Diari Més

Hostaleria

Les comandes de menjar a domicili es tripliquen a Tarragona amb la pandèmia

Molts restaurants van apostar per les plataformes de 'delivery' i ara que ja poden obrir per servir sopars han notat una important caiguda de la demanda

Un repartidor d'Uber Eats a l'Alta Taverna Sol Ric quan va començar a operar amb la plataforma.

Les comandes de menjar a domicili es tripliquen a Tarragona amb la pandèmiaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les principals empreses dedicades al repartiment de menjar a domicili han notat, durant aquest últim any, un gran increment tant del nombre de restaurants associats a aquestes plataformes com del nombre de serveis, arran dels tancaments que els establiments de l'hostaleria han patit a causa de la pandèmia. A Tarragona aquesta tendència també s'ha produït i, en aquest sentit, s'han triplicat el nombre de comandes entre l'abril de 2020 i l'abril de 2021. Les restriccions van obligar molts negocis a adaptar-se i, durant molt de temps, només van poder treballar fent menjar per emportar o per dur a domicili. Per això, si bé abans de l'arribada de la covid-19 els restaurants que treballaven amb aquestes plataformes de delivery eren principalment els de menjar ràpid, a partir del 2020 s'hi van adherir establiments de diverses ofertes gastronòmiques. Malgrat que no els va salvar els mobles, alguns empresaris asseguren que va servir per seguir treballant, però ara, que ja no pateixen restriccions i poden oferir dinars i sopars als locals, veuen com la demanda de menjar a domicili cau per tornar als seus orígens.

Un dels casos que confirma aquesta tendència és el d'Uber Eats. La companyia va aterrar a Tarragona el mes de desembre de 2018 i compta amb més d'una trentena de restaurants associats. Segons fonts de l'empresa, en aquest últim any han registrat a la ciutat un augment del 47% de restaurants que s'hi han associat i, a la vegada, un increment del 204% de les comandes. Uber Eats també treballa en cinc municipis més del territori, que són Salou, Reus, Cambrils, Valls i Torredembarra. A nivell de demarcació, l'evolució del servei és encara superior, ja que han vist augmentat en un 95% el nombre d'establiments amb els quals treballa i en un 360% la xifra de comandes realitzades.

En el cas de Deliveroo, l'augment de negocis associats no ha estat tan pronunciat, però també ha existit. Segons informava la companyia a Diari Més, va passar d'operar amb 7.500 establiments a fer-ho amb 9.000 a tot l'estat durant el 2020 i actualment ja és present en més de 70 ciutats espanyoles. En el seu cas, fonts de Deliveroo recordaven també que el de 2020 «va ser un estiu anticipat, ja que quan al juny es van obrir els tancaments perimetrals molta gent va marxar de les grans ciutats i això va fer que aquesta època, que és habitualment la d'una menor demanda, fos més llarga». No obstant això, des de la firma reconeixien que ha estat un any força positiu i en el qual s'han introduït moltes millores en el servei, «com la possibilitat de demanar la compra a domicili o s'ha ampliat també l'oferta de productes i de menjars, fet que ha provocat que moltes persones hagin introduït Deliveroo en el seu dia a dia, mentre que abans era quelcom més esporàdic».

A Tarragona també hi opera Just Eat i és la principal companyia a la ciutat. Va ser la primera a aterrar, l'any 2013, i, segons indica en la seva pàgina web, compta actualment amb 136 restaurants tarragonins associats. En aquest sentit, a nivell estatal, Just Eat va passar de tenir prop de 10.000 establiments abans de la pandèmia a tenir-ne al voltant de 18.000 amb els quals treballa actualment. Glovo també es va desplegar a la ciutat a finals de 2019 i actualment compta amb un centenar d'establiments associats.

A domicili per sobreviure

Amb tot, alguns restauradors assenyalen que, tot i que no va ser un boom, el fet de poder repartir a domicili era l'única opció que tenien i adherir-se a aquestes plataformes els va ajudar a salvar els mobles. En aquest sentit, Maria Teresa Valldosera, propietària de la Pizzeria Da Nicola, situada al carrer Compte de Rius, explica que «ens vam veure obligats a recórrer a aquestes empreses de repartiment a domicili». L'establiment, a banda de crear el seu propi servei de delivery arran de la pandèmia i els consegüents tancaments obligats al sector, va començar a operar amb Uber Eats, Glovo i Just Eat. «Era això o tancar, la decisió va ser fàcil de prendre», afegia Valldosera. De cara al futur, la propietària de la Da Nicola assegura que «continuarem treballant amb aquestes plataformes, ja que han vingut per quedar-se». No obstant això, Valldosera reconeix que «ara ja va a menys, com que la gent pot venir a dinar i sopar al restaurant ja no el demanen per menjar-s'ho a casa i ha caigut el repartiment i el nombre de comandes».

En la mateixa línia s'expressa Josep Ros, responsable de l'Alta Taverna Sol Ric, situada a la plaça de la Font, i que actualment treballa amb Just Eat, Uber Eats, Deliveroo, Glovo i també amb una plataforma de menjar a domicili del territori, Restaurant a Casa, que va néixer a Reus i que ha ampliat el seu servei a Tarragona i a altres municipis arran de la pandèmia. Ros explica també que amb el tancament dels restaurants per la covid-19 «vam optar per mantenir la cuina oberta i fer dinars i sopars per emportar i per dur-los a domicili». El responsable de l'Alta Taverna Sol Ric assegura que «ha ajudat una mica, però no ha estat tampoc un boom». De la mateixa manera que Valldosera, Ros també comenta que «d'ençà que vam poder obrir per servir dinars aquí al local ja va començar a baixar força el servei a domicili i ara que podem oferir sopar està encara més fluixet».

Finalment, el president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria Ciutat de Tarragona (AEHCT), Javier Escribano, sosté que «és evident que, quan la necessitat estreny, un aguditza l'enginy i, si això suposa un complement i ajuda a vendre més, la gent s'hi apunta». Malgrat tot, lamenta que «aquestes plataformes es queden amb prop d'un 30% de les vendes i, per tant, segons els productes que ofereixes no et compensa». En aquest sentit, Escribano recorda que molts d'aquests restaurants, com és el cas de la Pizzeria Da Nicola, «també disposen del seu propi servei de repartiment», amb la qual cosa proposa «utilitzar les plataformes per veure l'oferta d'aquests establiments i fer la comanda directament a aquest, que així es queda amb el 100% del benefici». Finalment defensa que «ara que la gent pot sortir a sopar, el take away i el delivery tornaran als seus orígens».

tracking