Diari Més

Incivisme

Les multes per abocaments il·legals d'enguany ja superen les de tot el 2020 a Tarragona

La Urbana va sancionar amb 1.000 euros a un veí per llençar runa als contenidors de recollida comercial del polígon Francolí la setmana passada

Imatge dels co

Les multes per abocaments il·legals d'enguany ja superen les de tot el 2020 a TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Durant aquests primers quatre mesos i mig de 2021, la Unitat de Medi Ambient de la Guàrdia Urbana ja ha interposat fins a 29 denúncies per abocaments il·legals a Tarragona, una més que durant tot el 2020. Unes xifres que demostren la intensa campanya que des de l'Ajuntament s'ha iniciat per mirar d'acabar amb aquest incivisme. En aquest sentit, el regidor de Neteja del consistori, Jordi Fortuny, destaca que «per l'Ajuntament, posar fi als abocaments incontrolats i als residus llençats fora dels llocs habilitats és una prioritat, ja que es tracta d'una problemàtica que posa en risc la seguretat i també la salut pública». De les 57 sancions d'aquest gairebé any i mig, se n'han cobrat 15.

Amb tot, l'última d'aquestes denúncies per part de la unitat especialitzada de la policia local es va produir la setmana passada. Els agents de la divisió de Medi Ambient van iniciar el seguiment d'un sospitós, un veí de Tarragona, que va acabar sent enxampat quan abocava sacs de runa als contenidors de recollida comercial del polígon Francolí. Tot seguit, van obligar al responsable de l'abocament a recollir els residus que havia deixat de forma il·legal i li van explicar la manera correcta de desfer-se'n. En paral·lel, s'ha iniciat una sanció administrativa per incompliment de la Llei de Residus. En aquest cas, s'aplicarà una multa de 1.000 euros, amb consideració lleu perquè l'infractor va retirar la runa dels contenidors i la va portar a la deixalleria municipal.

Des del consistori recorden que, el passat novembre, el plenari de la plaça de la Font va aprovar un nou annex de l'Ordenança reguladora de les prestacions patrimonials públiques no tributàries per la qual s'habilita l'entrada i abocament de residus a la deixalleria municipal a qualsevol activitat econòmica i empresarial –treballadors autònoms i empreses– censada al municipi. Segons fonts municipals, es tracta precisament d'una de les mesures que s'està duent a terme des del Departament de Neteja Pública per tal de posar fre als abocaments incontrolats de residus. En concret, l'annex introdueix l'entrada, abans no permesa, d'empreses a la deixalleria per tal de dur a terme una correcta separació dels seus residus. D'aquesta manera, poden entrar a aquesta instal·lació municipal vehicles retolats d'activitats empresarials del municipi de, com a màxim, 3.500 kg PMA, sense necessitat de presentar cap mena de llicència, permís ni autorització. La quantitat es determina amb el pesatge dels vehicles abans d'entrar a la deixalleria. En aquest sentit, des del consistori asseguren que s'han fet constants inspeccions als residus que les empreses duen a la deixalleria i, fins al moment, han detectat una empresa de matalassos que abocava residus d'altres municipis.

Per altra banda, fa dues setmanes l'Ajuntament va fer públic un balanç relatiu a la recollida de voluminosos a la ciutat, en el qual s'informava que els operaris de Neteja havien recollit, durant el 2020, 2.900 tones de la via pública. En aquesta línia, l'associació mediambiental Al Camp Residu Zero denunciava dissabte a través de les xarxes socials l'abandonament de diversos sofàs al costat del riu Francolí, a l'alçada del pont de l'A-7 al seu pas per Tarragona. Segons explicava el president de l'entitat, Íñigo Manrique, són constants les troballes de fets incívics com aquests a la ciutat. De fet, tenen detectats un parell d'abocadors il·legals, un a tocar del Mercadet de Bonavista i un altre entre el mateix barri i les Gavarres.

Manrique explica que la seva manera de procedir quan troben un d'aquests abocadors o quan detecten fets incívics aïllats és, en primer lloc, denunciar-ho a través de les xarxes socials i, després, es posen en contacte amb l'ajuntament en qüestió per mirar de posar-hi remei. En el cas de Tarragona, el president de l'associació mediambiental diu que tenen un contacte estret amb el departament de Neteja. En aquesta línia, defensa que «s'ha de dir que l'Ajuntament de Tarragona s'ha posat les piles en aquesta qüestió, es veu que els preocupa».

Des de Al Camp Residu Zero col·laboren amb els ajuntaments, fan xerrades de conscienciació a instituts i realitzen també batudes de neteja. A Tarragona, les pròximes seran a Sant Salvador, al costat de l'escola, i als voltants de la pedrera del Mèdol.

Els sofàs abandonats al costat del riu Francolí.

Les multes per abocaments il·legals d'enguany ja superen les de tot el 2020 a TarragonaAl Camp Residu Zero

tracking