Diari Més

Seguretat

La policia de proximitat es desplega en 17 zones conflictives de Tarragona

La Guàrdia Urbana i els Mossos faran un patrullatge a peu per acostar-se als veïns i reduir la percepció d'inseguretat

Dos agents de Mossos i Guàrdia Urbana de Tarragona al barri de la Granja en el marc del nou pla integral de seguretat.

Mossos i Guàrdia Urbana de Tarragona reforçaran la vigilància a les zones amb més delictesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Pla de Seguretat Integral de Tarragona ja està en marxa i, des d'ahir, agents de la Guàrdia Urbana de Tarragona i dels Mossos d'Esquadra faran controls periòdics i patrullatges a peu en 17 zones d'interès policial dels cinc districtes de la ciutat. L'objectiu és augmentar la seguretat dels veïns i, a la vegada, reduir la percepció d'inseguretat amb la presència dels agents.

«Aquell pla en el qual parlàvem d'apropar la Guàrdia Urbana i Mossos als veïns i a la ciutadania a través de la proximitat i de l'organització dels cossos al voltant dels cinc districtes és avui una realitat», celebrava el regidor de Seguretat, Manel Castaño, en una atenció als mitjans que es va fer coincidir amb el primer d'aquests controls policials al carrer del Gaià del barri de la Granja. En total són 17 les zones d'interès policial en les quals s'ha dividit la ciutat i que formen part dels cinc districtes: Part Alta, Eixample, Ponent, Nord i Llevant. A la vegada, aquestes zones estaran dividides en els diferents punts més conflictius, 30 en total, on es duran a terme els operatius. Castaño afegia que «són punts que s'adapten a les circumstàncies i a l'evolució dels fets delictius i les percepcions dels veïns, és a dir, que poden anar variant en funció de la situació de seguretat a la ciutat».

Segons el regidor de Seguretat del consistori, el pla es basa en les dades de fets delictius de la ciutat i de les problemàtiques en cada districte, a partir de les quals s'han establert els diferents punts on es realitzaran els dispositius. En aquest sentit, hi haurà dos tipus d'accions, una de proximitat, en la que els agents patrullaran conjuntament pels carrers i parlaran amb els veïns, i unes altres que consistiran en els controls als vehicles que circulen. Sobre aquests, el cap de la Guàrdia Urbana, Enrique Fernández, explicava que poden servir per «identificar persones que arrosseguen alguna problemàtica, com algun requeriment policial, o aconseguir algun esbrinament de domicili». Fernández posava èmfasi que, a banda d'aquest pla específic, els cossos policials també duen a terme les tasques diàries de seguretat. «Cada dia rebem trucades i requeriments a diverses zones de Tarragona i actuem i fem serveis, i això seguirà així», defensava.

Per altra banda, el cap de l'Àrea Bàsica Policial del Tarragonès, Ramon Franquès, explicava que «la idea de la zona d'interès policial que nosaltres creem és a partir d'unes dades molt tècniques d'on es cometen els delictes i, partint d'aquí, agafem una zona més amplia en la qual creem com una mena d'entitat en la qual els veïns seran un d'aquests interlocutors». En aquesta línia, Franquès assegurava que seran els veïns els qui diran si les accions policials s'estan fent bé o no. De fet, Castaño va assegurar que també hi haurà reunions periòdiques entre els cossos policials i les entitats veïnals per fer un seguiment dels operatius i poder adaptar-los si és necessari.

El cap dels Mossos del Tarragonès assenyalava que, per altra banda, hi ha zones de la ciutat, com ara Llevant, on no es cometen delictes a la via pública. «En aquestes creem específicament uns punts d'alta visualització, tenint en compte tots els delictes, per tal de prevenir-los, que se'ns vegi, que el ciutadà es pugui adreçar a nosaltres i tenir un feedback de la realitat de la seguretat a la ciutat», deia Franquès, que afegia que «parlem de delinqüència pura, però també de percepció. Volem que es percebi la nostra presència, que estem al carrer i al servei del ciutadà».

Paral·lelament al pla de seguretat, Castaño va parlar també sobre les baralles multitudinàries que s'han produït els últims dies en diferents parts del centre de Tarragona. Sobre això, el regidor defensava que a banda d'una problemàtica de seguretat, és també «un problema d'àmbit social» i va dir que es tracta de joves migrants extutelats. Així, va assegurar que «aviat» es reuniran el Departament de Treball, la Secretaria d'Infància i Joventut i la Secretaria d'Immigració de la Generalitat de Catalunya amb els departaments de Seguretat, Nova Ciutadania i Serveis Socials de l'Ajuntament per abordar la situació. «Amb aquest conclave polític mirarem d'establir estratègies per poder superar aquesta situació, i això passa per la implicació de l'administració i les entitats del tercer sector, perquè són molt importants per aconseguir el que necessiten aquests joves, que és habitatge, seguretat, alimentació, roba i, sobretot, formació i inserció laboral. En definitiva, recuperar-los socialment». Tot i que es coneix el col·lectiu de persones que han participat en aquestes baralles, Castaño va assegurar que encara no s'ha identificat ni en quina situació es troben ni els motius de les esbatussades. «Això serà una lluita a mitjà i llarg termini i, mentrestant, els cossos de seguretat han d'actuar per resoldre aquests conflictes», va dir.

tracking