Diari Més

Poítica municipal

Els comuns volen que Pinedo sigui declarat trànsfuga i se'l cessi del govern tarragoní

El ple d'aquest divendres haurà d'aprovar si es debat la moció d'urgència presentada per Carla Aguilar-Cunill

El conseller de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, recolzat en una barana del Fortí Negre de la muralla.

conseller de Patrimoni de, Ajuntament de Tarragona, Hermán PinedoACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup municipal d'En Comú Podem, format ja tan sols per Carla Aguilar, demanarà al ple d'aquest divendres a l'Ajuntament de Tarragona que Hermán Pinedo sigui declarat regidor trànsfuga i que l'alcalde Pau Ricomà el cessi de les seves responsabilitats de govern. Els comuns han presentat una moció d'urgència, acollint-se al Pacte Antitransfuguisme i al Pacte per l'Estabilitat Institucional, als quals el consistori es va adherir el passat 16 de desembre de 2020. Els 27 regidors tarragonins hauran de votar per acceptar si aquesta moció entra a debat durant el plenari o no. L'oposició, amb 14 regidors actualment –PSC, Cs, PP, Sonia Orts, José Luis Calderón i ara En Comú Podem–, no hauria de tenir problemes per aconseguir dur a debat un episodi més de l'ampliació del govern municipal, que es va fer efectiva el passat dimarts amb l'entrada de Junts per Tarragona i la CUP.

«Declarar als efectes de l'acord primer del Pacte per l'Estabilitat Institucional al senyor Hermán Pinedo Sánchez com a trànsfuga, entenent aquesta condició com la persona que ha traït la coalició que el va presentar, ha estat expulsat i s'ha apartat del criteri fixat pels seus òrgans competents». Aquest és un dels acords presentats de la moció d'En Comú Podem. D'aquesta manera, els comuns consideren que Pinedo ha posat la seva persona per sobre dels interessos de la coalició. L'encara conseller de Patrimoni es va presentar a les eleccions municipals del 2019 com a número dos de la llista dels comuns. En aquell moment, Pinedo era el líder de Podem a Tarragona, però el passat octubre va ser expulsat de la formació. Per la seva banda, el govern ha anat manifestant els darrers dies que valoren molt positivament la feina durant la primera meitat del mandat per Pinedo i que faran el possible per mantenir-lo.

Mentrestant, dimecres al vespre En Comú Podem va notificar oficialment la seva renúncia a formar part del govern municipal de Tarragona, amb una instància que ha arribata l'alcalde Pau Ricomà aquest dijous al matí. No obstant la renúncia, els comuns qualifiquen la sortida de l'executiu com una «expulsió» per part d'Esquerra Republicana, que va tancar l'acord amb Junts i la CUP «unilateralment». D'aquesta manera, Carla Aguilar deixa de ser primera tinent d'alcalde i consellera de Serveis Socials, Salut Pública, Benestar Animal, Centres Cívics i Feminismes i LGTBIQ+, conselleries encara sense nou responsable. La reorganització del cartipàs de l'Ajuntament de Tarragona encara haurà d'esperar uns dies a fer-se efectiva. De moment, Pinedo, de poder continuar al govern, mantindrà les àrees de Patrimoni, Tarraco Viva, Béns i Patrimoni i Cooperació i Joventut, mentre que Habitatge anirà a mans d'Eva Miguel, de la CUP, i la republicana Mary López assumirà Relacions amb les Entitats. Pel que fa als canvis en les presidències de les empreses municipals i en l'ordre de les tinències d'alcaldia, també caldrà esperar uns dies.
tracking