Diari Més

Societat

El 40% de les queixes de tarragonins al Síndic són de l'àmbit social

La majoria d'aquestes reclamacions, registrades el 2020, estaven relacionades amb problemàtiques sorgides amb la covid-19

Foto d'arxiu de Ribó en un acte a la seu de Cultura de Tarragona.

El 40% de les queixes de tarragonins al Síndic són de l'àmbit socialACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Síndic de Greuges de Catalunya va registrar l'any passat un total de 100 queixes de tarragonins, de les quals 40 estaven relacionades amb polítiques socials. Així s'estableix en l'Informe del Síndic de Greuges a Tarragona 2020, que assegura que la majoria de les queixes en aquest àmbit estan relacionades amb la pandèmia de la covid-19. En aquest sentit, de les 40, setze tenen a veure amb Serveis Socials, dotze amb Educació i recerca, set amb Infància i adolescència i cinc amb Salut. A banda de les reclamacions, des de Tarragona també van arribar al Síndic 142 consultes, la meitat de les quals, també, en l'àmbit social. Segons marca el document, aquestes xifres han estat provocades, en gran part, per les problemàtiques derivades per la covid-19 en diferents àrees: des de les afectacions en els infants de les mesures restrictives adoptades, pel que fa a Infància i adolescència, fins a la gestió de les residències i les sol·licituds d'ajudes socials, pel que fa a Serveis Socials, entre altres.

Les queixes i consultes procedents de Tarragona estaven relacionades, pràcticament a parts iguals segons l'informe, tant amb l'administració autonòmica –especialment els departaments de Treball, Afers Socials i Famílies, d'Educació, de Salut i de Territori i Sostenibilitat– com amb l'administració local, és a dir, l'Ajuntament de Tarragona. En aquest sentit cal destacar que el consistori va ser objecte durant el 2020 d'un total de 37 queixes al Síndic de Greuges, és a dir, un 42% més que el 2019, quan el defensor de les persones, Rafael Ribó, en va rebre 26. No obstant això, cal destacar que les xifres són encara força millors que les del 2016, 2017 i 2018, quan es van elevar fins a 59, 42 i 51 queixes, respectivament.

Del total de 37 reclamacions que va rebre l'Ajuntament al Síndic l'any passat, la meitat, un 51,4%, tenen a veure amb polítiques territorials. D'aquestes, que en són 19, 11 queixes són en matèria de Medi Ambient, set en Urbanisme i Mobilitat i una en Habitatge. Per altra banda, nou de les 37 queixes són contra l'àrea d'Administració pública i Tributs. En tercer lloc, n'hi ha sis de l'àmbit de les polítiques socials, cinc de les quals en matèria de Serveis Socials i una en Infància i adolescència. Finalment, només dues queixes tenen a veure amb Seguretat ciutadana i Justícia i una amb Consum. Val a dir que Medi Ambient és l'àrea en què l'Ajuntament de Tarragona ha rebut més queixes al Síndic en els últims anys i cal destacar també que les onze registrades el 2020 en aquesta matèria representen la meitat de les que es van interposar el 2016.

Pel que fa a les reclamacions concretes a l'Ajuntament en aquestes àrees, l'informe posa com a exemple la manca de resposta del consistori a les instàncies presentades per abocaments fecals al Canal de la Móra, les molèsties per contaminació acústica, la realització d'obres irregulars i la neteja d'alguns carrers de la ciutat, entre d'altres, pel que fa a l'àmbit de polítiques territorials. Amb relació a les reclamacions que tenen a veure amb polítiques socials, destaca queixes en l'atenció als infants i adolescents durant el període de confinament, en l'accés a ajuts d'habitatge i en el servei de menjador social.

Més queixes per part de dones

Un altre element a destacar de l'informe del síndic de 2020 és que com ja passava l'any 2019, les dades per gènere i matèria mostren una majoria de queixes i consultes presentades per dones respecte a homes. Així, del total de 242 queixes i consultes procedents de Tarragona, 137 van ser presentades per dones, 100 per homes i cinc per persones jurídiques. Així, una de les conclusions del document és que «es continua reproduint el que el Síndic manifesta des de fa anys, és a dir, que les dones presenten més queixes i consultes en l'àmbit de polítiques socials –cura de persones dependents o infants, entre altres–, mentre que els homes presenten un major nombre de queixes en l'àmbit d'Administració pública i Tributs –sancions, pagament de tributs, etc.– i de Consum –facturació de subministraments, incidències del transport públic, entre altres–». Pel que fa a queixes sobre Medi Ambient, Habitatge i Urbanisme i Mobilitat, les presentades per dones (26) també van superar les que van ser interposades per homes (16).

tracking