Diari Més

Judicial

El jutge accepta l'Ajuntament de Tarragona com a acusació particular en el cas Jaume I

El segon tinent d'alcalde, Jordi Fortuny, defensa que «estem batallant en aquells assumptes que preocupen la ciutadania»

Imatge d'arxiu de l'interior de l'aparcament Jaume I, que havia de costar inicialment 4 milions d'euros i va acabar costant més de 30.

El jutge accepta l'Ajuntament com a acusació particular en el cas Jaume ICristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutjat d'instrucció número 3 de Tarragona ha acceptat la personació de l'Ajuntament de Tarragona com a acusació particular en la causa penal del cas Jaume I, la trama de presumpta corrupció al consistori tarragoní en la construcció de l'aparcament intel·ligent a la Part Alta de la ciutat. Fa 13 anys que el projecte, que estava previst que costés 4 milions d'euros i en va acabar costant més de 30, va ser paralitzat i que va acabar en mans del jutjat. Ara per ara, però, encara no s'ha investigat cap de les persones implicades. Tot plegat va provocar un important endeutament a l'Ajuntament de Tarragona, que fins més enllà del 2040 haurà de pagar un milió d'euros anuals per fer front als crèdits que es van demanar en el seu moment per tapar el forat.

El segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Tarragona, Jordi Fortuny, explica que «nosaltres ja ens vam presentar per ser acusació particular en el cas, i ara ha estat acceptat». Fortuny va celebrar que «estem batallant i defensant tots aquells assumptes que preocupen els tarragonins», i va afegir que «no deixem cap serrell sense intentar defensar els interessos dels ciutadans». El polític del govern municipa, que lamenta la lentitud del procés judicial en qüestió, del qual diu, però, que «no el deixem passar per alt», assegura que el cas està en mans dels serveis jurídics de l'Ajuntament. Tot i que als pressupostos municipals d'enguany es va aprovar una partida de 20.000 euros per tal que el consistori contractés un bufet penalista perquè realitzés aquesta petició de personar-se com a acusació particular, Fortuny reconeix que finalment no ha estat així, i que són els advocats de la casa els qui ho tenen entre les mans. En aquest sentit, seran aquests juristes municipals els que començaran a treballar ara en l'escrit d'acusació per part de l'Ajuntament de Tarragona. Amb tot, el segon tinent d'alcalde assegura que aquests 20.000 euros pressupostats serveixen per sufragar els costos derivats de tot el procediment.

Va ser el mateix 2008, quan el projecte es va paralitzar, que el cas va arribar a mans dels jutjats arran que la mala gestió acredités una despesa vuit vegades superior a la prevista. De fet, vuit anys després, el 2016, el pèrit Xavier Vives va presentar l'informe sobre el pàrquing Jaume I que va sol·licitar el jutge del Jutjat d'Instrucció número 3 davant el magistrat. El document Vives va fer palès que faltaven 19 milions d'euros per justificar –dels 30 milions que va costar–, només en va poder confirmar 11.

Per la seva banda, el grup municipal de la CUP va celebrar, per la seva banda, la fermesa de la resolució que admet l'Ajuntament de Tarragona com acusació particular en la causa penal del cas del pàrquing Jaume I. En un comunicat, les anticapitalistes consideraven que «l'Ajuntament ha de ser proactiu davant de qualsevol indici de possible corrupció en aquest cas». Així mateix, recordaven que «aquest era un dels compromisos del govern municipal amb la CUP per l'aprovació dels pressupostos municipals 2021 i que havia quedat fora dels pressupostos 2020».

Possible sortida a l'espai

Amb tot, Fortuny assegura que l'Ajuntament treballa per a donar sortida a l'espai on es va començar a construir el polèmic aparcament i que durant tots aquests anys ha estat sense ús. «S'hi podrà fer alguna cosa a curt termini, en el seu moment ja ho comunicarem, però aviat podrem donar sortida a l'espai», defensa el segon tinent d'alcalde, que lamenta alhora la lentitud dels tràmits a seguir per trobar una ús definitiu a l'equipament de la Part Alta.

tracking