Diari Més

Llibres

L'exquisit salt a la piscina de Joan Rioné

L'editorial 'Piscina, un petit oceà', celebra el 10è aniversari amb dues edicions especials

Maria Beitia, Joan Rioné i Marta Contreras aquest dissabte al Tastet de Sant Jordi.

L'exquisit salt a la piscina de joan rionéCristina Serret

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tardor de 2011 es publicava El calaix de l'artista, el llibre amb el qual s'estrenava l'editorial tarragonina Piscina, un petit oceà. Aquell primer conte, signat per Joan Barrets i Anna Terricabras, va suposar el salt a la piscina de Joan Rioné, que s'estrenava així en la seva faceta d'editor. Deu anys després, Piscina, un petit oceà compta ja amb una vintena de llibres publicats, un públic fidel i diversos premis que avalen el segell editorial i la seva aposta per oferir contes il·lustrats que defugen l'imaginari tradicional, i en què la paraula i la il·lustració són escollits i tractats amb precisió. Un altre tret característic de l'editorial és el compromís amb el territori. Fruit d'aquest, tots els passos vinculats a la producció i l'edició es fan amb professionals i empreses locals.

Per celebrar-ho, aquest Sant Jordi l'editorial presenta dues novetats. La primera és el llibre Piscina Poesia, una síntesi dels deu anys de lletres. El conte, il·lustrat per Maria Beitia i dissenyat per Victoria Pazmiño, recull fragments dels llibres publicats fins a la data d'avui, en una miscel·lània poètica il·lustrada. La segona novetat de l'editorial és una entremaliadura de l'editor, que ha decidit publicar una nova edició del títol més venut, Formigues a la cuina, escrit per Joan Camises –un dels pseudònims literaris de Rioné– i il·lustrat per Marta Contreras. «Com que en tots aquests anys l'il·lustradora ha evolucionat molt i l'editorial també, hem volgut fer una bogeria i fer el conte de nou. Així és com el text s'ha retocat lleugerament i les il·lustracions, que en un principi només havien de patir una rentada de cara, s'han fet totes noves. Mantenim la filosofia original del llibre, així que qui ja el conegui no se sentirà decebut i qui el vegi per primera vegada es trobarà un llibre nou», explica Rioné.

Deu anys de contes

A l'hora de fer balanç, l'editor assegura que «aquests deu anys han passat volant», i es mostra satisfet d'haver «aconseguit fer un catàleg i d'haver guanyat grans premis que ens han donat visibilitat». Rioné admet també haver-se «fumut alguna patacada», però no se'n lamenta «perquè sempre hem fet els llibres que hem volgut fer». El Joan apunta que, tot i l'experiència adquirida, encara no ha aconseguit trobar la clau que fa tots els llibres es venguin. «No sabem per què, alguns títols es venen més i altres menys. Potser és una qüestió de mercat, o simplement que aquell títol no ha arribat en el moment que tocava o no ha trobat el seu encaix», explica.

En qualsevol cas, Rioné admet que el desè aniversari l'agafa satisfet amb l'acollida del projecte i assegura que Piscina, un petit oceà encara té camp per córrer: «Com a projecte seguim ben vius i amb moltes ganes de créixer». El següent pas, assenyala, «és ser una mica més agosarats i ambiciosos i mirar de consolidar encara més el projecte, publicant més i arribant encara a més gent».

Coberta del llibre 'Piscina Poesia'

L'exquisit salt a la piscina de joan rionéCedida

tracking