Diari Més

Laboral

La pesca recreativa de Tarragona s'alça contra el decret que pretén regular l'activitat

Els pescadors se sumen a l'oposició desfermada a tot el país contra la futura llei i s'organitzen per presentar al·legacions

A Catalunya hi ha vora 52.000 llicències de pesca recreativa actualment.

La pesca recreativa s'alça contra el decret que pretén regular l'activitatCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pescadors de pesca recreativa de Tarragona han començat a presentar al·legacions contra el projecte de Real Decreto 347/2011, del 11 de marzo, de Pesca Marítima de Recreo en Aguas Exteriores i es preparen per fer visible la seva oposició a la nova normativa que pretén limitar les zones de pesca marítima recreativa, les seves modalitats, aparells, espècies autoritzades i talles mínimes, volum de captures i el seu marcat, així com diverses prohibicions entre les quals s'inclou la prohibició de pesca amb caiac.

Els pescadors d'aquesta modalitat –de tradició molt arrelada de nord a sud del litoral tarragoní– es mobilitzen per mostrar la seva oposició contra una futura normativa que, segons assegura, els «criminalitza» i afavoreix la pesca professional. El passat diumenge, més de 300 persones ja es van mobilitzar a Fuerteventura (Illes Canàries) contra la futura llei. Les mobilitzacions podrien reproduir-se aviat també a Tarragona.

Es calcula que actualment hi ha 52.000 llicències de pesca recreativa a Catalunya. A Tarragona, un nombrós grup de pescadors han començat a organitzar-se per crear una associació que els aglutini i Sergi Lladó, un dels membres, assegura que l'oposició al Reial Decret s'ha escampat com una taca entre el sector. «S'han creat models i els pescadors han començat a enviar els correus al Ministeri d'Agricultura i Pesca per presentar al·legacions. Ja podem dir que tindran molta feina», assegura Lladó.

Entre els punts crítics del projecte de reial decret hi ha la limitació del tipus d'embarcació des d'on es pot practicar: es prohibirà la pesca marítima en artefactes flotants com caiac, pato, i amb pàdel surf. «No són una mena d'embarcació massa utilitzada, però no hi ha cap altra més respectuosa amb el medi ambient com el caiac, el pato o el pàdel surf, que estan impulsades pel mateix pescador, ja que no duen motor», recorda Lladó.

Els pescadors amb llicències de pesca marítima recreativa de superfície i els que estiguin en possessió d'autoritzacions específiques per a espècies sotmeses a mesures de protecció diferenciada podran utilitzar dues canyes per llicència, dues línies de mà, dos curricans, dos volantins i dues poteres, a més dels aparells i accessoris imprescindibles per pujar les peces a bord, amb un màxim de sis hams. Per a la pesca submarina s'autoritzaran exclusivament l'arpó manual o impulsat per mitjans mecànics, que podrà tenir una o diverses puntes. També es prohibirà l'ús i tinença a bord de rodets i línies de més de 80 lliures i quatre centímetres de llarg d'ham un cop finalitzada la campanya de tonyina vermella. Tot plegat, per evitar, segons consideren la pesca de la tonyina vermella. «Però aquestes peces no només són necessàries per pescar aquesta espècie», afegeix Lladó. Els pescadors necessiten rodets i línies de més de 80 lbs i hams de més de quatre centímetres per a la pesca de pagres, déntols, marlins blanc, negre i blau i tonyina d'ulls grossos entre molts altres, alguns presents a la Mediterrània, i la majoria a les Illes Canàries i el Golf de Cadis. Tanmateix, mentre la quota de pesca de tonyina augmenta per a la pesca professional, «amb l'argument que la població està creixent», al pescador recreatiu se li limiten les captures «amb l'excusa que està en perill» com és el cas amb la tonyina d'ulls grossos (thunnus obesus) o la tonyina blanca (thunnus alalunga). De cinc besucs diaris per llicència, la nova normativa passarà a un besuc anual, de cinc tonyines blanques per llicència i dia a tres i de cinc patudos –o tonyina d'ulls grossos– la proposta de reial decret limita a una sola peça per llicència recreativa.

Pesca sostenible

«Nosaltres som els primers interessats a què la nostra activitat sigui sostenible i, per tant, no és de rebut que se'ns limitin tant les captures que són per a consum propi. D'altra banda hi ha una discriminació en mides de les captures envers el sector professional. La normativa sobre mides per a la pesca recreativa és molt més restrictiva. Mentre a la pesca recreativa només se li permetrà un besuc l'any i de més de 45 centímetres, els pescadors professionals poden capturar-ne molts més de 25 centímetres», afegeix Lladó. De fet, entre les al·legacions que presentaran els pescadors d'aquest sector, demanen que no se'ls imposi «talles mínimes superiors a les permeses a la pesca professional». Segons l'Alianza de Pesca Espanyola Recreativa Sostenible (APERS), que aglutina una al·legació conjunta a tot l'Estat, els estudis que s'han fet a Europa sobre l'impacte de la pesca recreativa a Espanya i França, indiquen que les captures recreatives representen un ventall que va del 3,5% al 5% de les captures realitzades pel sector comercial.

tracking