Diari Més

Veïnal

Els veïns de Les Amèriques de Sant Pere i Sant Pau reclamen tancar el passatge inferior

L'espai que connecta Països Catalans amb la plaça de Cuba pateix greus problemes d'incivisme

El passadís que connecta dos dels principals espais del barri causa problemes als veïns de les dues escales i a una perruqueria.

Els veïns de Les Amèriques de Sant Pere i Sant Pau reclamen tancar el passatge inferiorOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veïns de la torre de Les Amèriques, al barri de Sant Pere i Sant Pau, volen tancar el passatge inferior que travessa l'edifici i que connecta el capdamunt de l'avinguda Països Catalans amb la plaça de Cuba. L'espai genera greus problemes d'incivisme, ja que ofereix un lloc a recer a l'hivern i a l'ombra a l'estiu, on s'apleguen joves que fan botellades o causen desperfectes, i sovint s'hi orina o vomita, entre d'altres. Els veïns ja volien tancar el passatge fa temps i amb l'anterior govern van arribar a una entesa. Si més no, amb el nou equip directiu de l'Ajuntament el projecte es troba en un punt mort des d'ara ja fa dos anys. El principal escull es troba, de moment, en aclarir si el passatge inferior és de titularitat pública o privada.

El projecte per tancar el passatge de la torre de Les Amèriques està fet des del 2019, quan el govern d'aleshores va arribar a demanar modificacions per restar-ne perillositat i fer-lo més integrat a l'entorn. L'espai que queda sota l'edifici comprèn els portals de les dues escales existents –hi ha 72 domicilis en total– i l'entrada d'una perruqueria, a més d'altres locals la porta dels quals queda al carrer exterior. «Hi ha molt incivisme i l'espai està fet malbé i, a més, vam haver de treure les llums perquè el cost era massa elevat i nosaltres no el podíem assumir», relatava Àngels López sobre un lloc amagat i fosc. La presidenta de la comunitat de veïns explicava que «sobretot a l'hivern la sensació és d'inseguretat, perquè es fa fosc aviat, i a la gent gran els fa respecte. No podem estar més així». López detallava que fins i tot en alguna ocasió aïllada s'han trobat algun «sensesostre dormint a l'interior de l'escala».

La voluntat dels veïns és tancar el passatge tan aviat com es pugui. Ara bé, això només es podria fer si l'Ajuntament els confirma que es tracta d'un espai privat i, per tant, tenen la llum verda. Si més no, López assegura que «l'actual govern ja tenia la informació i el projecte damunt la taula, però encara esperem una resposta des de fa dos anys». En cas de tractar-se d'un espai privat, la comunitat de veïns ho té tot preparat per executar una reforma de 5.000 euros que significaria posar una tanca a banda i banda, recuperar l'enllumenat i col·locar els porters automàtics a l'exterior de l'edifici. Així i tot, davant la possibilitat que l'Ajuntament certifiqui que el passatge és públic i no es pugui barrar el pas, els veïns demanen al consistori que aleshores assumeixi les despeses de neteja i d'enllumenat, que fins ara costeja la comunitat. Davant la situació encallada, l'Associació de Veïns de Sant Pere i Sant Pau va presentar una instància ahir a l'Ajuntament per trobar una solució.

tracking