Diari Més

Municipal

Tarragona demana menys nivell d'anglès al pròxim gerent de Turisme

S'ha obert un nou concurs per cobrir la plaça i un dels motius per cessar l'últim responsable va ser el poc domini dels idiomes

Imatge de Cinta Pastó, fins ara regidora de Turisme, representant la ciutat a Fitur enguany.

Tarragona demana menys nivell d'anglès al pròxim gerent de TurismeCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Patronat de Turisme de Tarragona ha tornat a obrir el concurs públic per cobrir la plaça de gerent, després que la convocatòria iniciada l'any passat quedés deserta, i un dels principals canvis que hi ha hagut en les bases per poder presentar-s'hi és que, aquest cop, s'exigeix un nivell d'anglès inferior. En el concurs previ, es demanava als aspirants que acreditessin el nivell C1 que, d'acord amb el Marc Comú Europeu de Referència per les llengües, es considera que qui el té és un usuari competent amb un domini eficaç de l'idioma. En canvi, els requisits actuals estableixen que per poder concórrer a la plaça de gerent només cal acreditar el B1, l'intermedi, el que són dos nivells menys. És especialment curiosa aquesta modificació de les bases si es té en compte que quan el govern municipal d'ERC i ECP va decidir cessar l'anterior gerent, Ángel Arenas, el febrer de 2020, un dels motius que es van donar és que no dominava llengües estrangeres. L'altre argument és que no s'alineava amb els objectius del govern en matèria de turisme.

Paral·lelament, l'últim Consell Rector del Patronat, que va ser extraordinari, celebrat el dilluns 21 de juny, no va estar exempt de polèmica. Els grups municipals de l'oposició critiquen que, per un costat, l'alcalde, Pau Ricomà, s'hi va presentar com a president de l'organisme quan el nou cartipàs arran de l'ampliació de govern, en el que sí que se li atorga la presidència, encara no s'havia aprovat oficialment. Per altra banda denuncien també que el regidor Hermán Pinedo va delegar el seu vot al mateix Ricomà, quelcom que creuen que no contemplen els estatuts, tot i que la secretària ho va permetre. Per això, algunes formacions estudien impugnar el Consell.

Amb l'obertura de la nova convocatòria el Patronat de Turisme posa fil a l'agulla per cobrir la plaça de gerent, que està vacant des de fa un any i mig i el directiu no arribarà fins al 2022. A més del canvi en els requisits de nivell d'anglès, que ha passat de ser el C1 a ser el B1, també s'ha modificat el que s'ha d'acreditar de castellà per part d'aquells aspirants que no tinguin la nacionalitat espanyola o de països de parla hispana. En aquest sentit, en l'anterior concurs es demanava el C1 i ara es requereix el B2, un nivell menys. Finalment, l'altre canvi que hi ha hagut de les bases anteriors a les actuals és que ara a la puntuació per formació en matèries relacionades amb el lloc de treball, a més de premiar el fet d'haver estudiat graus, màsters i postgraus, s'hi suma tenir la diplomatura de Turisme, una titulació de duració reduïda que va desaparèixer fa uns anys.

El que no ha canviat respecte a la convocatòria anterior, entre altres, és el sou. El nou gerent cobrarà anualment una retribució bàsica de 55.000 euros, a la qual s'hi ha de sumar un complement de lloc de treball de 20.000 euros i un complement variable que pot arribar fins als 5.000. És a dir, que pot cobrar entre 75.000 i 80.000 euros a l'any. També es mantenen les funcions que haurà de desenvolupar el nou responsable, entre les quals destaquen la d'impulsar, dirigir i coordinar els programes i projectes de l'organisme autònom i els aprovats pel Consell Rector i la de planificar i programar –amb objectius estratègics, operatius i línies d'acció– l'organització i els serveis que es presten per tal que responguin a les necessitats de la ciutadania amb la màxima eficiència i eficàcia i conformitat de la gestió administrativa.

Amb tot, els grups municipals de l'oposició es mostren molt crítics, tant pel que fa als canvis a les bases del concurs per escollir el nou gerent com per la polèmica en l'últim Consell Rector. En aquest sentit, el portaveu del PP, José Luís Martín recorda que «una de les causes que van donar per acomiadar l'últim gerent és que no parlava anglès, i això es contradiu amb el que demanen ara». Amb relació al Consell, on Ricomà es va presentar com a president del Patronat encara sense ser-ho i en el qual Pinedo li va delegar el seu vot, Martín creu que això no ho permeten els estatuts i assegura que «hem demanat un informe a la Secretaria i valorarem la legalitat dels acords als quals es va arribar». Per tot això i més, Martín insisteix que «el govern actual no creu en el turisme, és un sector que no interessa a Ricomà. Un exemple és que estem al juliol i no s'ha fet cap campanya per situar la ciutat com a destí turístic».

Per la seva banda, el regidor del PSC Berni Álvarez qualificava de «desastrós» i de «preocupant» que s'hagi rebaixat l'exigència de nivell d'anglès, «ja que un gerent de turisme ha de controlar els idiomes». Pel que fa a la polèmica del Consell Rector Extraordinari, Álvarez defensa que també «estem mirant si, a nivell de reglamentació, hi ha alguna cosa que s'ha fet malament i, depenent d'això, mirarem si prenem accions al respecte».

Finalment, Lorena de la Fuente, portaveu de Ciutadans, també es mostrava força crítica amb tot plegat. Pel que fa a la qüestió de l'idioma, assenyala que «un gerent ha de tenir un bon nivell d'anglès i valorar el coneixement d'altres llengües perquè ha de mantenir diàlegs i ha de representar a la ciutat en moltes fires i davant d'altres entitats i associacions turístiques, d'ambaixades, de turoperadors, a més de tenir contacte amb altres països». De la Fuente afegeix que «hi ha tècnics amb menys responsabilitats als qui s'ha exigit un major nivell d'anglès i, a més, l'Ajuntament es contradiu amb aquest fet quan sempre ha tret pit que s'ha de disposar de persones ben preparades. Això ens genera dubtes i molta incertesa, el turisme a Tarragona és important i el govern el deixa al marge». A banda d'això, sobre el Consell Rector diu que «el que va passar sembla una situació irregular, però és una qüestió administrativa i no política. Si hi va haver un error formal en la composició del Consell caldria tornar a sotmetre els assumptes a votació, però hauria de ser el secretari general qui es pronunciés i informés els grups municipals sobre això».

tracking