Diari Més

Patrimoni

L'Ajuntament de Tarragona restaurarà la volta del Sarcòfag del Pretori el pròxim 2022

La intervenció de 360.000 euros, que abans ha d'aprovar la Comissió de Patrimoni, posarà remei als problemes estructurals

El tancament parcial de la sala, que ocupa la meitat de l'espai, només permet veure el Sarcòfag d'Hipòlit per tres dels quatre costats.

L'Ajuntament de Tarragona restaurarà la volta del Sarcòfag del Pretori el pròxim 2022Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La volta del Sarcòfag d'Hipòlit del Pretori de Tarragona serà restaurada l'any vinent. L'Ajuntament de Tarragona ja té llest el projecte arquitectònic de les obres d'adequació d'aquesta sala, que fa més d'un any que està parcialment tancada al públic. El setembre del passat 2019 es van notificar despreniments a la volta del Sarcòfag d'Hipòlit, fet que suposava un perill per als visitants, comportant el consegüent tancament d'un espai que també s'havia destinat a altres usos amb públic, com concerts, presentacions o rodes de premsa. Els treballs es xifraran en 360.000 euros, que es pressupostaran ja de cara a l'exercici del 2022. L'apartat econòmic, si més no, restarà pendent d'altres accions que podrien ser més urgents. Abans de tot, però, la intervenció haurà de ser aprovada per la Comissió Territorial de Patrimoni –conformada per tècnics de l'Ajuntament, de la Generalitat i experts– el dimecres de la setmana vinent.

Un cop l'actuació tingui el vistiplau tècnic, s'iniciarà el procés administratiu que haurà de licitar i adjudicar les obres. En cap cas es tracta d'una intervenció a curt termini, pel que s'ha d'esperar per l'any vinent. «Aquesta volta romana és una de les sales més grans del Pretori i es va tancar parcialment per problemes de seguretat, pel que cal una actuació per fer-la segura», detallava Hermán Pinedo al Diari Més. El conseller de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona qualificava les obres de «necessàries», ja que «no podem tenir tancat un espai així, i la conservació és fonamental». No obstant la seva necessitat, Pinedo deia que «no serà una actuació gaire complexa».

La intervenció no alterarà en cap cas l'ús de l'edifici del Pretori. Els despreniments als materials constructius de la volta tan sols es van produir en una de les parts de la sala del Sarcòfag d'Hipòlit. Concretament, aquests es van localitzar a la zona més propera a la façana de Llevant del Pretori. Entre les accions per restaurar aquest espai, s'optaria per millorar la seva ventilació tot deixant buides les juntes horitzontals on hi havia un antic tram d'escales, ara desapareguda. Complementàriament, es farà un estudi amb tècniques no invasives per determinar el nivell de les humitats de la volta. La intervenció per reparar, consolidar i restaurar els elements arquitectònics d'aquesta sala del Pretori també comprèn el pas d'accés des de l'avantsala, ja que a dia d'avui es desconeix l'estat del perfil metàl·lic que sobresurt de la salsa llinda. «La càrrega que teòricament suporta tot plegat podria ser fàcilment excessiva. Les decisions, si cal prendre-les, s'adoptaran en fase d'obra», relata el projecte.

Despreniments a la façana

La sala del Sarcòfag d'Hipòlit no és l'únic indret del Pretori que ha patit despreniments darrerament. Els últims anys les façanes n'ha viscut diversos. L'episodi més recent es va produir el passat dissabte 10 de juliol. L'àrea de Patrimoni de l'Ajuntament persegueix la rehabilitació de les parets exteriors des de l'inici del mandat. El projecte fa temps que va ser redactat, però es troba en un punt mort a falta de poder-se concretar la dotació econòmica, xifrada en 600.000 euros. «Ja sabem què s'ha de fer i com. Estem treballant per trobar els diners per fer-ho», explicava Hermán Pinedo. Entre les opcions, la prioritària pel conseller de Patrimoni seria «estudiar el romanent i mirar què queda per gastar». Preguntat per una col·laboració publicoprivada, com ja s'ha fet en altres monuments de Tarragona, Pinedo deia que «podria ser, però preferim fer-ho amb diners públics, que és la nostra política». Així, optaria per col·laborar amb la Generalitat o l'Estat.

tracking