Diari Més

Seguretat

Quatre centres de l'IMSST tindran un vigilant de seguretat sense arma

El servei, adjudicat al grup León per 72.600 euros, vol posar fre als incidents dels darrers mesos

Al local de l'IMSST de la Part Baixa, al carrer Verge de la Misericòrdia, atenen els sensesostre.

Quatre centres de l'IMSST tindran un vigilant de seguretat sense armaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Davant l'augment d'incidents registrats els darrers mesos, especialment des de l'inici de la pandèmia, en diversos centres de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSST), l'organisme públic habilitarà la presència de vigilants de seguretat privada sense arma. El servei, que ha estat atorgat al grup Seguridad León per 72.588 euros –l'única empresa que s'havia presentat a l'oferta–, tindrà una durada de mig any i es posarà en marxa les pròximes setmanes. Així, hi haurà un vigilant a cadascun dels quatre espais: el local de l'Equip d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA), situat al carrer Riu Llobregat, a Campclar; al centre de Programes d'Atenció als sensesostre, al carrer Verge Misericòrdia de la Part Baixa; al Centre de Serveis Socials de Ponent, al carrer Gaià de la Granja; i al Centre de Serveis Socials Zona Centre, a la Rambla Vella. De forma transitòria, la resolució de l'adjudicació va anar a càrrec de la vicepresidenta de l'IMSST, la consellera Paula Varas. Aquesta ha estat una de les primeres mesures de l'institut que ja no ha passat per les mans de Carla Aguilar, fins ara presidenta de l'organisme municipal. La figura de la presidència de l'IMSST es troba en aquest moment vacant.

El contracte adjudicat a Seguridad León estipula que les quatre places de vigilants hauran de complir amb la paritat, és a dir, dues vigilants dones i dos homes. Aquests, hauran d'haver cursat alguna formació d'un mínim de 10 hores durant l'últim any amb relació a seguretat, emergències i primers auxilis o seguretat i salut en el treball. La voluntat de l'Ajuntament i de l'IMSST és que els conflictes es puguin resoldre sense majors conseqüències. Per aquest motiu, els vigilants no duran arma de foc. No obstant això, disposaran de defenses de goma, semirígides i de 50 centímetres de llargada, a més de manilles. La seva presència s'allargarà des de les 8 h. fins a les 15 h., és a dir, en horari d'oficina. D'altra banda, per tal d'aconseguir que es compleixin els objectius amb aquest nou serveis, s'efectuaran reunions periòdiques, com a mínim mensualment, amb la Direcció del Servei per valorar el funcionament del servei i realitzar els canvis necessaris.

Els vigilants hauran de dur a terme el control de l'accés a les dependències de l'IMSST, fent controls d'identitat a l'accés –i, en alguns casos, també als interiors– i prenent la temperatura corporal. Pel que fa estrictament a la vigilància, s'encarregaran d'evitar delictes o actes punibles i vetllaran per la no alteració del funcionament dels serveis, a més de protegir la informació, material i equips contra sabotatge, robatori, danys o perjudicis.

Va ser el passat maig quan l'IMSST va obrir la licitació del servei després de detectar un increment dels incidents en diversos centres de la ciutat d'ençà que va començar la pandèmia. A la justificació del contracte s'especifica que el motiu pel qual es licita aquest servei és pels «diferents episodis de vandalisme i d'inseguretat que han afectat professionals i usuaris en determinats centres de l'IMSST». A més de dur a terme la vigilància d'aquests llocs en concret, Seguridad León també haurà de cobrir serveis de vigilància i protecció extraordinaris a qualsevol altre immoble municipal que es pugui determinar durant la vigència del contracte. Fonts de l'IMSST apuntaven a Diari Més el passat 30 de maig que «tot plegat és fruit de la desesperació del moment», ja que el darrer any diverses persones, en tenir dificultats a l'hora de fer gestions telemàtiques, han acudit als centres dels serveis socials municipals buscant una resposta. En veure que no era així, s'han generat moments de tensió que han acabat provocant inseguretat a treballadors i usuaris.

tracking