Diari Més

Societat

Tarragona demana la implicació de l'administració amb els extutelats

L'Ajuntament defensa que els últims episodis de violència a la ciutat responen a la situació de marginalitat d'aquests joves

Imatge de Castaño i Aguilar durant la roda de premsa d'ahir per valorar la situació del col·lectiu.

Tarragona demana la implicació de l'administració amb els extutelatsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Tarragona va demanar ahir la implicació de la Generalitat de Catalunya i de l'Estat espanyol per abordar la situació en què es troben els joves migrants extutelats de Tarragona els quals, segons Manel Castaño, regidor de Seguretat, «es veuen abocats a la marginalitat un cop compleixen la majoria d'edat». Si bé l'edil d'ERC va reconèixer que els episodis de violència viscuts a la ciutat durant els últims mesos, el més recent dels quals va ser l'apunyalament de dimarts al vespre, responen a un problema de seguretat, va assenyalar que principalment neixen de la situació de desemparament d'aquest col·lectiu d'ex-MENA (Menors estrangers no acompanyats). En aquest sentit, tant Castaño com Carla Aguilar, regidora de Serveis Socials, van afirmar que cal abordar la qüestió de manera transversal, «amb la complicitat, la col·laboració, la responsabilitat i els recursos, no només de l'Ajuntament, que és l'administració més propera, sinó també amb la Generalitat i l'Estat espanyol», va comentar el regidor de Seguretat.

Concretament, reclamen que la reforma de la Llei d'Estrangeria, pel que fa al règim de menors no acompanyats, en la qual, segons Castaño, el govern espanyol ja hi ha començat a treballar. A més, l'edil d'ERC va defensar que ja es va dur a terme una primera trobada el dia 20 d'abril amb els departaments d'Adolescència i Infància, d'Immigració i d'Afers Socials i Famílies de la Generalitat, arran dels primers episodis violents en els quals van participar membres d'aquest col·lectiu, per establir estratègies i buscar solucions a aquesta problemàtica i va defensar que, a l'espera de reprendre-les amb el nou govern, ja es van establir les «línies mestres» que cal treballar. «El que aquests joves necessiten són espais de convivència i formació, un habitatge, i que tinguin normalitzada la situació legal, és a dir, encarrilar la seva trajectòria vital amb inserció laboral i la regularització dels seus documents», va assenyalar Castaño, que va afegir que «en aquestes qüestions es poden abocar els recursos necessaris per part de les diferents administracions que tenen competència en aquests àmbits».

Per la seva banda, Aguilar va mostrar la seva «profunda preocupació» per aquesta situació «perquè és un problema multidisciplinari i, per tant, s'ha d'abordar de manera transversal», i va assenyalar també que «no és només una qüestió de seguretat». En aquest sentit, la regidora de Serveis Socials i presidenta de l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) de Tarragona va lamentar que «aquests joves viuen en una situació de manca d'expectatives, d'impossibilitat de tenir permisos de treball en molts casos, impossibilitat d'accedir a habitatges i a itineraris d'inserció sociolaboral i, per tant, tota aquesta frustració és la llavor que genera després tots aquests episodis». A més, Aguilar va relacionar aquesta manca d'expectatives com a resultat d'unes polítiques «en les que Generalitat i Estat van amb retard», i va demanar una intervenció «molt més clara i que ens doni eines perquè aquestes situacions no es donin ara ni es reprodueixin en futures generacions».

Aguilar va comentar també que des de l'inici del mandat, els Serveis Socials municipals han abordat aquesta situació, «que ens preocupava ja d'entrada». En aquest sentit va recalcar que hi ha un equip d'intervenció específic pel context que viu el col·lectiu d'extutelats i aquesta feina «ha fet possible que tinguem coneixement de la situació i que comptem avui amb un pis de transició per poder donar sortida a aquestes persones del carrer».

Amb tot, Serveis Socials té calculat que hi ha un centenar d'aquests joves migrants extutelats, dels quals només 30 formen part del programa d'atenció Sostre 360, de la Fundació Eveho. Per altra banda, Aguilar va defensar que «des de Serveis Socials el que fem és oferir recursos molt personalitzats cap aquests joves. Amb l'equip de tres educadors socials analitzem cada cas concret i busquem quins són els recursos que calen per a aquestes persones i treballem des de la part d'habitatge, d'inserció laboral, d'ajudes d'urgència, la part de menjadors, etc.», i afegia que «tots els recursos amb els quals comptem els posem a disposició de les persones que vulguin venir».

El missatge que finalment va voler donar Castaño a la ciutadania és que «estem treballant molt en aquesta problemàtica, és una situació per la qual volem trobar una solució i no estem de braços plegats, ni de bon tros. És una de les herències que hem rebut a la ciutat i que volem revertir».

Per la seva banda, en declaracions a Diari Més, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, comentava que «els joves extutelats tenen una situació dificilíssima. Estan molt lluny de casa, sols, i aquests problemes es produeixen i es produiran mentre no es vagi a l'arrel del problema. Els joves necessiten habitatge, treball i formació per tal d'integrar-se» i afegia que «la ganivetada d'ahir no és cap punt d'inflexió, ja tenim dispositius de seguretat coordinats entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra». Paral·lelament, la regidora Cristina Guzmán, de Junts, també considera «urgent i imprescindible» que «totes les administracions exerceixin les seves competències i sumin esforços».

El jove que dimarts al vespre va rebre la ganivetada al coll per part d'un altre noi extutelat a la Part Alta segueix ingressat a l'UCI de l'Hospital Universitari Joan XXIII, però ja no es tem per la seva vida i evoluciona favorablement. El motiu de la baralla entre els dos joves va ser un tema econòmic i els Mossos encara busquen a l'agressor per detenir-lo.

tracking