Diari Més

Mobilitat

Els patinets d'Spin superen els 30.000 viatges el primer mes i mig

La companyia ha posat 30 sancions per fer mal ús dels vehicles i assegura que les incidències amb aquests han estat residuals

El cap dels operaris d'Spin mostrant els passos de revisió que constantment fan als vehicles.

Els patinets d'Spin superen els 30.000 viatges el primer mes i migGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els patinets elèctrics de lloguer d'Spin han superat els 30.000 trajectes d'ençà que la companyia va començar a operar a Tarragona, ara fa un mes i mig. Així ho han assegurat els diferents responsables de la firma americana –filial de Ford– durant la presentació del balanç d'aquestes primeres setmanes a la ciutat. Pel que fa a les incidències amb aquests vehicles, han defensat que són «residuals», ja que només suposen un 0,5% del total de trajectes, 150. En aquest sentit, també han explicat que hi ha dues vies per sancionar els usuaris que no fan un ús correcte dels patinets. O bé amb multes de la Guàrdia Urbana a l'empresa, la qual les repercuteix en el client, i les que la companyia posa directament als usuaris quan detecta alguna d'aquestes incidències. En el primer cas, Spin no disposa del nombre de penalitzacions. No obstant això, sí que han assenyalat que el 0,1% d'aquests casos, els usuaris han estat multats directament per la firma, 30 en total. També han assegurat que han deshabilitat algun usuari de l'aplicació per haver comès infraccions de manera reincident.

El Country Manager d'Spin a Espanya, Filippo Brunelleschi, explicava, a més, que el 84% dels usuaris han apostat per agafar un dels passis que permet fer viatges il·limitats durant un temps. El d'una hora, per un preu d'1,49 euros, ha estat el més escollit. Tenint en compte que si es decideix pagar per minut, el trajecte costa 0,25 cèntims el minut més un euro de desbloqueig, surt més barat agafar algun d'aquests passis. El d'una hora ja surt 11 vegades més barat que si es paga per minut. A més, hi ha el de dues hores per 2,49 euros, el de 24 hores per 4,99, el d'una setmana per 24,99 i el d'un mes per 54,99 euros. Brunelleschi també ha destacat que el 30% dels usuaris ja repeteixen amb els patinets de la companyia i que el fet que els operaris es desplacin per la ciutat amb vehicles elèctrics ha provocat un estalvi d'1,9 tones de CO2.

La presentació d'aquest balanç s'ha fet, precisament, al magatzem que l'empresa té a Constantí, amb nou treballadors del territori. Mireia Llort, General Manager d'Spin a Catalunya, explicava les diferents parts que el conformen i com hi treballen. Assegurava que hi ha tres torns de treballadors que circulen per la ciutat de Tarragona supervisant els vehicles «per garantir el millor servei pels usuaris». Els operaris del torn de nit són els encarregats de fer el canvi de bateries als patinets, de manera que cada matí estan tots carregats al 100%. Spin té molt en compte també la seguretat dels vehicles. «Spin compta amb uns protocols de seguretat, revisió, reparació i supervisió dels vehicles i amb els processos operatius que són diferenciadors en el sector», deia Llort. En aquest sentit, ha afegit que «cada patinet, abans que torni al carrer, passa per cinc moments de revisió únics: al carrer, abans de ser recollit, en el canvi de bateries, abans i després de ser reparat i abans de tornar al carrer». Aquestes fases consisteixen en comprovar que els frens, la direcció, l'accelerador, la pota de cabra i altres elements funcionin correctament. Llort reconeixia que el que més sol fallar és el senyal GPS, a través del qual l'aplicació només et permet aparcar en les zones reservades.

Finalment, i en referència a la possible internalització del servei de lloguer compartit de patinets per part de l'Ajuntament, Roger Puigví, director de relacions institucionals d'Spin, ha assegurat que en el conveni que van firmar les dues parts s'estableix que la firma té llicència per operar a la ciutat durant un any, amb la possibilitat d'anar-la prorrogant fins als quatre anys. Per tant, la municipalització del servei no es podria produir fins al març de 2022. Per altra banda, Puigví també ha celebrat que està previst que a finals de juliol Spin implanti la primera acadèmia d'educació viària per anar amb patinet. La ciutat escollida per la prova pilot és Tarragona.

tracking