Diari Més

Municipal

La llicència per a l'aparcament d'autocaravanes a l'Oliva de Tarragona no es podrà denegar

El terreny a tocar del mirador de l'Oliva és sòl urbanitzable, pel que el projecte tindria llum verda

L'aparcament tindrà 37 places i no permetrà la pernoctació.

La llicència per a l'aparcament d'autocaravanes a l'Oliva de Tarragona no es podrà denegarJoan Carles

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'aparcament d'autocaravanes als peus del mirador de la muntanya de l'Oliva a Tarragona acabarà sent, presumiblement, una realitat. Els intents dels veïns d'aquesta zona d'aturar el projecte arribaran al ple municipal d'avui, de la mà de dues mocions assumides pel PSC i els regidors no adscrits Sonia Orts i José Luis Calderón. No obstant això, les reivindicacions es quedaran molt probablement sense efecte. L'aparcament podrà tirar endavant si finalment la Comissió Territorial d'Urbanisme de l'Ajuntament de Tarragona aprova la llicència provisional, fet pràcticament segur en el que queda de 2021. En cas de no fer-ho, el consistori podria incórrer en un delicte, ja que el terreny en qüestió, de titularitat privada, és sòl urbanitzable.

En efecte, aquest terreny a la muntanya de l'Oliva s'ubica dins el Pla Parcial 5 d'urbanisme, que estableix que el sòl és urbanitzable. El PP-5 estava emparat no només pel POUM del 2013 –anul·lat des de fa uns mesos i, per tant, no vigent–, sinó pel del 1995, que és el que preval en aquests moments. Un dels usos regulats dins les llicències provisionals és, precisament, «la prestació de serveis particulars als ciutadans com l'aparcament de vehicles». A més, aquest tipus de llicència obliga els projectes a fer unes instal·lacions de caràcter provisional i a no dificultar l'execució del planejament urbanístic.

Tenint en compte aquestes circumstàncies, tant l'ordenació urbanística anul·lada com la vigent facilitarien la ubicació de l'aparcament d'autocaravanes al costat del mirador de l'Oliva. L'empresa que el vol impulsar fa anys que ho va sol·licitar, però la Comissió Territorial d'Urbanisme ha anat retallant parts del projecte. L'última de les versions s'adequaria finalment a la legalitat urbanística, pel que el consistori no pot evitar concedir una llicència provisional per a la instal·lació del pàrquing si té un informe favorable sobre la taula. El problema rau, segons s'apunta des de l'Ajuntament, en què la muntanya de l'Oliva hagi estat sòl urbanitzable des de fa dècades i que no s'hagi intentat canviar en cap dels planejaments urbanístics anteriors. Així doncs, la llum verda no correspon a una voluntat política, sinó a una qüestió legal.

D'aquesta manera, l'aparcament d'autocaravanes a l'Oliva podria ser una realitat aquest mateix any. En un inici el promotor privat pretenia instal·lar 87 places, permetre la pernoctació, servei de dutxa i poder menjar a l'exterior de l'autocaravana, amb taules i cadires. Els continus informes desfavorables han acabat retallant el projecte. Així, el pàrquing exercirà tan sols com a tal, amb un total de 37 places en les quals només es podrà aparcar durant el dia i no s'hi podrà dormir. Si més no, s'instal·larà subministrament de llum, aigua i aigües brutes.

Oposició veïnal

L'Associació de Veïns de l'Oliva ha demanat en reiterades ocasions que no es permeti ubicar el pàrquing al seu barri. A més, el dimecres van demanar la dimissió del conseller de Territori de l'Ajuntament de Tarragona, Xavi Puig. Els veïns esgrimeixen a dos motius per oposar-se al projecte. Per una banda, el seu president, Paco Inglada, assegurava al Diari Més que «el terreny és estret i escàs», pel que seria perillós. D'altra banda, també preocupa la proximitat de l'antic fortí de l'Oliva, del segle XVIII, i del cementiri de Tarragona.

tracking