Diari Més

Societat

Els cardiòlegs americans avalen una escala per mesurar la dieta mediterrània

L'escala ha canviat el patró nutricional de milers de persones la qual cosa ha permès reduir en un 30% el risc d'incidents cardiovasculars majors

Imatge d'arxiu d'oli d'oliva.

Estalviar-se l'oli d'oliva per abaratir costos: la dieta mediterrània en perillPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Associació Americana del Cor avala l'escala de 14 punts sobre la dieta mediterrània de l'estudi PREDIMED (Prevenció Dieta Mediterrània) com a eina de valoració i consell nutricional als centres sanitaris, segons informa la Universitat Rovira i Virgili (URV).

L'Associació destaca els grans avantatges d'aquesta escala, anomenada MEDAS, en un context de la importància de valoració nutricional en l'atenció clínica per prevenir les malalties cròniques relacionades amb la dieta, especialment les cardiovasculars.

MEDAS consisteix en un qüestionari de 14 preguntes de resposta sí/no sobre el consum diari d'oli d'oliva, racions de verdura, hortalisses i fruita; les de carn vermella i embotits; mantega, margarina i nata.

També registra el consum de begudes carbonatades i/o ensucrades i de vi; llegums, peix i marisc, rebosteria industrial; fruita seca, carn de pollastre, gall dindi i conill; verdures, pasta, arròs o altres plats amanits amb sofregit.

Aquesta escala ja l'han validat, a més dels Estats Units, Alemanya, Regne Unit, Portugal, Grècia, Brasil, Itàlia, Macedònia, Bulgària i altres països.

L'escala ha canviat el patró nutricional de milers de persones, la qual cosa ha permès reduir en un 30% el risc d'incidents cardiovasculars majors, tot i que l'objectiu és aconseguir una medicina personalitzada.

PREDIMED es va iniciar fa dues dècades i, en aquest temps, ha situat la investigació espanyola en primera línia mundial ja que s'ha convertit en un dels estudis globalment més influents en nutrició, amb més de 300 publicacions científiques i diversos llibres.

Tota aquesta producció científica explica amb claredat com aprofitar bé els avantatges saludables de la dieta mediterrània, escollida aquest any per quarta vegada consecutiva com la millor del món per O.S. News and World Report.

tracking