Diari Més

Cultura

El públic local redescobreix el patrimoni en el Dia dels Museus

Les activitats singulars a equipaments de Reus i Tarragona sedueixen un bon nombre de visitants

La visita 'Raval Santa Anna, 59, un banc de tresors', al Museu Salvador Vilaseca de Reus.

El públic local redescobreix el patrimoni en el Dia dels MuseusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Reus i Tarragona han programat activitats especials als equipaments culturals en un Dia Internacional dels Museus que, tot i coincidir amb el 18 de maig, enguany s'ha allargat i encara no toca a la seva fi. La cita ha atret, principalment, públic local amb ganes de redescobrir el patrimoni de casa, amb una mirada diferent en el context generat per la covid-19.

Només entre finals de la setmana passada i ahir, «unes 690 persones» havien passat ja pels espais de Reus que participen en aquesta iniciativa, tal com detalla el regidor de Cultura, Daniel Recasens. D'aquests 690 visitants, 222 havien optat pel Museu Salvador Vilaseca, altres 234 van entrar al Museu de la plaça Llibertat i 158 van accedir al CIMIR. La majoria «venen de proximitat: Reus, Baix Camp i Tarragonès», tot i que «hem rebut puntualment gent de Barcelona o de França», afegeix Recasens. Més d'un terç del total, gairebé 200 van prendre part de visites guiades i la resta van decantar-se per propostes lliures. La iniciativa estrenava aquest 2021, també per la pandèmia, les reserves online, «un canal que han fet servir 374 persones, mentre que altres 316 han anat a recollir presencialment les entrades».

Recasens expressa que «l'impacte que hem anat tenint, tot i que encara queden dies, és potent i positiu» i diu que «les dades són satisfactòries i animades tenint en compte la situació en què ens trobem, en la línia del que esperàvem, amb una bona resposta de la ciutadania que té ganes de veure i de ser-hi». El Dia Internacional dels Museus a Reus també ha teixit lligams amb alguns centres d'ensenyament i amb el sector del comerç. «Tot plegat està sent agradable», sosté Recasens, que diu que «hi ha activitats pensades durant tot el maig: com que prescindim de la Nit dels Museus, hem volgut articular prou oferta perquè els museus ens acompanyessin tot un mes».

«La gent tenia ganes de sortir»

Les dues jornades del Dia Internacional dels Museus van deixar satisfacció a les sales culturals de Tarragona. «Enguany encara no hem pogut anar al 100%, no hem pogut fer algunes activitats ni allargar la Nit dels Museus, però com a mínim hem pogut presentar-ho de nou i continuar amb el fil», explicava Manel Margalef, director d'un Museu d'Art Modern que va sumar prop de 200 visitants entre els dos dies, la majoria dels quals de Tarragona.

Per la seva banda, el Museu Nacional Arqueològic va rebre només la Nit dels Museus 140 persones. La seva directora, Mònica Borrell, va notar «les ganes de sortir de la gent, de visitar, de fer turisme, de passejar, de recuperar rutines». Borrell considerava un èxit el sol fet d'haver-la celebrat, ja que l'any passat no es va fer, i expressava la voluntat de «continuar treballant per fer la ruta dels Misteris dels museus a la tardor». A la Casa Castellarnau, Jordi Abelló va explicar el Viatge a l'Olimp amb un vídeo projectat al sostre que van veure unes 350 persones entre dissabte i ahir. L'artista apuntava a una «satisfacció màxima» després de l'èxit i assegurava que «sempre és bo acostar el patrimoni als teus conciutadans». El Museu de Port va rondar els 250 visitants entre els dos dies i, fins i tot, van haver d'augmentar el nombre de visites davant el ràpid esgotament de places. El Caixafòrum va aconseguir enfilar-se fins a les 600 persones.

La Casa Castellarnau de Tarragona va acollir una projecció.

El públic local redescobreix el patrimoni en el Dia dels MuseusOlívia Molet

tracking