Diari Més

Seguretat Viària

La Guàrdia Urbana ha posat 69 multes per conduir fent ús del mòbil el 2021

El 2019 i el 2020 es van posar 389 i 237 sancions, i la distracció és ja el principal dels factors concurrents en accidents amb víctimes a Catalunya

La retirada de punts passarà de tres a sis quan entri en vigor la reforma que ha impulsat l'Estat.

La Guàrdia Urbana ha posat 69 multes per conduir fent ús del mòbil el 2021Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Urbana ha interposat un total de 69 denúncies a conductors per circular pels carrers de Tarragona amb el seu vehicle fent ús del telèfon mòbil durant aquest 2021. El balanç va ser de 389 multes el 2019 i de 237 el 2020, una caiguda provocada principalment pel descens de la mobilitat durant els mesos de confinament per la pandèmia de la covid-19. En aquest sentit, la perillositat d'aquests comportaments queda demostrada amb les dades que ofereix el Servei Català de Trànsit, de les quals s'extreu que la distracció, majoritàriament provocada per l'ús del mòbil, és el principal dels factors concurrents en accidents amb víctimes a la xarxa interurbana de Catalunya, juntament amb les infraccions de les normes de circulació. El primer suposa un 20,6% del total, mentre que el segon un 19,4%, durant els tres primers mesos de 2021. Les errades del conductor i les velocitats inadequades són altres factors que sovint provoquen accidents.

Durant el 2019, a més de les 389 sancions per «conduir utilitzant dispositius de telefonia mòbil o qualsevol altre sistema de comunicació que requereix intervenció manual del conductor», la Guàrdia Urbana també va posar set multes per «conduir utilitzant cascos o auriculars connectats a aparells receptors o reproductors de so». Tot i la reducció de mobilitat durant el 2020 per la pandèmia, el nombre de sancions per aquesta infracció a la ciutat va augmentar fins a 10, i d'ençà que va començar el 2021 ja se n'han posat quatre.

Actualment, circular amb un vehicle fent ús del telèfon mòbil suposa una multa de 200 euros i la retirada de tres punts del carnet de conduir. No obstant això, el Consell de Ministres del govern espanyol va aprovar el passat mes de març la reforma del sistema del carnet de conduir per punts en la qual, entre altres, es contempla que es mantingui la sanció econòmica, però que es dupliqui el nombre de punts en cas d'infracció. D'aquesta manera, conduir fent ús del telèfon mòbil comportarà la retirada de sis punts un cop entri en vigor, després que s'aprovi la reforma al Congrés dels Diputats.

Per altra banda, cal destacar que, segons un estudi de RACC del 2016, un 42% dels conductors admet que utilitzen el telèfon mòbil mentre condueixen. En aquest sentit, i tal com mostren les dades del Servei Català de Trànsit, el de la distracció és el principal dels factors concurrents en accidents amb víctimes a la xarxa interurbana de Catalunya. El 2019 hi va haver un total de 2.255 accidents amb ferits en els quals un dels factors va ser la distracció. Aquesta xifra es va reduir fins a 1.534 el 2020 i durant el primer trimestre de 2021 hi ha hagut fins a 301 accidents amb víctimes causats, entre altres, per les distraccions. Cal tenir en compte que no totes les distraccions tenen a veure amb l'ús del telèfon mòbil, però des de Trànsit asseguren és el descuit majoritari.

«Ja no són només trucades»

Per la seva banda, la tresorera de l'Associació d'Autoescoles de la província de Tarragona, Carol López, assegura que «el telèfon mòbil provoca moltíssimes distraccions i aquesta és la causa d'accident que més està creixent». A més, López posa èmfasi en el fet que, si anys enrere el dispositiu servia bàsicament per fer i rebre trucades i es podien realitzar sense desviar la vista de la carretera, actualment els mòbils s'utilitzen per parlar a través de WhatsApp i d'altres xarxes socials. «Això implica tocar el mòbil físicament i desviar completament l'atenció de la carretera per centrar-la en el telèfon», explica López.

La membre de l'associació assegura que als alumnes de les autoescoles «els intentem conscienciar més d'aquest perill, el mòbil és una eina que utilitzem tots i que la fem servir per tot». En aquest sentit, i per evitar accidents causats per les distraccions, López recomana posar el telèfon en silenci i guardar-lo en un lloc del cotxe on el conductor no el tingui a l'abast, com ara al maleter. «Si no es fa així, i el tens a la vista, veuràs com et van arribant missatges i acabaràs agafant-lo o, en tot cas, et posaràs nerviós per no poder fer-ho, que també és contraproduent», assenyala finalment la tresorera de l'associació d'autoescoles.

tracking