Diari Més

Salut

L'Hospital Joan XXIII de Tarragona opera entre 450 i 500 pacients amb càncer de pell cada any

La tipologia més diagnosticada al servei de Dermatologia és el carcinoma basocel·lular

Diversos espais de l'Hospital Joan XXIII s'adequaran per donar una millor resposta als rebrots.

L'Hospital Joan XXIII ja es prepara per a rebrots i futures pandèmiesGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona intervé quirúrgicament entre 450 i 500 pacients amb càncer de pell cada any. El cap de Servei de Dermatologia del centre hospitalari tarragoní, Miquel Just, ha assenyalat que a més cal tenir en compte altres casos que requereixen cirurgia plàstica o maxil·lofacial, així com també radioteràpia. A l'Estat, anualment es diagnostiquen 74.000 casos, segons un estudi publicat per l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC). Es tracta d'un conjunt de xifres que els experts asseguren que ha augmentat amb el pas dels anys. Per aquest motiu han insistit en la importància de la prevenció mitjançant cremes solars que protegeixin la pell amb factors de 50 o superior.
Actualment, fins a un 42% de diagnòstics dermatològics a tot l'Estat són de patologia tumoral, vinculats a l'exposició solar, especialment en les edats més joves. Des de l'Hospital Joan XXIII, el servei de Dermatologia apunta que la forma clínica més habitual en què intervenen aquesta malaltia és el carcinoma basocel·lular, un tipus que té un comportament biològic menys agressiu i que no dissemina cap als òrgans interns o els ganglis limfàtics. Seguidament hi ha el carcinoma escamós, que representa entre un 20% i un 25% dels tumors malignes cutanis. Més enllà d'afectar les zones de la pell que han estat exposades al sol, també pot afectar les mucoses. Finalment el melanoma és el tipus menys freqüent, però el més agressiu dels tres esmentats. De fet, cada any se'n detecten 4.000 casos i comporta més de 900 morts a tot l'Estat.

Davant aquest context, els dermatòlegs recorden que es tracta de malalties evitables, sempre que es proporcioni una protecció correcta de la pell. En aquest sentit, la doctora especialista en dermatologia de l'Hospital Joan XXIII Laia Pastor ha insistit que els grups més joves de la societat han de tenir cura de la pell, ja que aquesta «té memòria» i en el futur pot comportar el desenvolupament de lesions canceroses en arribar a l'etapa adulta. Concretament, han recomanat usar cremes que protegeixin de la llum ultraviolada A i B. Pel que fa a la seva aplicació, han suggerit protegir-se vint minuts abans de qualsevol activitat diürna a l'aire lliure i repetir les aplicacions cada dues o tres hores, a més de tenir especial cura en les hores centrals del dia.

tracking