Diari Més

Vandalisme

Els contenidors cremats el 2021 han costat 70.000 euros a l'Ajuntament de Tarragona

Des de l'inici d'any s'han incendiat un total de 29 unitats, 17 de les quals durant les protestes per Pablo Hasél al febrer

Alguns contenidors cremant durant les protestes per Hasél que van tenir lloc el passat febrer.

Els contenidors cremats el 2021 han costat 70.000 euros a l'AjuntamentACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reparació dels contenidors cremats parcialment i la substitució dels incendiats completament durant aquest 2021 han costat al voltant de 70.000 euros a les arques municipals. De gener a abril se n'han cremat 29, 23 dels quals durant els tres primers mesos d'any. En comparació amb el primer trimestre de 2020, llavors, tot i que al març va esclatar la pandèmia de la covid-19, se n'havien cremat 20. I cal tenir en compte també que, 17 dels 29 contenidors calcinats durant aquest 2021, es van incendiar durant les protestes contra l'empresonament del raper Pablo Hasél durant el mes de febrer. En aquest sentit, el regidor de Neteja de l'Ajuntament de Tarragona, Jordi Fortuny, destaca que, si no hagués estat pel vandalisme durant les manifestacions, en el primer trimestre la xifra de contenidors cremats seria de només sis, 14 menys que en el mateix període de 2020.

Fortuny reconeix que «es tracta d'accions incíviques que es produeixen en un moment donat, de tant en tant hi ha casos d'aquesta mena», tot i que remarca també que molts d'aquests fets poden ser accidents i no pròpiament un acte vandàlic. En tot cas, assenyala que el cost de cada contenidor nou ronda els 2.500 euros i lamenta que «això són despeses que, d'alguna manera, van a costelles del contribuent i, per tant, estem lluitant contra aquestes accions incíviques al màxim, precisament perquè qualsevol acció que afecti el mobiliari urbà repercuteix en tots els ciutadans i ens ho podríem estalviar». Malgrat tot, el regidor de Neteja assegurava que «estem donant un bon servei substituint els contenidors cremats per uns de nous l'endemà mateix, aquesta és la nostra prioritat i, a la vegada, continuem perseguint aquestes accions de vandalisme».

Fortuny posa èmfasi en el fet que, si no fos per les protestes contra l'empresonament d'Hasél, les xifres haguessin estat molt menors. «Si descomptem els danys causats durant aquella setmana de protestes, hagués baixat considerablement el nombre de contenidors cremats respecte a l'any passat. Durant el primer trimestre s'han cremat pràcticament els mateixos amb les manifestacions pel mig, va ser una circumstància puntual que ha fet que el cost hagi estat el mateix».

Pel que fa a aquestes protestes, i com ja va defensar el passat febrer, Fortuny diu que, «malgrat que podem entendre l'emprenyada que duia la gent que va sortir a protestar per la qüestió d'Hasél, amb la qual també estem en desacord, aquesta no justifica el fet d'anar cremant contenidors. És a dir, entenem els motius de la protesta, però no va ser la manera correcta de fer-ho, ja que així acabés donant la raó als qui te la volen treure».

La majoria, a Ponent

És destacable també el fet que la majoria d'aquests actes incívics es produeixen a Ponent. Fins a 16 dels 20 contenidors que es van cremar durant el primer trimestre de 2020 eren de la zona de Torreforta, la Granja i Campclar. De la mateixa manera, i si no es conten els cremats durant les protestes, que eren els situats a l'avinguda Catalunya i als carrers dels voltants, els 12 contenidors incendiats restants eren dels barris de Ponent, amb algun cas també a Bonavista.

tracking