Diari Més

Urbanisme

L'expropiació del número 21 de la Baixada Peixateria, en punt mort

El propietari ha presentat un apreuament de la finca a la Junta d'Expropiació i no a l'Ajuntament

Una xarxa cobreix l'edifici del número 21 de la Baixada de la Peixateria, tapiat des de fa anys.

L'expropiació del número 21 de la Baixada Peixateria, en punt mortOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'expropiació de l'edifici número 21 de la Baixada de la Peixateria per part de l'Ajuntament de Tarragona es troba en un punt mort. Fa gairebé un parell d'anys que el consistori es vol fer amb l'edifici o bé instar al propietari que el rehabiliti, però el procés es troba encallat. Recentment, el titular de l'edifici –en estat d'abandonament des de fa temps, amb els baixos tapiats i una xarxa protectora per evitar despreniments a la façana– va presentar un full al Jurat d'Expropiació de Catalunya per determinar el preu de l'expropiació. Si més no, l'Ajuntament ha presentat al·legacions, ja que el tràmit s'ha realitzat de forma incorrecta perquè en primera instància s'ha de dirigir al consistori si és aquest qui ha d'expropiar.

Per llei, un apreuament –el procés que consisteix a valorar econòmicament una finca– no es pot fer fins al cap de dos anys d'haver fet la sol·licitud d'expropiació feta pel mateix titular. D'aquesta manera, el propietari de l'edifici del número 21 de la Baixada de la Peixateria tampoc ha complert els terminis. Així doncs, el titular no ha seguit el procediment establert, ja que la sol·licitud d'expropiació encara és massa recent i, a més, el full d'apreuament s'ha presentat al Jurat d'Expropiació de Catalunya en comptes de l'Ajuntament de Tarragona si és aquesta administració la que ha de fer efectiva l'expropiació.

Una de les claus per entendre la situació és que l'edifici està situat sota una part de la capçalera del Circ Romà encara mai excavada. En aquest sentit, l'Ajuntament de Tarragona –que entén que encara no toca instar l'expropiació– opina que qui hauria de dur a terme el procés per canviar la titularitat de privada a pública hauria de ser la Generalitat de Catalunya, ja que el Circ Romà està catalogat com un Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Ara bé, des del consistori asseguren que l'administració catalana ara per ara no comparteix aquesta visió i opina que se n'ha de fer càrrec l'Ajuntament, pel que la situació es troba encallada per una segona via. De fet, qualsevol de les dues administracions públiques tenen la potestat per executar una expropiació.

Fa tres dècades, l'inici de la Baixada de la Peixateria ja va viure un procés semblant, patint un canvi de fisonomia molt important. Aleshores es va procedir a la demolició de diversos edificis en aquesta zona, amb la finalitat de posar al descobert les restes del Circ, una important construcció d'època romana, i que actualment és visible des de la mateixa Baixada de la Peixateria i que es pot visitar. Un eventual enderroc de l'edifici del número 21 permetria deixar al descobert una part més de la capçalera, encara que encara quedaria sol, i al mig, el número 19. Aquest edifici sí que es troba en condicions òptimes, ja que està habitat i als baixos hi ha instal·lat el local de l'Associació Gitana de Tarragona.

L'amenaça de l'expropiació, que sembla que el propietari veuria amb bons ulls a canvi d'una certa quantitat econòmica, no només permetria ampliar el patrimoni de la ciutat. Sigui un enderroc o sigui una rehabilitació, l'entorn de l'edifici milloraria en termes de seguretat, ja que s'evitarien perillosos despreniments a causa del deteriorament. Precisament, són diversos els edificis de la Part Alta que s'han esfondrat per trobar-se en estat d'abandonament.

tracking