Diari Més

Salut

Allau de peticions a les farmàcies tarragonines per obtenir els tests d'antígens

El Consell de Ministres va aprovar ahir que es dispensin les proves d'autodiagnòstic sense necessitat de recepta mèdica

Una farmacèutica de la farmàcia Salazar, al carrer Cos del Bou, entrega un test d'antígens a un client.

Allau de peticions a les farmàcies tarragonines per obtenir els tests d'antígensJoan Carles

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les farmàcies de la demarcació de Tarragona van començar a dispensar test d'antígens sense necessitat de recepta mèdica. Les 343 farmàcies de la província, que fins ara venien aquest tipus de prova amb prescripció mèdica, ho podran fer després que el Consell de Ministres del Govern espanyol hagi aprovat un Decret Llei que ho possibilita. Tot i que algunes farmàcies ja van començar ahir a dispensar-los sense recepta mèdica, moltes d'altres s'han esperat a avui (quan es publica al BOE) i ahir van recollir un gran nombre d'encàrrecs. Es tracta d'un test d'autodiagnòstic que té la finalitat de detectar nous contagis i que l'Executiu espanyol va aprovar aquest dimarts davant la proliferació de la cinquena onada de la pandèmia de covid. A Catalunya la incidència acumulada a set dies és de 605 casos per cada 100.000 habitants, mentre que a Espanya de 323.

Els farmacèutics ho celebren

El president del Col·legi de Farmacèutics de Tarragona, Toni Veciana, va celebrar que es permeti la venda sense prescripció mèdica i va afirmar que esperen una forta demanda d'aquest tipus de test, ja que «estem tenint moltíssimes consultes demanant-nos si disposem d'aquestes proves per la situació actual de la pandèmia». Veciana va apuntar que, sovint, la gent té dificultats per aconseguir recepta mèdica, ja que els centres d'assistència primària estan col·lapsats. En aquest sentit, el president del Col·legi va manifestar que «esperem que ajudin a controlar la pandèmia», però va alertar que no s'ha d'abaixar la guàrdia. «El test et dóna la fotografia d'un instant, però no vol dir que no el puguis agafar. Fer-te un test no treu que hagis de continuar amb mesures de prevenció», va dir. María Esther Fernández Cabré, la titular de farmàcia que porta el seu nom, va destacar la gran demanda que van tenir aquestes proves durant la jornada d'ahir, però va apuntar que malgrat les peticions, no en van dispensar perquè restaven a l'espera de confirmar l'aprovació del decret per part del Consell de Ministres i de la publicació al BOE. «Aquest matí no n'hem dispensat cap perquè estàvem a l'espera que s'aprovés en el Consell de Ministres, però aquest matí hem tingut moltíssima demanda. Hem estat dient a la gent que passessin més tard per assegurar-nos», va apuntar. La titular de la farmàcia, ubicada al carrer Pere Martell, també va destacar que «ens han fet moltíssims encàrrecs d'aquests tests, i estem a l'espera de poder dispensar-los».

Des de la Fàrmacia Tuset, van manifestar que «la gent ho demana bastant» i van destacar que la gent preguntava molt per aquest tipus de prova. «Sense recepta no ho donàvem, però la pressió de la gent per disposar d'aquests tests era molt gran», van assegurar.

Fermín Sanz, de la farmàcia que porta el mateix nom, va apuntar que «ja fa dies que els estan demanant, però ahir en demanaven encara més», després que el Consell de Ministres aprovés la venda d'aquestes proves sense recepta mèdica. Sanz assenyalar, però, que no van poder vendre'ls ahir, ja que la normativa entrava en vigor avui.

El Col·legi de Farmacèutics ja havia reclamat des de fa temps que es desbloquegés la venda dels tests d'antígens sense recepta com a mesura encaminada a evitar la proliferació de la pandèmia en el context de la cinquena onada, gràcies a la ràpida detecció. Els preus d'aquestes proves d'autodiagnòstic d'antígens, que només es podran adquirir a les farmàcies, oscil·laran entre els set i els 10 euros per unitat, però dependrà també del fabricant i de la demanda que hi hagi en cada moment.

tracking