Diari Més

Mobilitat urbana

La quarta firma de patinets elèctrics aterrarà a Tarragona a finals de juliol

Lime espera l'autorització de l'Ajuntament per desplegar els 500 vehicles a la ciutat, la primera de Catalunya on operarà

Imatge d'un dels VMP de Lime a la plaza Mayor de Madrid.

La quarta firma de patinets elèctrics aterrarà a Tarragona a finals de juliolLime

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pròxim mes de juliol Tarragona comptarà amb 500 patinets elèctrics més de lloguer compartit amb l'arribada de la firma nordamericana Lime. La companyia va signar el conveni amb l'Ajuntament de Tarragona fa gairebé dos mesos i ara, ja preparada, està a l'espera de rebre l'autorització per desplegar els seus vehicles de mobilitat personal (VMP) pels carrers de la ciutat. En aquest sentit, el consistori està acabant de definir les ubicacions on l'empresa haurà d'instal·lar els aparcaments i s'estima que, a la tercera o quarta setmana del mes vinent, Lime ja pugui entrar en funcionament. Així, el nombre total de patinets a Tarragona s'elevarà als 2.000, ja que el mig miler de llicències que obtindrà la nova firma se sumaran a les 1.500 que tenen les tres que ja hi operen: Bird, Reby i Spin.

Amb tot, el director de Relacions Institucionals de Lime a Espanya, Arnau Pérez, recorda que es van mostrar interessats per primer cop en operar a Tarragona el desembre de 2020 i assegura que «ja estem amb tot el compromís i les ganes de començar». En aquest sentit, assenyala que «fa mesos que estem llestos, ja tenim els materials i l'equip tècnic per començar la instal·lació dels aparcaments quan l'Ajuntament ens doni les ubicacions on han d'anar i quan tinguem l'autorització anirem ràpids en desplegar-nos per començar com més aviat millor». El departament de Mobilitat municipal està treballant en les localitzacions on se situaran els racks, en funció de les necessitats del mapa actual, i les tindrà definides entre aquesta setmana i la vinent.

Pel que fa als vehicles, Pérez explica que «nosaltres oferim uns patinets que compleixen amb els estàndards de qualitat, amb el certificat de la Unió Europea i la nostra oferta és molt competitiva, ja que som l'empresa amb més experiència des del 2017. Són dels millors que hi ha i estem segurs que la ciutadania de Tarragona els rebrà bé». Uber i Google són alguns dels accionistes de l'empresa, que va néixer a San Francisco i, amb presència als cinc continents, operen en ciutats com Londres, París o Nova York. A Espanya són a Madrid i algunes ciutats dels voltants, a Màlaga i a Sevilla, en aquest cas amb l'oferta de bicicletes de lloguer compartit.

De fet, Pérez recorda que quan van mostrar interès per venir a Tarragona va ser el mateix Ajuntament qui va oferir-los la possibilitat de desplegar també les bicicletes, però aquesta opció encara no està desenvolupada a nivell municipal. «El consistori ha prioritzat de moment els patinets i, si ho volen, portarem també les bicis, dependrà d'ells», afirma el director de Relacions Institucionals de Lime. Amb relació a l'aposta de l'actual govern municipal per la mobilitat sostenible, Pérez considera que «és una gran decisió». «La ciutadania té serveis públics de transport i el que es fa amb les opcions de micromobilitat és definir una proposta multimodal, oferir sistemes complementaris, amb l'objectiu de treure el cotxe privat de la ciutat», afegia Pérez.

Lliure mercat a Tarragona

L'Ajuntament va decidir des d'un primer moment que l'arribada dels patinets elèctrics de lloguer a Tarragona no es regís per un concurs públic, sinó que va apostar per un model de lliure competència i que sigui el mateix mercat el que es vagi regulant progressivament. En aquest sentit, les empreses que operen a la ciutat tenen opinions diverses. Pérez diu que per a ells no és cap problema el model actual. «Creiem en la lliure competència perquè pensem que el nostre servei és el millor, que fem bones operacions i que serà rendible econòmicament, si no, no demanaríem venir, però potser hi ha empreses que no els surt a compte», comenta el responsable de Lime. En aquest sentit, Reby i Buny són les més crítiques en què en una ciutat de dimensions com la de Tarragona tingui tanta oferta. Per una banda, el Responsable de Relacions Institucionals de Bird, Javier Aparicio, assenyala que «no valorem positivament l'arribada d'una quarta empresa perquè no hi ha mercat, la demanda està coberta ara mateix i no té cap sentit des del punt de vista de mobilitat i utilitat». No obstant això, Aparicio assegura que no marxaran, ja que «la nostra aposta per Tarragona ha estat a llarg termini des d'un primer moment».

Tampoc marxarà Reby, segons sosté la seva cofundadora, Cristina Castillo, que creu que tres empreses a la ciutat ja són massa. «Estem bé aquí, estem donant un servei bo i els usuaris ho aprecien», diu Castillo, que afegeix que «hi ha startups bombolla que busquen el creixement sense que els importi la rendibilitat i, quan no guanyen diners, els inversors marxen i fallen, abandonant els vehicles al carrer i jugant amb la ciutat i els usuaris».

Finalment, Roger Puigví, responsable d'Spin, tampoc veu cap problema amb què arribin nous operadors a la ciutat. «Estem parlant de 2.000 patinets quan a Tarragona hi ha 60.000 cotxes, tampoc hi ha cap problema de volum», diu Puigví, que demana arribar a «fórmules en què aquelles empreses per les quals apostin més usuaris tinguin la possibilitat de desplegar més patinets, és a dir, que es compensi aquella empresa que fa bé la feina i treu desplaçaments amb cotxe i els guanya amb patinet». Indica, finalment, que el volum de trajectes d'Spin a Tarragona és superior als de la resta de competidors.

Pel que fa als preus, si bé Spin té el cost per minut més car, a 0,25 euros, respecte als 0,15 de Reby i Buny, a més de l'euro de desbloqueig en les tres empreses, disposa dels plans més temptadors, ja que per 39,99 euros dona viatges il·limitats durant un mes, mentre que pel mateix preu Reby ofereix 1.000 minuts mensuals i per 34,99 Bird permet fer 50 viatges de màxim 30 minuts en un mes. Per la seva banda, Lime no ha establert els preus, però seran semblants als de la competència.

tracking