Diari Més

Política

La militància d'En Comú i Podem Tarragona accepta estudiar l'ampliació del govern amb la CUP

Les bases ratifiquen el veto a Junts i la coalició amenaça de deixar l'executiu si ERC reprèn les negociacions amb Nadal

Pla general de l'assemblea d'En Comú Podem Tarragona.

Tarragona En Comú i Podem Tarragona acorden negociar amb ERC i la CUP una ampliació del govern municipalACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La militància de Catalunya En Comú i de Podem a la ciutat van confirmar ahir el veto a Junts per Tarragona sobre la hipotètica incorporació del grup liderat per Dídac Nadal al govern municipal. En les respectives assemblees, celebrades al Totem Cafè de la Rambla Vella, les bases dels partits progressistes també van decidir que s'haurà d'estudiar l'acord programàtic al qual han arribat ERC i la CUP per aquesta ampliació de l'executiu i que, un cop analitzat i negociat, haurà de ser acceptat per la militància. Les assemblees van establir, a més, una línia vermella a ERC en el sentit que, si els republicans reprenen les negociacions per l'entrada de Junts, ECP entendrà que l'acord de governabilitat de 2019 s'ha trencat i amenacen de deixar el govern de la plaça de la Font. Hores abans de conèixer els resultats d'aquestes assemblees, Nadal va fer oficial que, per diverses discrepàncies amb el full de ruta acordat entre ERC i la CUP, el seu grup no s'incorporarà a l'executiu.

«Es ratifiquen els acords presos per les direccions de Tarragona en Comú i de Podem que han rebutjat l'ampliació de govern cap a la dreta amb Junts per Tarragona », anunciava la portaveu del grup municipal d'ECP, Carla Aguilar, en finalitzar les dues assemblees. En aquestes, la militància també va acordar «comunicar formalment a ERC que, si s'iniciessin noves negociacions amb Junts amb l'objectiu d'incloure'ls al govern, trencarien ells unilateralment l'acord de govern signat amb nosaltres el 2019 i el deixarien sense efecte», segons va sostenir Aguilar. Una línia vermella encara més estricta que, si ERC traspassés, suposaria la marxa d'ECP de l'executiu. Finalment, també es va decidir que es negociarà l'opció d'ampliar el govern «per l'esquerra» i que s'analitzarà l'acord programàtic al qual han arribat ERC i la CUP. En tot cas, qualsevol decisió al respecte haurà de ser refrendada també per les bases d'ambdues formacions.

Sobre la possibilitat que les dues regidores cupaires, Eva Miguel i Inés Solé, adquirissin algunes de les carteres que actualment tenen els edils d'ECP en cas d'entrar a govern, Aguilar va assenyalar que «no hem establert cap línia vermella en aquesta qüestió, però valorem molt les àrees que portem i totes s'han dedicat a la part social i ens han permès tenir una incidència sobre la ciutat que és molt valuosa per nosaltres».

Per la seva banda, Nadal va fer oficial ahir que finalment Junts no entrarà a formar part del govern i va voler treure ferro a l'assumpte. «No s'ha trencat absolutament res, no estàvem al govern i seguirem sense ser-hi», deia Nadal, que assenyalava que aquest pas al costat té a veure amb l'«imaginari polític d'uns i altres que, ara per ara, costa d'encaixar». En aquest sentit, deia que «s'ha establert una agenda política pels pròxims dos anys que, quan s'ha posat sobre la taula, hem considerat que no podíem incidir en algunes de les matèries i hem entès que el que seria més honest és no entrar a govern i continuar en la mateixa situació, la de donar suport a l'alcalde Pau Ricomà i continuar treballant per millorar aquesta ciutat». Nadal explicava que hi ha una quinzena de matèries en les quals «no hi ha hagut una discrepància total», però no ha agradat l'«enfocament» que se'ls hi donava. Entre aquestes va destacar les àrees de neteja, aigua, polítiques de serveis socials i comerç. A més, l'edil de Junts va ser molt clar en què aquest canvi de guió no té res a veure amb qüestions urbanístiques.

Per altra banda, es va mostrar molest amb l'assemblea que hores més tard van celebrar Catalunya en Comú i Podem per ratificar amb la militància el veto a Junts. «Crec que En Comú Podem no hauria de mencionar el nom de Junts per Tarragona en la seva assemblea, ja que, si no hi ha cap proposta, no hi pot haver cap veto», deia Nadal. En aquest sentit, lamentava que «aquí es va començar a ser bel·ligerant quan des de Barcelona es va dir que no», en referència a la línia vermella d'ECP amb el seu grup municipal, i es va mostrar decebut amb el fet que «les polítiques locals venen molt determinades pels partits i això és el que més m'angoixa, pensar que una ciutat com la nostra pot estar més en mans dels partits que de les persones». Per això, va assegurar que «cada dia penso en deixar la política» i va defensar també que el grup municipal que lidera «no ha rebut cap pressió, ni per part de Junts ni per part del PDeCAT». Cal recordar que cap dels tres regidors de Junts per Tarragona està afiliat a cap partit polític. Per la seva banda, Aguilar va defensar que el veto ha estat una decisió que s'ha pres a nivell municipal i va negar qualsevol pressió per part de les direccions.

tracking