Diari Més

Mobilitat

La turborotonda de la T-11 a Tarragona porta a la confusió centenars de conductors

L'Associació d'Autoescoles de Tarragona veu bé la nova senyalització horitzontal, però reclama avisos amb més antelació

La nova senyalització horitzontal només permet circular pel carril de la dreta en cas d'agafar la sortida immediatament posterior.

La turborotonda de la T-11 a Tarragona porta a la confusió centenars de conductorsBiel Roquet-Jalmar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova turborotonda a la carretera T-11, que permet agafar sortides cap a l'A-27 en direcció a Valls o al Port de Tarragona, continua confonent centenars de conductors un mes després de la seva aplicació, en el qual ja s'han produït diversos incidents menors. A finals del mes de maig es va suprimir un dels tres carrils i es va traçar una línia contínua en diversos trams en comptes de discontínua. La nova disposició només permet circular pel carril de la dreta en cas d'agafar la sortida immediatament posterior. A més, a principis de la setmana passada es van pintar les quatre sortides –dues per continuar a la T-11, dues cap a l'A-27– de color blau des d'uns metres enrere, encara dins la rotonda. Aquesta mesura ha acabat de despistar encara més els conductors. L'Associació d'Autoescoles de Tarragona veu amb bons ulls la nova senyalització de la turborotonda de la T-11, però reclama que s'instal·lin cartells amb avisos amb més antelació de la que hi ha ara.

En només un quart d'hora, aproximadament mig centenar de vehicles van circular de forma incorrecta per la turborotonda ahir al migdia, cometent diverses infraccions de trànsit. En la major part dels casos, els vehicles ignoraven les línies contínues per accedir al carril de sortida quan ja no ho podien fer o en sortien trepitjant la línia contínua en adonar-se massa tard que no podien continuar dins la rotonda. En diverses ocasions es podien escoltar botzines de conductors que es recriminaven accions perilloses. «Si això passa en diumenge, imagina't un dia laborable en hora punta», advertia Carlos Trujillo sobre un punt conflictiu de la carretera que porta molts reusencs a treballar a Tarragona, i viceversa. El vicepresident de l'Associació d'Autoescoles de Tarragona exposava la confusió amb la qual es troben molts conductors: «Quan arribes pel carril de la dreta, et trobes que t'envia cap a la primera sortida. Els conductors no volen anar a parar al Port. Aleshores se salten la línia contínua».

Aquest model circulatori, conegut com a turborotonda, és molt habitual en indrets com el Regne Unit o els Països Baixos. «Aquesta mena de rotonda no és mala idea, però aquí encara no està reglamentada ni s'explica a les classes teòriques ni als llibres del carnet de conduir», detallava Trujillo. Davant un model que és ben vist per professors d'autoescola, el problema es troba, en la seva opinió, uns metres més abans: «Les fletxes del terra te les trobés només a 20 metres de la rotonda i els panells verticals són molt poc clars». Per posar remei en aquest punt de la T-11 –sota la gestió del ministeri de Foment–, que és de moment una prova, el vicepresident de l'Associació d'Autoescoles de Tarragona assenyalava que «falta molta presenyalització». «Fins i tot pels professors és un embolic. Pels alumnes també, ja que els ensenyem que han de circular per la dreta a les rotondes», admetia Trujillo, que celebrava que, com a mínim, «s'ha aconseguit perdre velocitat, pel que, si hi ha topades, són menys greus».

Tot i que les autoescoles de la ciutat valoren positivament l'aplicació de la turborotonda a la T-11, existeixen matisos. A banda de la insuficiència en la presenyalització, Trujillo apuntava que «en aquest punt en concret no és el millor lloc per provar aquest model, ja que les retencions en hora punta són brutals». Així, el vicepresident de l'Associació d'Autoescoles opinava que «on s'ha de fer alguna cosa és a la rotonda de les Gavarres, no sé si una turborotonda, però sí alguna cosa, ja que darrerament hi ha hagut morts». De fet, ja hi ha un punt de la ciutat on fa temps que existeix una turborotonda. Es tracta de l'encreuament entre les avingudes Catalunya, Argentina i Andorra. «Funciona molt bé», deia Trujillo. Si bé en aquest punt no hi ha carrils de colors, sí que el carril de la dreta baixant per l'avinguda Catalunya obliga a agafar la sortida a la dreta.

tracking