Diari Més

Concentracions i 'botellons' arreu de Catalunya per la fi de l'estat d'alarma

Tarragona no va registrar incidents remarcables, més enllà de puntuals aglomeracions de joves consumint alcohol

Centenars de joves celebran la caiguda del toc de queda a la plaça de la Virreina de Barcelona.

Concentracions i 'botellons' arreu de Catalunya per la fi de l'estat d'alarmaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Camp de Tarragona vivia la nit de dissabte una finalització de l'estat d'alarma i, per tant, del toc de queda amb relativa tranquil·litat. Mentre a bona part de les capitals s'organitzaven concentracions de joves i botellons, a Tarragona es produïen pocs incidents, a l'espera del balanç d'actuacions d'avui del cos de Mossos d'Esquadra. El director de los Mossos, Pere Ferrer, apuntava ahir que el dispositiu policial, que va aconseguir dissoldre sense incidències alguns dels punts de festa més multitudinària, no es va veure desbordat, i va circumscriure les aglomeracions a Barcelona, perquè a la resta de Catalunya van ser casos menors, de no més d'un centenar de persones a Girona, Lleida o Cambrils, per exemple.

A la ciutat de Tarragona, desenes de persones es van reunir al carrer en petits grups amb botellons i petards per «celebrar» la fi de les restriccions a zones com la plaça de les Cols de la Part Alta de Tarragona. La Guàrdia Urbana, però, no va ser alertada de cap botellón.

A Reus, per altra banda, la regidora de Seguretat Ciutadana, Dolors Vázquez, es mostrava satisfeta del transcurs de la nit. «Hem tingut una nit tranquil·la. A les dotze de la nit hi va haver una petita concentració al centre de Reus, però de grups molt respectuosos. Els agents de policia els van informar i van anar dispersant-se en petits grups», assegurava ahir. De fet, la Guàrdia Urbana de Reus només va aixecar nou actes durant la nit per consum d'alcohol a la via pública, per no dur mascareta i per queixes pel soroll. La Guàrdia Urbana va haver d'actuar per dissoldre un botellón que s'havia organitzat al polígon Dyna, però més enllà d'aquest incident, el balanç per part de la regidora ha estat positiu ja que «no s'han produït grans aglomeracions».

A Vila-seca, la policia local va haver d'intervenir per dissoldre dues concentracions organitzades a dos parcs, el de la Formiga i al Parc de Bernat Saportella. Va ser entre dos quarts d'una de la matinada i dos quarts de tres quan els agents van haver d'actuar per dissoldre les dues concentracions de joves. Van denunciar set joves per no dur mascareta i per aplegar-se més gent de la permesa. A Salou, d'altra banda, passada la mitjanit, la policia local constatava l'augment del moviment de gent jove als carrers en grups reduïts.

La nit relativament tranquil·la als municipis tarragonins contrastava amb la que es vivia a Barcelona on els carrers es van omplir de gent passada la mitjanit un cop va decaure l'estat d'alarma i el toc de queda, després de sis mesos. Quan van tocar les dotze, a Gràcia centenars de joves es van abocar a les places per celebrar la fi del confinament nocturn amb botellón, música, sense distància social i amb un escàs ús de la mascareta. Entre els carrers plens de festa, alguna família o veïns decidien sortir a fer una passejada. Imatges d'aglomeracions com les de Gràcia es van veure en altres punts de Barcelona durant la nit, com al passeig del Born o al passeig Lluís Companys, a l'Arc de Triomf.

A Lleida, a les dotze en punt de la nit se sentia un petard a la zona propera al riu Segre, seguit de crits d'alegria i de clàxons de vehicles. Abans d'aquesta hora però, pel carrer ja s'hi va veure gent passejant i diversos grups d'amics, alguns de més de sis persones, caminant carregats amb bosses de plàstic. De fet, centenars de joves, molts sense mascareta, es van aplegar al marge del Segre per fer botellón i posar música. «Sortim a passejar ara que per fi podem fer-ho a l'hora que vulguem», explicava un veí que minuts després de la mitjanit va sortir a celebrar l'aixecament de les restriccions, que coincideix amb les Festes de Maig. En algunes vies principals, com ara passeig de Ronda, Prat de la Riba o Rambla Ferran, no es va veure molt moviment de gent durant la nit. Una imatge totalment oposada a la que es va veure als carrers propers al riu Segre i, especialment, al marge del riu davant la Universitat de Lleida.

A d'altres ciutats, com Madrid, les concentracions en reproduïen passada la mitjanit.

«Irresponsabilitat»

L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, va informar ahir que durant la primera nit sense toc de queda, hi va haver més de 450 intervencions per part de la Policia Municipal. Milers de madrilenys es van llançar als carrers de la capital per celebrar el fi de l'estat d'alarma i de el toc de queda, la majoria joves consumint alcohol als carrers davant la impotència de la Policia Municipal que va haver de desallotjar la Porta de Sol.

Mentrestant, ahir, el director dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer, va lamentar la «irresponsabilitat» per part d'una minoria «insolidària» que va celebrar el final del toc de queda amb festes massives sense mascareta i va demanar autorresponsabilitat, perquè «el risc no és ser multat, sinó contagiar-se».

En declaracions a Efe, el director dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer, va indicar que, en general, la nit es va saldar a Catalunya sense incidències destacades, encara que va lamentar que en la primera nit sense toc de queda s'hagin vist imatges protagonitzades per «irresponsables» que no van respectar les mesures bàsiques per evitar el contagi del coronavirus. «El risc no és que la policia et multi, el risc és que et contagiïs i que contagiïs d'altres persones», va apuntar Ferrer, qui va demanar precaució perquè no es cronifiquin ni repeteixin en els propers dies imatges «molt preocupants» com les que dissabte es van registrar en una trentena de punts de la capital catalana.

Ferrer va puntualitzar que la gent que ahir va sortir al carrer a Catalunya va ser una minoria, en una comunitat amb set milions i mig de ciutadans, per la qual cosa van ser «molt pocs» els que van decidir fer ahir a la nit un «acte d'irresponsabilitat majúscul».

«La gent que ha estat sofrint i que segueix sofrint no es mereix escenes com aquestes. Les persones que estan al peu del canó, els sanitaris i els equips d'emergències, els que han sofert víctimes en la seva família, els ingressats als hospitals, no es mereixen aquest tipus d'imatges», va insistir.

Els Mossos d'Esquadra i les policies locals van dissenyar dissabte a la nit un dispositiu, com el d'una revetlla de Sant Joan o de Cap d'Any, per evitar celebracions massives per la fi del toc de queda, encara que ja van anunciar que el seu objectiu era la prevenció i la pedagogia, més que les sancions.

«El que ha passat, sabíem que passaria, la primera nit no s'ha pogut evitar per culpa d'uns irresponsables i insolidaris», va apuntar Ferrer, que va indicar que espera que la situació «vagi a la baixa» i que el que va passar ahir a la nit sigui una mena d'efecte de «tap d'ampolla de cava». En aquest sentit, ha recalcat que la disbauxa de dissabte no es pot justificar, per la qual cosa espera que no es repeteixi.

Algunes de les reunions que van tenir la passada nit amb la fi del toc de queda.

Petards, balls i 'botellons' al carrer a Tarragona la primera nit sense toc de quedaCedida

tracking