Diari Més

Seguretat ciutadana

El patinet esdevé el vehicle «ideal» per la delinqüència a la Part Alta de Tarragona

Denuncien que la inseguretat al barri creix i que utilitzen els patinets per traficar amb droga i fugir quan roben, mentre que noten més presència policial

Imatge d'un aparcament de vehicles de mobilitat personal a la Part Alta de Tarragona.

El patinet esdevé el vehicle «ideal» per la delinqüència a la Part Alta de TarragonaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Amb els patinets elèctrics els hem facilitat un mitjà de sortida als delinqüents després del delicte», assegurava ahir a Diari Més una comerciant del carrer Major de la Part Alta de Tarragona, a la vegada que veïns del carrer dels Ferrers afirmaven haver-los vist traficant amb droga sobre els vehicles de mobilitat personal (VMP). Tant els propietaris dels establiments com la gent que viu al barri lamenten que la inseguretat duu un ritme creixent des de principis d'any. Reconeixen que quan es va desallotjar a l'octubre l'edifici ocupat del carrer dels Ferrers, un dels principals focus de conflictivitat de finals d'any al nucli antic de la ciutat, la situació de delinqüència es va calmar, però denuncien que ara torna a remuntar. Tot i que destaquen que no és una qüestió de racisme, assenyalen que els qui constantment cometen robatoris i proven d'entrar en habitatges del barri són joves migrants extutelats. «Ja els coneixem», comenten. Amb tot, però, diuen haver notat un increment de la presència policial durant els últims dies.

Un dels veïns enumera diversos episodis viscuts en els últims dies. «Trencament de vidres a un local del carrer d'en Salinas, puntades de peu a un cotxe aparcat, amenaces i crits a vianants que els van cridar l'atenció quan van trencar una torreta d'un establiment del carrer Comte de Rius, entre altres», sosté. Precisament aquest veí va viure un infern durant l'estiu de l'any passat per les problemàtiques arran de l'ocupació del carrer dels Ferrers. Viu allà i explica que durant tres mesos va haver de marxar a viure a casa els seus pares perquè els havia gravat mentre s'enfilaven per entrar a una casa i el van amenaçar. De fet, està pendent de declarar en el judici com a testimoni d'aquests fets i assegurava que, com altres veïns que es van trobar en una situació semblant, «vaig haver de recórrer al psicòleg perquè em va afectar bastant». En definitiva, lamenta que aquests joves tornen a estar presents pel barri, tot i que desconeix si han tornat a ocupar algun habitatge de la zona.

Una altra veïna del carrer dels Ferrers, que com la resta de ciutadans i comerciants prefereix mantenir-se en l'anonimat per haver estat víctima d'amenaces per part d'aquests joves, etziba que «estem fatal». Explica que cada dos per tres hi ha baralles, tràfic de drogues amb els patinets, robatoris al carrer i intents d'entrar a cases del barri. «Jo em vaig haver de posar reixes i alarma, sembla que estigui vivint en una presó», lamenta, mentre afegeix que «sempre m'he considerat molt valenta, però actualment tinc por, i quan vaig a sopar amb amics sempre m'han d'acompanyar fins a la porta de casa». Amb tot, explica que «últimament he vist més patrulles de policia, almenys de dia, de nit no ho sé».

Per altra banda, un restaurador que té establiments a la Part Alta i a la zona de l'Amfiteatre assegura que aquests joves migrants extutelats «són els que cada dos per tres rebenten a puntades de peu la cabina de l'ascensor del parc de les Granotes». També lamenta que al bar que regenta pròxim a aquest espai li han robat taules i cadires en més d'una ocasió. «I pels carrers de la Part Alta estirades a vianants, robatoris, sobretot a l'estanc de la baixada de la Misericòrdia i treballadors meus que viuen amb por, les cambreres que tinc sempre han de marxar acompanyades quan surten de treballar», denuncia el restaurador.

Molts comerciants del barri també pateixen aquesta inseguretat creixent. «Cada dia hi ha més robatoris i a més els cometen a plena llum del dia», explica una dona que regenta una botiga del carrer Major. De fet, assegura que durant aquest maig n'ha presenciat dos davant la seva tenda. En el primer, a principis de mes, van robar a l'interior d'un vehicle d'un home que havia aparcat un moment per fer unes gestions i havia deixat la porta oberta i l'altre, la setmana passada, quan van estirar una cadena a una dona gran que viu al mateix carrer. Explica que, afortunadament, no ha viscut cap episodi d'aquesta mena al seu negoci. «La sensació que dona és que tenen molta llibertat per cometre aquests delictes, perquè si no ho farien en una cantonada, de manera més discreta, però ho fan a plena llum del dia i amb el carrer ple de gent, els és igual», afirma.

Una altra comerciant del carrer Major posa èmfasi en els patinets elèctrics de lloguer compartit. «Van amb els patinets a tota velocitat i és perillós, l'altre dia quasi que m'atropellen», lamenta, mentre afegeix que «els hem facilitat un mitjà de sortida després de cometre el delicte». En el seu cas, té la porta de la tenda tancada i per entrar cal trucar al timbre, però explica que sempre ha tingut aquest sistema perquè sovint està treballant al taller que té dins del local. Malgrat tot, celebra que «veig molta acció policial i els tenen bastant controlats, suposo que ara, amb els turistes que ja venen, encara més i ho trobo bé, perquè cal crear un escenari de tranquil·litat i cuidar i mimar més al comerç de la ciutat».Una altra dona que regenta un negoci al carrer Major considera que «això dels patinets és el pitjor que ha pogut fer Tarragona, van a tota pastilla i empenyent a la gent que camina pels carrers d'aquí a la Part Alta i després apareixen tirats a la platja, la sensació que dona és que els utilitzen per fugir després de robar o cometre algun delicte». Que hi ha més presència tant de Guàrdia Urbana com de Mossos també ho confirma el treballador d'un altre establiment del carrer principal del nucli antic de la ciutat, que assegura que recentment el van visitar dos agents dels Mossos per preguntar si estaven tranquils o si havien patit algun incident relacionat amb la seguretat.

Per altra banda, un comerciant de la plaça del Fòrum explica que «ara sembla que aquests joves ja no estan assentats aquí al barri, però van fent ruta per diverses parts de Tarragona». En aquest sentit, assegura que ha crescut la inseguretat, a la vegada que el control policial d'ençà que van desplegar el Pla Integral de Seguretat. Lamenta també les baralles que s'han produït les últimes setmanes i es pregunta d'on treuen diners per anar tot el dia amb els patinets, «que després els deixen aparcats on no toca».

tracking