Diari Més

Societat

«Per connectar amb algú no hi ha res més potent que explicar una història»

L'expert en xerrades professionals ha elaborat, junt amb dos companys més, un mètode innovador per aprendre a fer presentacions en públic

Agustí López és l'organitzador de TEDxTarragona

«Per connectar amb algú no hi ha res més potent que explicar una història»Juan Segovia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Agustí López, Cristina Juesas i Robert Ferrer són organitzadors d'esdeveniments TEDx amb diversos anys d'experiència. Ara s'han unit per crear un mètode per ensenyar a fer xerrades professionals que captin l'interès de l'audiència.

— Expliquen que el punt de partida del seu mètode és el fil invisible que uneix personatges com Indiana Jones, Jesucrist o Luke Skywalker. Quin és aquest fil?

— El fil invisible és el Viatge de l'Heroi, l'estructura narrativa més coneguda de la història, i que està present en moltes de les grans produccions de Hollywood. Va ser descrit per Joseph Campbell a mitjans del segle XX i el va estructurar en dotze passos. Nosaltres l'hem adaptat a quatre per preparar xerrades i presentacions.

— Quins són aquests passos?

— Tenim un personatge, l'heroi, que està en un entorn estable i es troba amb un repte, una dificultat o una amenaça, i es veu obligat a solucionar-lo. En una primera instància, sovint rebutja aquesta crida, fins que es veu empès a afrontar-la. Passa per una sèrie de dificultats fins que ho aconsegueix i pot tornar a recuperar el seu statu quo. Però ja és una persona diferent gràcies al que li ha passat. Nosaltres ho hem sintetitzat en quatre passos que es poden aplicar a qualsevol tipus de xerrada professional.

— Assenyalen que un dels problemes més freqüents és que l'orador avorreix l'audiència.

— Sí, les presentacions professionals acostumen a ser molt avorrides, plenes de dades, amb gràfics infumables, Power points plens de lletra… Els tres autors del llibre som organitzadors de TEDx des de fa un grapat d'anys i també som consultors, i això ens ha obligat a formar-nos. El que hem vist és que ningú ens ensenya a parlar en públic, com presentar el que volem de forma persuasiva. La bona notícia és que tot això es pot aprendre.

— Quina és la clau?

— El relat. Des que vivim a les cavernes, ens connectem a través del relat. No hi ha res més potent per connectar amb una altra persona que explicar una història. Quan volem transmetre un contingut molt professional, sovint anem a les dades, però no al que hi ha al darrere, als personatges, al relat, a les emocions. Al llibre oferim les eines narratives perquè una persona no professional pugui fer una xerrada que impacti a l'audiència. En una primera part anomenada No sé parlar en públic, donem pautes per dissenyar una xerrada, definir els objectius i els pilars del discurs i superar les pors. La segona part està centrada en el Viatge de l'Heroi i, finalment, hi ha una tercera part pràctica. El llibre inclou també plantilles per fer servir durant les xerrades.

— Per tot el que explica, sembla que hem de dedicar hores a preparar una xerrada.

— T'imagines que Bruce Springsteen fes un concert sense haver-s'ho preparat? Això és igual. Una bona xerrada de vint minuts té hores de preparació.

— Amb el seu mètode, doncs, qualsevol pot fer una xerrada excel·lent?

—No sé si excel·lent, perquè hi ha persones que tenen capacitats comunicatives innates i altres als qui els costa més. El que sabem segur és que, aplicant les tècniques del llibre, la xerrada serà efectiva. Potser no com si la fes el millor orador del món, però segur que no serà una conferència que adormi a les cabres.

tracking