Diari Més

Cultura

Tarragona estrena la ruta de l'impulsor de l'arqueologia Lluís Pons d'Icart

La iniciativa està impulsada per la Unitat de Cultura Científica i la Innovació de la URV, ComCiència

Un moment de la ruta teatralitzada.

Tarragona estrena la ruta de l'impulsor de l'arqueologia Lluís Pons d'IcartURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona estrena la ruta científica de l'impulsor de l'arqueologia Lluís Pons d'Icart, segons informa la Universitat Rovira i Virgili (URV), que va gestar el projecte a través de la Unitat de Cultura Científica, ComCiència.

La ruta també ha rebut el suport de la Diputació de Tarragona i de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, del Ministeri de Ciència i Innovació, i discorre sobretot pel casc històric de la Part Alta.

Mitjançant la dramatització, durant una hora i mitja es revela la història de Pons d'Icart, que va lluitar per posar en valor i documentar les grandeses de Tarraco i va establir les bases d'una disciplina que en la seva època encara no tenia nom: l'arqueologia.

La seva tasca documental va quedar plasmada en el Llibre de les grandeses i coses memorables de Tarragona, publicat el 1572, en el qual descriu l'estat de conservació de les principals restes romanes, que aleshores es menyspreaven.

Va escriure també un compendio dels escrits gravats en pedra que hi havia a la ciutat i que en molts casos es reciclaven com a material de construcció.

La ruta també emmarca el context històric en el qual va viure Pons d'Icart: l'època del Renaixement, el Concili de Trento, la Contrareforma i la revolució científica, en uns anys convulsos marcats pels atacs dels corsaris a la costa mediterrània.

També han col·laborat l'Ajuntament de Tarragona a través del Museu d'Història de la ciutat, el Museu Bíblic Tarragoní, el Centre Tarragoní El Seminari i l'Institut Pons d'Icart va assajar diferents rutes pilot per acabar de donar-li forma al personatge.

Segons la URV, s'oferiran rutes obertes per a la ciutadania i per a escolars durant les properes edicions de la Setmana de la Ciència, la Nit Europea de la Investigació i en altres moments de l'any.

tracking