Diari Més

Salut

La pandèmia no ha interromput el mètode cangur a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona

La tècnica, també anomenada pell amb pell, redueix l'estrès del bebè

El mètode consisteix a col·locar al bebè prematur en posició vertica al tòrax de la mare o del pare.

La pandèmia no ha interromput el mètode cangur a l'Hospital Joan XXIII de TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia no ha interromput el mètode cangur -els pares substitueixen algunes hores a la incubadora dels bebès prematurs- a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, segons informa l'Institut Català de la Salut (ICS).

La Unitat Neonatal del centre tarragoní va ser la pionera a Espanya en aplicar el mètode cangur, també anomenat pell amb pell, 27 anys enrere.

Consisteix a col·locar al bebè prematur en posició vertical, vestit només amb un gorro i un bolquer, al tòrax de la mare o del pare per millorar el desenvolupament neurològic i emocional dels nounats.

La tècnica redueix l'estrès del bebè, la qual cosa al seu torn redunda en menys infeccions, millor termoregulació, menys episodis d'apnea; més facilitats a la lactància materna, millor guany de pes, i, en definitiva, menys ingrés a l'hospital.

També enforteix els vincles entre els pares i el bebè, la qual cosa augmenta la confiança i el grau de competència dels pares.

S'intenta iniciar el mètode cangur al més aviat possible, fins i tot si el bebè precisa suport respiratori, i es recomana que duri almenys una hora, encara que com més prolongat sigui, millor.

La pandèmia no ha alterat l'aplicació d'aquest mètode, malgrat els canvis que va aplicar la Unitat de Nounats de l'hospital per adaptar-se a la nova situació i de les mesures sanitàries.

Aquest passat dissabte dia 15 es va celebrar el Dia Internacional del Mètode Cangur i l'Hospital Joan XXIII reivindica que els beneficis d'aquest contacte pell amb pell han estat prioritaris a l'hora d'adaptar-se a les mesures de contenció de la pandèmia.

El mètode cangur va sorgir a Colòmbia, en els anys 70, en un context de superpoblació i falta de mitjans sanitaris en el qual fins a tres bebès prematurs havien de compartir una incubadora.

Per solucionar-ho, les mares actuaven com una incubadora, amb resultats tan bons que s'ha estès per tot el món.

tracking