Diari Més

Política Municipal

Junts i la CUP entren al govern de Tarragona i els comuns en queden fora

Esquerra Republicana protagonitza un gir de darrera hora i incorpora dos nous socis i cinc regidors a l'equip executiu per a la segona meitat de mandat

Pla sencer dels nous membres de l'equip de Govern de Tarragona.

El pacte d'ERC amb Junts i la CUP provoca la marxa d'En Comú Podem de l'Ajuntament de TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern de l'Ajuntament de Tarragona va sumar ahir els tres regidors de Junts per Tarragona i les dues de la CUP a l'equip executiu de la plaça de la Font, però va perdre la presència d'En Comú Podem. Després de mesos de temptejos i negociacions liderades per Esquerra Republicana per tal d'aconseguir una ampliació molt buscada, la modificació del govern es va tancar la nit de dilluns a dimarts amb un gir inesperat d'última hora i es va materialitzar ahir, dia en el qual justament feia dos anys que Pau Ricomà va ser investit alcalde de la ciutat. Davant l'espera als comuns que els republicans no estaven disposats a allargar més temps, Esquerra Republicana va decidir donar llum verda a l'entrada de Junts i la CUP i traslladar als dos regidors d'En Comú Podem la decisió de si volien continuar o no al govern. Un parell d'hores més tard, els comuns van declinar públicament l'opció, tal i com ja havien avançat en anteriors ocasions si finalment s'accedia a l'entrada de Junts per Tarragona a l'executiu. Malgrat això, ara per ara la continuïtat d'Hermán Pinedo no està del tot descartada, segons van confirmar diverses al Diari Més.

Amb tot, el nou govern passarà de nou a 12 consellers –13 en el cas que Pinedo continuï–, molt a prop dels 14 que conformen la majoria al plenari. El cartipàs de l'Ajuntament de Tarragona ha patit una sacsejada important. Mentre que Junts assumeix àrees destacades com Comerç, Seguretat Ciutadana o Contractació, la CUP passarà a gestionar conselleries de pes com Habitatge o Cultura i Festes. En la versió presentada ahir, la reordenació encara comptava amb Carla Aguilar-Cunill i Hermán Pinedo, pel que els pròxims dies s'hauria de conèixer el repartiment de carteres definitiu un cop es confirmi la sortida d'un o dels dos regidors d'En Comú Podem. El govern no comptava ahir amb una opció B en cas d'una negativa dels comuns. Pel que fa a la nova distribució dels tinents d'alcalde i la presidència d'empreses municipals, també s'haurà d'esperar a la confecció del cartipàs definitiu.

L'ampliació de govern anunciada ahir al matí encara tenia l'esperança de mantenir els comuns a l'equip, aspiració que es va dissoldre poc després. En aquest sentit, l'alcalde Pau Ricomà assegurava que amb aquesta ampliació «volem que participin totes els partits». «Tothom és necessari. Volem els quatre partits al govern, els consellers d'En Comú Podem han fet una feina molt positiva i tenen l'oportunitat d'acabar-la», detallava Ricomà, que expressava que «sumar més agents ens facilitarà arribar més de pressa a més llocs», en un moment en el qual «encara queda mig mandat per endavant i hi ha moltíssima feina per fer».

Si més no, Esquerra Republicana va decidir no continuar esperant la decisió d'En Comú Podem per tal d'incorporar només la CUP al govern municipal, tal i com relatava Ricomà: «No podíem eternitzar les negociacions». «Els seus tempos són esgotadors i havíem de sumar forces. No hi havia agilitat en els mecanismes i havíem de buscar altres plans», va etzibar l'alcalde tarragoní, que assegurava que «abans de les eleccions al Parlament del 14 de febrer hi havia un acord d'ampliació de govern, que es va esperar a tancar del tot quan haguessin passat». Davant el pas a l'oposició dels comuns, Ricomà descartava que es poguessin prestar a una moció de censura conjuntament amb el grup municipal socialista, explicant-ho en un context estatal: «Aquest cap de setmana hi va haver la manifestació de la dreta a la plaça de Colón de Madrid. El PSC està allunyadíssim d'aquestes posicions. Que a Tarragona trobin normal alinear-se amb el PP i Ciutadans no és normal».

A banda de l'aleshores incògnita sobre la continuïtat dels comuns, Ricomà celebrava l'entrada de Junts i la CUP, fins ara «una oposició exigent i responsable, que han sumat en moments en què la ciutat necessitava solidaritat. Sumem en clau de ciutat». L'alcalde va recalcar que «la incorporació de mans i d'intel·lecte farà el govern més útil i eficaç». Els nous consellers de Junts i la CUP han provocat que hi hagi també canvi de carteres entre els republicans. Així, Ricomà deixarà de ser el responsable de Cultura i Festes, però passarà a dirigir el Patronat de Turisme, que fins ara era en mans de Cinta Pastó: «El turisme és un tema transversal, que afecta el comerç, la neteja, la cultura o el patrimoni. És un sector que necessita aquesta visió i suport», deia Ricomà, que recordava que els seus estudis de Geografia podien ajudar l'àrea.

Una incorporació sorpresa

Fins a la nit de dilluns a dimarts, semblava clar que tard o d'hora la CUP entraria al govern de Tarragona, però no Junts. La incorporació de Dídac Nadal, Elvira Vidal i Cristina Guzman va significar una sorpresa de darrera hora. Nadal, líder de la formació independentista, destacava l'«esforç immens i delicat» que ha dut a terme Esquerra Republicana els darrers dies. «Vam demanar una mica més de temps, hem continuat parlant. La relació personal és boníssima, i per aquí s'ha començat i ha vingut la resta, amb encaixos a banda i banda», confessava Nadal, que afegia que «no vam fixar discrepàncies definitives i vam demanar més temps per polir matisos de gestió i de bon fer». El portaveu de Junts i nou conseller de Comerç assegurava que matèries com l'urbanisme no han estat finalment un impediment per poder compartir govern amb les cupaires: «Mai ha estat un problema per a l'encaix. L'urbanisme va volar pels aires amb la sentència del Tribunal Suprem. Estem en un context de pandèmia i d'accident químic. L'urbanisme comença des de zero».

La CUP i les àrees socials

L'entrada de les anticapitalistes al govern de Tarragona –el primer dels quatre ajuntaments de capitals catalanes on serà a l'executiu– estarà marcada per l'assumpció de conselleries clau en matèria social. «És un repte important que assumim amb tota la força del món», assegurava la portaveu, Eva Miguel, que confirmava que l'acord havia rebut el vistiplau de l'assemblea local el vespre de dilluns. Miguel recalcava que «la CUP mai ha mercadejat i tampoc hem vetat sigles», recordant que fins ara havien exercit «una oposició proactiva, sent veritables garants de la transformació de la ciutat», amb «dos anys de fiscalització amb acords de governabilitat que han incidit de manera positiva, i ara toca assumir des de dins». Miguel posava èmfasi en el fet que «hem aportat partides rellevants, posant damunt la taula necessitats imperioses en matèria d'habitatge, serveis socials, medi ambient i educació». A partir d'ara, la CUP vol fer «una clara aposta per tirar endavant totes les partides pressupostades, però que encara no s'han pogut dur a terme».

EL NOU CARTIPÀS

Pau Ricomà assumirà la presidència del Patronat Municipal de Turisme i liderarà els projectes de Tabacalera, Tecla 700 i Setmana Santa.

Maria José Lopéz, a la regidoria d'Esports, li suma la relació amb les entitats.

Dídac Nadal, a banda de continuar amb la presidència d'Espimsa, assumeix les competències de la regidoria de Comerç.

Elvira Vidal portarà les competències de Contractació, Parcs i Jardins i Accessibilitat.

Cristina Guzman serà la nova responsable de Seguretat Ciutadana, Protecció Civil, i de l'Oficina Municipal d'Atenció Ciutadana (OMAC).

Eva Miguel assumirà les competències de Medi Ambient i Habitatge.

Inés Solé serà la responsable de l'àrea de Cultura, Festes, Cooperació i Joventut.

Carla Aguilar-Cunill (*) continuarà amb les competències de Serveis Socials, Benestar Animal, Centres Cívics, Feminismes i LGTBIQ+.

Hermán Pinedo(*) seguirà sent el coordinador de Patrimoni històrico-artístic, Tarraco Viva i Béns, Patrimoni i Bens i Patrimoni.

Jordi Fortuny manté la coordinació de l'àrea de Serveis Centrals, Govern Obert i Neteja Pública.

Xavier Puig continuarà sent el coordinador de Territori, Sostenibilitat, Mobilitat i Espais Públics.

Manel Castaño preservarà la regidoria d'Educació, Ocupació, Desenvolupament Econòmic, Memòria històrica i Europa Direct.

Paula Varas continuarà sent la responsable de Nova ciutadania, Consells de Districte, Pressupostos Participatius i Llicències.

Cinta Pastó manté Domini Públic.

(*) Es va presentar aquesta versió a l'espera del moviment dels comuns. S'actualitzarà els pròxims dies.

Dídac Nadal (Junts) signa el pacte d'entrada al govern municipal mentre s'ho miren Eva Miguel (CUP) i Pau Ricomà (ERC).

Junts i la CUP entren al govern de Tarragona i els comuns en queden foraBiel Roquet-Jalmar

tracking