Diari Més

Medi Ambient

Apareixen centenars de peixos morts al Francolí en la primera sequera de l'any

El tram final del riu s'asseca tres o quatre vegades cada estiu, en part per les captacions d'aigua i les poques pluges han avançat la primera al maig

Imatge de desenes de peixos asfixiats al tram urbà del Francolí.

Apareixen centenars de peixos morts al Francolí en la primera sequera de l'anyJoan Ramon Mendo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Centenars de peixos van aparèixer morts dissabte al riu Francolí. A l'estiu, el tram final pateix tres o quatre episodis de sequera que provoquen l'asfíxia d'exemplars de llises, joells, anguiles, carpes, crancs i granotes, entre altres. Segons explica Joan Ramon Mendo, tècnic de defensa ambiental, habitualment aquestes sequeres comencen al juny i duren fins al setembre, però les poques pluges d'aquesta primavera han provocat que la primera s'hagi avançat al maig.

Pel que comenta Mendo, el principal motiu pel qual el tram final del Francolí es quedi sense aigua són les captacions, segons sospita, per part d'Ematsa, de regants i d'empreses. Per la seva banda, la companyia municipal d'aigües ha negat en més d'una ocasió fer aquestes captacions. Que aquestes no es produïssin, seria una de les solucions per evitar aquestes sequeres. L'altra, segons el tècnic de defensa ambiental, seria d'«enginyeria». Consistiria a rebaixar la quantitat de sediments d'alguns punts del riu per crear tolles més profundes i que tardessin més temps a assecar-se, de manera que els peixos aguantessin vius fins que una pluja torrencial les tornés a omplir.

tracking