Diari Més

Comerç

L'Ajuntament de Tarragona veu viable condonar un 25% de la taxa dels marxants

Els paradistes negocien amb Espimsa, però serà el consistori qui aportarà els diners que no ingressarà l'empresa de mercats

Imatge d'arxiu d'una jornada de mercadet a la plaça Corsini.

L'Ajuntament de Tarragona veu viable condonar un 25% de la taxa dels marxantsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Espimsa podria condonar fins a un 25% de la taxa d'ocupació de la via pública dels marxants de 2021. De fet, la demanda del sector és que, com a mínim, se'ls perdonin els impostos de l'últim trimestre i la regidoria de Serveis Econòmics, que serà finalment la que aportarà els diners que l'empresa municipal deixarà d'ingressar amb aquesta ajuda, ho veu viable. Aquesta quarta part correspondria al voltant de 350.000 euros. Actualment els paradistes i Espimsa es troben en negociacions i serà l'empresa presidida per Dídac Nadal la que haurà de decidir en quina mesura es dona suport econòmic al sector, sempre amb el vistiplau de la tresoreria municipal.

El president de la Taula de Comerç de la Federació D'Associacions de Veïns, Alfonso López, i el president de Marxants TGN, Juan Benítez, expliquen que la seva voluntat, i així ho han fet saber a Espimsa en les negociacions, és que l'empresa no cobri les taxes dels últims quatre o cinc mesos d'aquest 2021, però que, si finalment només es pot assumir la condonació de l'últim trimestre, es donen per satisfets. A més, tot i que alguns sectors, com el de la roba, no van poder treballar durant els tres primers mesos de l'any, a diferència de l'alimentació, demanen que l'ajuda sigui homogènia per a tots els paradistes. «És cert que els de la roba i les sabates han patit molt perquè han treballat menys, però encara que l'alimentació no hagi tancat enguany tampoc vol dir que hagi generat gaires ingressos», assenyala López.

Amb tot, Nadal reconeix que la situació econòmica a Espimsa és deficitària, motiu pel qual diu que «el que estem fent des de l'empresa de mercats és reunir-nos amb els diferents sectors i col·lectius dels marxants i recollim les seves inquietuds i en 10 o 15 dies s'aportarà tota la informació a Serveis Econòmics per arribar a un acord en aquests ajuts sempre amb la supervisió de la regidoria».

En aquest sentit, el regidor en qüestió, Jordi Fortuny, explica a Diari Més que «la disposició de l'Ajuntament és ajudar» i reconeixia que «és possible que puguem aportar els diners corresponents a una condonació del 25% de la taxa als paradistes». Fortuny, que recordava que durant el 2020 es va perdonar el 50% d'aquesta taxa, que van suposar més de 600.000 euros que Espimsa va deixar d'ingressar, calcula que en el cas d'enguany seran prop de 350.000 euros, i descartava poder ajudar amb una quantitat superior. No obstant això, Fortuny, que considerava que potser no és just condonar les taxes a tots els sectors per igual, pel fet que alguns han treballat menys que d'altres, recordava que les negociacions encara duren i caldrà veure a quin acord s'arriba finalment.

Per altra banda, Benítez comentava que també demanen que es rebaixi la taxa en un 30% durant els pròxims anys. «Ara estem en pandèmia, que és la guerra, però els mesos que vindran seran pitjors, seran la postguerra, i que ens condonin un trimestre només serà una tireta per la ferida», lamentava Benítez, que afegia que, si els ajuntaments no els donen ajudes directes, les reclamaran a la Diputació de Tarragona.

tracking