Diari Més

Política

La CUP Tarragona esmenarà la proposta per ampliar el govern amb la militància

ERC va començar a negociar ahir amb les cupaires, quan Jéssica Albiach (ECP) va tornar a carregar contra els republicans

Dídac Nadal (JxTgn), Jordi Fortuny (ERC), Carla Aguilar (ECP) i Eva Miguel (CUP) a l'Ajuntament.

ERC es reuneix amb la CUP per integrar-la al govern de TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup municipal de la CUP va lamentar ahir que haurà d'esmenar i actualitzar diversos punts de la proposta política que l'equip de govern, només representat per ERC, va posar ahir damunt la taula perquè les anticapitalistes formin part també de l'ampliació de l'executiu de la plaça de la Font. Segons les cupaires, els republicans els van plantejar els acords programàtics que ja havien estat treballant conjuntament durant les negociacions de l'estiu del 2019 i consideren que, dos anys després i en situació de pandèmia, alguns dels continguts «han quedat desfasats» i els actualitzaran amb la seva militància en una assemblea que se celebrarà la setmana vinent. Per altra banda, la guerra entre ERC i En Comú Podem continua. Ahir, la presidenta dels comuns al Parlament de Catalunya, Jéssica Albiach, va acusar els republicans de voler fer un «intercanvi de cromos» oferint a Junts que entri al govern tarragoní i va defensar que veu amb bons ulls la possible entrada de la CUP.

En un comunicat, la formació representada per Eva Miguel i Inés Solé, va recordar que el juliol de 2019 la CUP ja va donar per finalitzada una primera etapa de negociacions per entrar a l'executiu. «En aquell moment vam manifestar que no tornaríem a iniciar una nova etapa fins que no se'ns presentés una proposta ferma com a govern municipal, ja que fins aquell moment les converses havien estat a tres bandes», és a dir, amb ERC i ECP com a grups municipals i en unes negociacions en les quals, segons les cupaires, hi havia punts en els quals no estaven d'acord, motiu pel qual van decidir no reprendre les trobades fins que no hi hagués un plantejament comú entre els dos socis de coalició.

En aquest sentit, les cupaires van celebrar que la reunió d'ahir va ser amb el govern municipal, però representat únicament per membres d'Esquerra. «Ens han presentat la proposta d'acords programàtics que ja havíem estat treballant conjuntament durant les negociacions de l'estiu del 2019», va assegurar la CUP, que es va comprometre a «actualitzar alguns dels continguts que, dos anys després i en la situació de pandèmia actual, han quedat desfasats». Així les coses, les cupaires treballaran el document amb l'assemblea local i seguirà negociant amb el govern en una reunió que es produirà a finals de la setmana vinent.

Paral·lelament, la guerra entre En Comú Podem i ERC segueix, a cavall entre Tarragona i Barcelona. Albiach va tornar a fer declaracions ahir amb relació a l'ampliació del govern tarragoní. La presidenta dels comuns al Parlament va qualificar de «notícia trista» que ERC vulgui utilitzar la ciutat com a «intercanvi de cromos» dins del marc de les negociacions per formar Govern. «Si volem eixamplar el govern i fer-lo fort, el podem eixamplar per l'esquerra i hi podria entrar la CUP», va defensar, sense tenir en compte, però, que amb les anticapitalistes no n'hi ha prou per aconseguir el govern en majoria. Segons Albiach, l'única manera d'entendre per què ERC vol que entri Junts, és relacionant-ho amb les negociacions per la Generalitat.

Crítiques des de l'oposició

Per altra banda, des dels grups de l'oposició de l'Ajuntament coincideixen que l'alcalde Pau Ricomà «s'hauria de preocupar més per governar la ciutat». En aquest sentit, la portaveu del PSC, Sandra Ramos, comentava que «nosaltres opinem que la ciutat està passant per moments molt complicats i s'han d'atendre moltes necessitats, mentre veiem al govern municipal més preocupat per altres qüestions» i va etzibar que «que es posin les piles a treballar per Tarragona, que fa molts mesos que dura aquesta pel·lícula», en referència a l'ampliació de l'executiu. Per la seva banda, els dos regidors no adscrits, Sonia Orts i José Luís Calderón, van assenyalar, en declaracions conjuntes, que «del que s'hauria de preocupar el govern és de governar, que ja porta dos anys sense full de ruta». «Només tenen raó en una cosa, en que són el govern més dèbil i més minoritari de la història», van sostenir, afegint que «pensem que el pacte que volen fer és de perdedors, no miren per l'interés de la ciutadania». Per la seva banda, José Luis Martín, portaveu del PP, deia, en la mateixa línia, que «fa quasi dos anys de Ricomà al govern i encara parlem de pactes i no de governar bé la ciutat». Finalment, Francisco Domínguez, portaveu de Ciutadans, va denunciar l'«espectacle vergonyós sobre la futura configuració del govern». «El fins ara govern municipal s'ha dedicat a gestionar àrees de forma inconnexa, però ara la seva prioritat ja no és la gestió municipal sinó els equilibris de poder i els càrrecs que poden perdre amb l'entrada de noves formacions a l'executiu local», criticava el portaveu de la formació taronja.

tracking