Diari Més

L'aparthotel Alexandra de Tarragona és el primer a tancar del sector a causa de la covid-19

L'establiment ja no ha reobert des de l'inici de a pandèmia i tampoc ho farà aquest estiu, una temporada que no perilla tot i l'actual rebrot

Els hotels de la ciutat, com l'Astari (foto) tenen una previsió d'arribar al 70% d'ocupació el juliol.

El aparthotel Alexandra es el primero en cerrar del sector a causa de la covid-19Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'aparthotel Alexandra és el primer del sector hoteler de la ciutat a tancar a causa de la covid-19. Aquest establiment ja no ha reobert en cap moment des de l'inici de la pandèmia, el març del 2020, i tampoc ho farà aquest estiu, una temporada que, segons els representants del sector, no es veurà excessivament afectada per l'actual rebrot. Així, amb la pèrdua de l'Alexandra, Tarragona disposarà de prop d'un centenar de places hoteleres menys, ja que disposava d'una trentena d'apartaments. «No és una pèrdua significativa», matisava Xavi Jornet. El president de l'Associació d'Hotels de Tarragona (AHT) assegurava que aquest establiment hoteler «ja no té previsió de tornar a obrir», i posava damunt la taula «una reconversió», tot i que no sabia «com acabarà». «El tancament podia passar més endavant, però la pandèmia ho ha accelerat», afegia.

No obstant això, la resta d'hotels de la ciutat han aconseguit sobreviure, de moment, a la covid-19, tal i com detallava Jornet: «L'Alexandra és l'únic que ha tancat a Tarragona, la resta estem tots oberts, fins i tot l'SB, que va donar suport als hospitals». En aquest sentit, el president de l'AHT recalcava el bon estat de salut del sector a Tarragona: «La covid ens va agafar a molts amb plenes reformes o actualitzacions». D'altra banda, segons dades de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT), d'àmbit provincial, només un 75% dels recintes hotelers de la demarcació es troben oberts en aquests moments.

El ritme de reserves a Tarragona ciutat no s'està veient condicionat per l'increment de contagis de les darreres setmanes, així com tampoc s'estan registrant massa cancel·lacions. «L'afectació és relativament petita perquè el turisme de fora encara no ha acabat d'arrancar», explicava Jornet, sobretot perquè «el turista estranger ara espera a última hora per confirmar, és prudent segons les condicions que els imposi el seu país». A més, «a Tarragona ve el client de forma directa, que té menys por a moure's, i no amb operadors turístics, que requereix molta més antelació».

La major part de les reserves fetes i dels visitants actuals són catalans i gent vinguda d'arreu de l'Estat. «El turisme continua sent de proximitat, però enguany en veiem més de fora Catalunya. Amb la vacunació, ha crescut el nombre de persones de Navarra, Madrid o Aragó», relatava Jornet. Amb tot, els hotelers de la ciutat són «bastant més optimistes que l'any passat, amb un estiu significativament millor», ja que preveuen que «el turisme català i espanyol es mantindrà, sense anul·lacions significatives». Tot plegat, però, lluny encara del 2019. Segons Jornet, si al juliol normalment s'arriba a un 90-95% d'ocupació, enguany serà al voltant del 70%. A l'agost s'espera un 80%, quan el més habitual seria un 95%.

La Costa Daurada, similar

«Fins ara no hi havia massa reserves i tampoc estem registrant grans cancel·lacions», detallava Xavier Guardià, portaveu de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona. Igual que a la ciutat, a la província està «faltant sobretot el mercat internacional, amb britànics, francesos o russos, que comencen la temporada aviat i l'allarguen fins tard». Segons el portaveu del FEHT, els estrangers suposen la meitat del turisme a la província. A més, Guardià apuntava al govern francès, que no recomana venir a Catalunya: «No sé quin percentatge de la decisió és sanitari i quin econòmic, però hi ha un interès econòmic, sens dubte». En aquest sentit, Guardià recordava que l'any passat «va ser el millor de la història pels càmpings francesos i el pitjor pels nostres».

tracking