Diari Més

Transport

El diumenge, el dia que més ús se'n fa dels patinets elèctrics de lloguer

L'operadora Reby registra un 98% de vehicles ben aparcats i cap multa per mal estacionament gràcies a la seva aplicació mòbil de gestió

L'aparcament de l'avinguda Catalunya, davant del campus, és un dels que més moviment registra.

El diumenge, el dia que més ús se'n fa dels patinets elèctrics de lloguerGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El diumenge i després el dilluns, són els dies de la setmana en què més s'utilitzen els patinets elèctrics de lloguer que operen a Tarragona des del 26 de gener passat. El dimecres és el dia en què menys ús se'n fa. Aquest és un dels fenòmens que l'operadora Reby ha pogut constatar en els tres mesos d'implantació a la capital tarragonina i durant els quals ha aconseguit tenir una demanda de vehicles «estable», segons Cristina Castillo, cofundadora de l'empresa. «És un fenomen que es reprodueix en gairebé totes les ciutats on s'implanta el servei i, a Tarragona, no ha estat diferent. Això vol dir que els usuaris els agafen pel lleure», afegeix.

Tanmateix, la cofundadora de Reby afirma que el servei, a Tarragona, funciona també molt com a «complement d'última milla», és a dir, per completar trajectes que s'han fet amb un altre mitjà de transport, com ara l'autobús.

Reby, per altra banda, es desvincula d'una de les problemàtiques més freqüents d'ençà que es va implantar el servei a la ciutat: els patinets mal aparcats. Segons Castillo, «estem al 98% de patinets ben aparcats». Tot plegat, gràcies a la seva aplicació mòbil de gestió del lloguer del vehicle, la qual demana que s'enviï una fotografia de com s'ha estacionat per tal d'aturar el comptador de temps –que acaba determinant el cost del trajecte per l'usuari–. Si s'ha fet en un lloc erroni o de manera incorrecta, s'envia un missatge al client. «Estem al 85% d'automatització i, per tant, si el sistema no ho detecta, aquest avisa a l'equip de persones que alerten a l'usuari», afegeix la cofundadora de Reby.

L'empresa assegura que no ha rebut cap multa per part de la Guàrdia Urbana per vehicles mal estacionats. Durant aquests tres mesos de servei, però, se n'haurien posat més de dues-centes sancions que, per tant, serien imputables a Bird, el segon operador que va començar a funcionar al gener, i a Spin, el tercer, que ho va fer el 15 de març. D'altra banda, Castillo lloa la col·laboració de la Guàrdia Urbana a l'hora de recuperar els vehicles sostrets. Tots els patinets estan geolocalitzats i la responsable de Reby assegura que hi ha hagut intents de robatoris, però el sistema ha permès trobar-los.

Perfil de l'usuari

Pel que fa al perfil de l'usuari de patinet de lloguer, Reby confirma que a Tarragona es reprodueix el de la majoria de ciutats on s'implanta el servei: els més joves són els primers a utilitzar-lo i són aquests mateixos usuaris els que arrosseguen a la següent generació, introduint el seu coneixement del servei a casa. «A Tarragona, estem en el punt que comença a pujar l'edat dels usuaris i ja hi ha més gent de vora quaranta anys», diu Castillo.

L'Eixample primer i després, el centre, són les zones on, segons Reby, més s'utilitzen els seus vehicles. Destaca especialment per la gran demanda registrada, el punt d'aparcament que hi ha davant del Campus Catalunya de la URV. L'ús dels patinets elèctrics de Reby per part dels estudiants universitaris es constata també pel fet que Sant Pere i Sant Pau –on s'ubica el Campus Sescelades– és un dels barris on més s'utilitzen. De fet, Reby ofereix tarifes reduïdes als estudiants.

Tot i que Cristina Castillo valora molt positivament el mercat de Tarragona, veu amb preocupació la possibilitat que hi entri un quart operador, ja que, «suposaria un risc no només per a les empreses, les quals necessiten un mínim de mercat per cobrir despeses fixes, sinó també per la ciutat». Posa l'exemple de Madrid, on van coincidir fins a disset empreses de patinets elèctrics i «això va generar molts problemes: hi havia patinets escampats per tot arreu, vandalisme i no és el mateix controlar dues empreses que deu», diu Castillo.

De fet, l'aterratge de Spin al març, el tercer operador a Tarragona, ja va suposar un sotrac per a Reby i Bird. «Abans de la pandèmia l'Ajuntament va decidir que serien tres les empreses de patinets, però el cert és que ara la mobilitat s'ha reduït moltíssim per la covid», assegura Cristina Castillo.

tracking