Diari Més

Instituts

Quan investigar a l'institut té premi

L'estudiant tarragonina Rut Nolla ha guanyat el 36è Premi Valeri Serra i Boldú de cultura popular

Rut Nolla, aquest dilluns, a l'institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona.

Quan investigar a l'institut té premiJoan Carles

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Rut Nolla, una tarragonina estudiant de 2n de Batxillerat a l'institut Martí i Franquès, ha guanyat aquest any el Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular en la categoria absoluta, pel seu treball Quin llamp de rondalles! Edició, catalogació i estudi del corpus rondallístic de Seròs. Esbós biogràfic de Josep Fossas i Xuclà. Es tracta d'un guardó únic als Països Catalans en la seva modalitat, que té per objectiu la recuperació i divulgació del conjunt de tradicions (musicals, artístiques i culturals), de costums, de llegendes i de dites populars dels Països Catalans.

En les prop de quatre dècades d'història dels premis, és la primera vegada que reconeixen un estudiant no universitari. La Rut va plantejar aquesta investigació com a Treball de Recerca de batxillerat, primer sota la tutoria d'Anna Gispert i, quan aquesta es va jubilar, de Josep M. Martorell. El seu treball ha consistit en la transcripció i edició del corpus rondallístic de Seròs, localitzat al Fons Rossend Serra i Pagès. L'autor del manuscrit és Josep Fossas, del qual també n'ha fet una investigació biogràfica.

«Des d'un bon principi vam veure que el manuscrit era difícil d'estudiar perquè havia estat escrit a principis del segle XX, quan la normativa del català no estava del tot fixada», explica l'estudiant. Així, el primer que va fer va ser establir un criteri d'edició del text «segons les diferents branques de la llengua que havíem tractat, morfologia, sintaxi, fonètica…». Un cop decidits i aplicats aquests criteris, el pas següent va ser estudiar l'expansió de les rondalles en el territori de parla catalana i també en l'àmbit internacional. Les conclusions van ser que, tot i que alguna rondalla tenia versions similars, també n'hi havia d'altres que no, i per tant només seria possible trobar-les en el corpus que tenien a les mans. Un tercer àmbit de recerca es va centrar en la biografia de l'autor, Josep Fossas. «En un principi vam pensar que el nom feia referència a Josep Fossas i Costa, però després d'uns mesos de recerca, vam concloure que es tractava del seu fill, Josep Fossas i Xuclà, que segurament era cosí llunyà de Serra i Pagès, i per això les rondalles van quedar recollides en aquell fons», detalla la Rut. La recerca conclou que l'autor probablement va ser un comerciant que viatjava arreu d'Espanya i també a l'Àfrica, però que formava part d'una família relacionada amb el folklore. Segurament va estar fortament influït per la seva mare, una mestra molt reconeguda a Ripoll, d'on era fill.

El Premi Valeri Serra i Boldú està dotat amb 5.000 euros i la publicació del treball per Publicacions de l'Abadia de Montserrat. L'estudiant tarragonina admet haver rebut «amb molta il·lusió el premi», tant pel fet que és un guardó de llarga trajectòria com pel fet que ret homenatge a qui també va ser un gran folklorista català. Però, sobretot, «perquè el guardó comporta la publicació del treball». En aquest sentit, la Rut assegura sentir-se «molt agraïda» pel suport que ha rebut durant la investigació. Aquest mes de setmbre la jove començarà els estudis universitaris de Filologia catalana, i més endavant preveu compaginar-los amb els de Periodisme.

tracking