Diari Més

Política Municipal

Aguilar: «Ricomà ha trencat l'acord de govern unilateralment, ens ha expulsat»

En Comú Podem no aixeca el veto a Junts per Tarragona i anuncia que passarà a l'oposició Pinedo podria ser expulsat de grup si decideix continuar al govern municipal

Carla Aguilar-Cunill durant la roda de premsa d'ahir, a la qual no va assistir Hermán Pinedo.

Aguilar: «Ricomà ha trencat l'acord de govern unilateralment, ens ha expulsat»Biel Roquet-Jalmar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«L'alcalde Pau Ricomà acaba d'anunciar el trencament unilateral de l'acord de govern i ens acaba d'expulsar de l'equip executiu municipal». Així començava Carla Aguilar-Conill la roda de premsa d'En Comú Podem ahir a l'Ajuntament de Tarragona, tan sols dues hores després de la posada en escena del pacte d'Esquerra Republicana, Junts per Tarragona i la CUP a les Muralles romanes. Així, descartaven continuar al govern i passaran a l'oposició. El gir de guió la nit de dilluns a dimarts no va agradar gens als comuns, quan van rebre una trucada des d'Esquerra Republicana anunciant-los que l'ampliació de govern tirava endavant. Fins al moment, les negociacions per incorporar només la CUP encara estaven actives i «anaven pel bon camí, era qüestió de temps i amb la voluntat de tots els agents hi podíem arribar», deia la portaveu dels comuns. Precisament, un dels punts que no s'aconseguia desencallar era que «l'ampliació havia de ser pactada entre tots els socis».

«Han estat unes hores bastant trepidants, no ens ho esperàvem», lamentava Aguilar. La fins ara primera tinent d'alcalde recalcava que la decisió de sortir del govern «no s'ha pres ara en calent, sinó que és meditada», ja que en múltiples ocasions els comuns havien manifestat públicament el seu veto a Junts per Tarragona: «Ara es capgira un govern d'esquerres per un més de dretes». En aquest sentit, Aguilar avisava que la CUP «s'ha prestat a blanquejar un govern molt més a la dreta del que estava ahir».

Les crítiques d'En Comú Podem cap al seu soci de govern fins ahir, Esquerra Republicana, van marcar tota la compareixença davant els mitjans. Sobre els republicans, Aguilar detallava que «han aprofitat l'alcaldia, que va ser possible gràcies a nosaltres, per a fer un govern amb Junts» i que «ha tirat endavant de forma paral·lela i clandestina amb les negociacions unilaterals, que són incompatibles amb la lleialtat». La portaveu del grup municipal va lamentar que amb l'entrada de Junts i la CUP i la seva sortida ara «hi ha més mans, però menys consens i menys transversalitat». El nou executiu «no representa ni ho pretén a tota la ciutadania de Tarragona», afegia Aguilar.

En Comú Podem haurà passat mitja legislatura al govern de Tarragona i passarà la segona meitat a l'oposició. A partir d'ara caldrà veure quin paper juguen des de fora. Aguilar descartava un bloqueig sistemàtic i obria la porta a suports puntuals: «Volem una Tarragona més social, feminista, sostenible i cuidadora, i continuarem treballant en aquesta línia».

Pinedo voldria continuar al govern i En Comú Podem medita expulsar-lo

La militància local d'En Comú i de Podem va donar suport a Carla Aguilar en la roda de premsa d'ahir. Malgrat això, el segon dels regidors, Hermán Pinedo, no va fer acte de presència a la compareixença, fet que va fer saltar les alarmes. A primera hora del matí, el mateix Pinedo havia piulat «gràcies per tot, Tarragona», que concordava amb la posició dels comuns. Preguntada reiteradament per l'absència de Pinedo, Aguilar es va limitar a contestar que ella parlava «en nom del grup municipal i dels partits». No obstant això, fonts consultades pel Diari Més explicaven que una estona abans de la roda de premsa Pinedo hauria marxat de l'Ajuntament empipat arran de la reunió dels comuns prèvia a la roda de premsa. A més, segons fonts d'En Comú Podem, el conseller de Patrimoni –expulsat de Podem l'octubre del 2020– tindria la voluntat de continuar al govern com a regidor no adscrit i, per aquest motiu, hauria rebut pressions durant tot el matí d'ahir. Si aquest fet s'acabés materialitzant, els comuns mediten expulsar Pinedo del grup municipal a l'Ajuntament i portar-lo a la comissió antitransfuguisme. Diari Més no va aconseguir contactar amb Pinedo durant la tarda d'ahir.

tracking