Diari Més

Política

El pacte d'ERC amb Junts i la CUP provoca la marxa d'En Comú Podem de l'Ajuntament de Tarragona

Aquest matí s'ha anunciat el nou repartiment de les competències municipals mentre que els Comuns i Podem han anunciat oficialment que deixen el govern municipal

Pla sencer dels nous membres de l'equip de Govern de Tarragona.

El pacte d'ERC amb Junts i la CUP provoca la marxa d'En Comú Podem de l'Ajuntament de TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Equip de Govern de l'Ajuntament de Tarragona compta des d'avui amb dues formacions més: Candidatura d'Unitat Popular i Junts per Tarragona. Els portaveus d'ERC, CUP i Junts per Tarragona han arribat a un acord programàtic per incorporar a les dues formacions a la gestió del govern municipal. Un pacte signat avui a les Muralles, símbol «de les conviccions fermes d'aquest Govern. Avui, fa tot just dos anys de la sessió d'investidura, en la que quatre formacions: -ERC, Junts per Tarragona, En Comú Podem i la CUP- vam sumar pel canvi que Tarragona necessita i que les quatre formacions havíem estat explicant que era imprescindible molts mesos abans. Dos anys després -ha remarcat l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà- formulem una ampliació de govern en la que volem que hi participin tots els partits que han apostat pel canvi, dos d'ells Junts x Tarragona i la CUP fent fins ara una oposició exigent i responsable alhora, sumant en els moments que la ciutat necessitava més solidaritat, en un context de pandèmia que està tenint uns efectes socials i econòmics molt durs».

L'alcalde ha defensat un Acord de Govern que «suma en clau de ciutat. Ampliem el Govern Municipal per arribar encara a més llocs, a més gent. Per seguir treballant per una ciutat més cohesionada socialment; més sostenible medi ambientalment i en la que la cultura sigui un autèntic motor de transformació. Des d'una perspectiva compromesament feminista, inclusiva, en la que la participació de la ciutadania sigui norma de funcionament». I ha afegit: «En un ajuntament de parets de vidre, marcat per l'honestedat de la gestió i compromès amb la millora contínua del seu funcionament per fer-lo més àgil, més eficient i capaç de donar respostes més ràpides. Som un Govern Municipal que treballa per la millora de tots els barris, gestionant els problemes més quotidians, com la neteja i moltíssimes intervencions que estaven pendents des de fa molts anys, i alhora millorant i creant nous equipaments culturals i esportius».

Per la seva part, el portaveu de Junts per Tarragona, Dídac Nadal, ha assegurat que «era una responsabilitat per nosaltres entrar al Govern de la ciutat com més aviat millor. Hi ha dos factors que ens han portat a l'ampliació de Govern: el bon fer de l'alcalde perquè entréssim formar-hi part i les bones relacions entre les persones que hi formen part. Aquest encaix personal és el que ens ha dut a signar l'acord tot i no té una coincidència al 100 per 100».

La portaveu de la CUP, Eva Miguel, ha remarcat el paper constructiu i proactiu que sempre ha tingut la seva formació política al consistori. «Tarragona es converteix en el municipi més gran en què la CUP entrarà a Govern. És una passa important com a formació municipalista que som».

Aquest matí s'hapublicat aquest nou repartiment de les competències municipals. De totes maneres En Comú Podem ha anunciat que marxarà del govern després d'aquest pacte i ara cal saber que passarà amb Serveis Socials, Salut Pública, Benestar Animal, Centres Cívics, Feminismes i LGTBIQ+ que estava en mans de Carla Aguilar-Cunill, i amb Patrimonihistòrico-artístic,TarracoViva iBénsi Patrimoni que fins ara havia estat coordinat perHermànPinedo. A les 13.30 hores els Comuns han convocat una roda de prensa i han fet públic un comunicat en què anuncien l'acrod tant de Podem com dels Comuns per abandonar el govern municipal.

«L'alcalde Pau Ricomà acaba d'anunciar el trencament unilateral de l'acord de govern i ens acaba d'expulsar de l'equip executiu municipal». Així començava Carla Aguilar-Conill la roda de premsa d'En Comú Podem ahir a l'Ajuntament de Tarragona, tan sols dues hores després de la posada en escena del pacte d'Esquerra Republicana, Junts per Tarragona i la CUP a les Muralles romanes. Així, descartaven continuar al govern i passaran a l'oposició. El gir de guió la nit de dilluns a dimarts no va agradar gens als comuns, quan van rebre una trucada des d'Esquerra Republicana anunciant-los que l'ampliació de govern tirava endavant. «Han estat unes hores bastant trepidants, no ens ho esperàvem», lamentava Aguilar. La fins ara primera tinent d'alcalde recalcava que la decisió de sortir del govern «no s'ha pres ara en calent, sinó que és meditada», ja que en múltiples ocasions els comuns havien manifestat públicament el seu veto a Junts per Tarragona: «Ara es capgira un govern d'esquerres per un més de dretes». En aquest sentit, Aguilar avisava que la CUP «s'ha prestat a blanquejar un govern molt més a la dreta del que estava ahir».

De moment s'ha anunciat que per part de Junts, Dídac Nadal continuarà amb la presidència d'Espimsai assumeix les competències de la regidoria de Comerç, Cristina Guzmán serà la nova responsable de Seguretat Ciutadana, Protecció Civil i de l'Oficina Municipal d'Atenció Ciutadana, i Elvira Vidal portarà les competències de Contractació, Parcs i Jardins i Accessibilitat.

Pel que fa a la CUP, EvaMiguelassumirà les competències de Medi Ambient i Habitatge, iInésSoléserà la responsable de l'àrea de Cultura, Festes, Cooperació i Joventut.

Per part d'ERC, l'alcalde Pau Ricomà assumirà la presidència del Patronat Municipal de Turisme i liderarà els projectes de laTabacalera, Santa Tecla 700 i Setmana Santa.MariaJosé López seguirà a la regidoria d'Esports i sumarà la de Relació amb les Entitats. Jordi Fortuny manté la coordinació de l'àrea de Serveis Centrals, Govern Obert i Neteja Pública. Xavier Puig continuarà sent el coordinador de Territori, Sostenibilitat, Mobilitat i Serveis Públics. Tambémantindrànles seves responsabilitats ManelCastaño, amb Educació, Ocupació, Desenvolupament Econòmic, Memòria històrica i EuropaDirect; PaulaVarasNova Ciutadania, Consells de Districte, Pressupostos Participatius i Llicències; i finalment CintaPastómanté Domini Públic.

Comunicat d'En Comú Podem

Des d'En Comú Podem Tarragona lamentem la decisió de l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, de trencar unilateralment l'acord del canvi i expulsar-nos del govern municipal. Dos anys després del pacte del canvi ens trobem en un punt totalment diferent. ERC ha aprofitat la seva posició a l'alcaldia, que va ser possibilitada per nosaltres, per fer realitat el que sembla que era el seu objectiu principal, fer un govern amb Junts per Tarragona. ERC ha apostat per un govern amb més mans, menys consens, menys transversalitat i menys pluralitat. Un govern que no representa la realitat de Tarragona. A nivell intern d'equip de govern, aquesta decisió unilateral representa una falta de lleialtat amb el grup soci de govern, així com una falta de transparència envers al conjunt de la ciutadania, impròpies d'un govern de canvi. S'han realitzat reunions de forma paral·lela i clandestina en nom d'un equip de govern que no hi estava ni completament representat ni n'havia estat informat. En tot moment, des d'En Comú Podem Tarragona s'ha explicat la posició desfavorable a aquesta ampliació del govern municipal amb un partit de dretes, ja que xoca amb les línies vermelles que defensa el nostre espai. En canvi, En Comú Podem sí que va acceptar en assemblea obrir la porta a negociar la possible ampliació amb les regidores d'un grup d'esquerres. El que no s'ha valorat mai ha estat fer-ho amb un partit de dretes. Lamentablement, Tarragona i la seva ciutadania han estat moneda de canvi pel Govern de la Generalitat, un model de govern caduc. Ara la ciutat tindrà un govern més de dretes que no persegueix l'interès general ni representa totes les sensibilitats de la nostra ciutat. Ja durant la campanya de les eleccions al Parlament de Catalunya, l'actual president de la Generalitat va fer referència a Tarragona com un model de consens, un model que ara ERC ha decidit trencar. Aquesta aposta trenca ponts a Tarragona, polaritza i genera dificultats en la governabilitat, que fins ara havia gaudit d'equilibri propi i que sostenia la ciutat. D'aquesta manera s'estableix un govern municipal més de dretes i un model antagònic al que hi havia fins ara. En aquest pacte no hi ha lloc per a la firma d'En Comú Podem Tarragona. La CUP sha presentat a blanquejar un govern amb la dreta. Durant mitja legislatura, i malgrat les circumstàncies, En Comú Podem Tarragona ha estat a l'altura de la situació i ha defensat la diversitat de la societat de Tarragona. En Comú Podem Tarragona no fa política per la poltrona, sinó que seguirà treballant en els valors i la justícia social, ja sigui des d'oposició o des del govern, sempre des d'una posició de responsabilitat i amb perspectiva de ciutat. En Comú Podem continuem sent l'única garantia de canvi. Continuarem treballant per fer efectiu allò que ja vam programar a l'acord del canvi, però també serem la garantia per evitar que determinades polítiques neoliberals i de dretes tornin a la ciutat.

tracking