Diari Més

Bonavista i Sant Pere i Sant Pau lamenten que Sant Jordi no s'hagi descentralitzat

La diada se cenyirà a sis parades de llibres i 13 de floristeries a la Rambla Nova, mentre que les entitats no podran vendre

Imatge d'arxiu del 'Sant Jordi d'estiu' de l'any passat, que es va celebrar en ple mes de juliol.

Bonavista i Sant Pere i Sant Pau lamenten que Sant Jordi no s'hagi descentralitzatOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diverses entitats veïnals de la ciutat lamenten que la diada de Sant Jordi d'enguany no s'hagi descentralitzat. En el marc de les mesures per evitar contagis de la covid-19, l'Ajuntament de Tarragona ha optat per centrar la celebració a la Rambla Nova. En aquest cèntric espai, s'hi trobaran sis parades de llibreries i de 13 floristeries de la ciutat, amb un format molt similar al del Sant Jordi d'estiu de l'any passat, que es va dur a terme el 23 de juliol. En aquest sentit, llibreries i floristeries sí que estaran autoritzades a col·locar paradetes davant la porta d'entrada dels seus locals. Si més no, les entitats no professionals del sector no podran vendre ni roses ni llibres aquest 2021. Aquest fet ha ocasionat que, sobretot des dels barris allunyats del centre de la ciutat, hagi sorgit malestar per no poder celebrar una diada amb normalitat.

«La gent no anirà al centre de Tarragona des de Bonavista per comprar la rosa, ens agafa lluny, sobretot per la gent gran, que està acostumada a venir a la nostra plaça», explicava Loli Gutiérrez. La presidenta de l'Associació de Veïns de Bonavista assegurava que «ja al gener vam demanar els permisos, i a tres dies de la celebració ens han dit que no ens el donen perquè s'ha fet un decret», lamentava. L'entitat veïnal i altres associacions del barri s'encarregaven tradicionalment per Sant Jordi de fer arribar roses i llibres a Bonavista, ja que aquesta no compta ni amb floristeries ni amb llibreries. Enguany, com que la venda està restringida als establiments professionals, els seus veïns s'hauran de desplaçar fins al centre de Tarragona.

No haver descentralitzat Sant Jordi és, per a Gutiérrez, una oportunitat perduda, ja que s'haguessin pogut reproduir altres models fets servir durant l'any passat: «Per Sant Magí es va venir al barri a repartir aigua. S'ha de descentralitzar més, ja que volem celebrar les mateixes festes». La presidenta veïnal de Bonavista recalcava que la descentralització de festes, com també passa per Santa Tecla, és un problema endèmic, i es preguntava el sentit de la diada: «Els que vivim al barri o anem al centre, o ens quedem sense rosa. On queda la tradició de Sant Jordi i la cultura de cada any?». «Si s'han de concentrar totes a la Rambla Nova i s'han de tallar carrers, i potser ni es compleixen les mesures, com a mínim podrien venir aquí a vendre roses», concloïa Gutiérrez.

La venda cada 23 d'abril de llibres i, especialment, de roses, no és la principal font d'ingressos per les entitats dels barris, però ajuden a finançar altres activitats o a fer coixí, «com la Cultural Torreforta, que els serveix per recaptar diners per al futbol base», detallava Gutiérrez.

Les queixes també arribaven des de Sant Pere i Sant Pau, on el president de l'associació de veïns del barri, Lluís Trinitat, assegurava que «ens solidaritzem amb els companys de Bonavista». Trinitat explicava que l'entitat que ell dirigeix també «volíem fer una paradeta per Sant Jordi, però veient el que explicava la Loli Gutiérrez, ja no ho hem ni intentat». El president de l'Associació de Veïns de Sant Pere i Sant Pau explicava que no entenen «per què al centre sí que es pot fer, i no als barris, cosa que ens sap molt greu». Trinitat entenia en certa manera «la postura de l'Ajuntament seguint les restriccions per la covid», però es qüestionava el fet que no s'hagués intentat descentralitzar la diada. El representant veïnal detallava que els darrers mesos, l'associació ha intentat organitzar «la fira o un autocinema a l'aire lliure al pàrquing de camions del barri, però l'Ajuntament no ens ha deixat», i posava èmfasi en el fet que «a Tarragona es pot fer tot, però als barris no». Si més no, a diferència de Bonavista, Sant Pere i Sant Pau disposa d'una llibreria i un parell de floristeries.

Sant Jordi a la Rambla

La diada de Sant Jordi tindrà el protagonisme a la Rambla Nova. De 9 h. a 21 h., els trams centrals entre el monument als Despullats i el carrer Adrià acolliran les parades de llibres i roses en un format reduït. Hi haurà sis parades de llibres i 13 de flors, totes elles d'establiments i quioscos professionals de la ciutat. Seguint les indicacions del Procicat, als accessos s'indicarà l'aforament màxim permès i hi haurà gel hidroalcohòlic per al públic. A cadascun dels dos punts d'accés a la fira, hi haurà una persona realitzant les tasques de control d'aforament i comprovació de la temperatura als visitants. Tot i així, algunes llibreries van expressar ahir el seu desacord amb el format. L'Adserà, a través de les xarxes socials, criticava que s'enganxin «les dues taules d'autors a la parada i es bloqueja la venda». L'establiment es preguntava: «I per on entrem, saltant?». A més, la llibreria Adserà lamentava el poc termini amb el qual se'ls va comunicar que podien fer parada davant la llibreria.

tracking