Diari Més

Urbanisme

La Móra-Tamarit planifica el seu creixement amb un estudi urbanístic

El treball fet per la UPC constata que moltes segones residències s'estan convertint en primera

La Móra-Tamarit no desistirà en el seu intent de convertir-se en Entitat Menor Descentralitzada.

García: «Un canvi de govern pot afavorir que la Móra-Tamarit sigui una EMD»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Móra-Tamarit ha planificat el seu creixement amb un estudi urbanístic encarregat a la Universitat Politècnica de Catalunya. El treball constata que els darrers anys moltes segones residències de la zona a tocar d'Altafulla s'estan convertint en la primera llar, pel que ha plantejat una sèrie de propostes que preveuen nous espais cívics, educatius, naturals i esportius, a més a més d'un replantejament viari. Segons l'Ajuntament, l'any passat la Móra-Tamarit comptava amb 1.961 persones empadronades. Es tracta d'una zona que no ha parat de créixer les dues últimes dècades –més d'un centenar de persones en la darrera, i més d'un miler des de l'any 2000– i que ha posat sobre la taula esdevenir una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD).

L'estudi de la UPC encarregat per l'Associació de Veïns de La Móra-Tamarit –la meitat del cost del qual serà subvencionat per l'Ajuntament– s'ha emmarcat dins l'anul·lació del POUM de Tarragona del 2013. El treball urbanístic parla d'un «allunyament del centre urbà i la possibilitat d'obtenir una autonomia administrativa dins el marc municipal», i posa èmfasi en el creixement de les primeres residències en detriment de les segones: «Passa d'haver de ser considerada una urbanització a una vila». Actualment hi ha 1.440 habitatges a La Móra-Tamarit, 565 dels quals són unifamiliars i 875 pisos. L'estudi urbanístic assegura que hi ha la possibilitat de crear 472 nous habitatges i, davant aquestes expectatives de creixement, proposa una sèrie de canvis que haurien de dotar els veïns de més equipaments i un entorn més agradable i còmode.

Les propostes de millora més rellevants es concentren a Tamarit, l'àmbit més costaner. L'estudi planteja que La Móra-Tamarit tingui una plaça cívica a tocar del passeig marítim, amb un espai pavimentat central rodejat de zones arbrades. També hi hauria nous edificis de perfil baix per a usos socials o comercials. Així mateix, s'obre la possibilitat a pacificar en plataforma única els carrers Ribera d'Ebre, Baix Camp, Baix Ebre i els trams finals de Baix Empordà i Mediterrani. El mateix passeig marítim també patiria una reurbanització pels usos de restauració i millora de l'enllumenat, paviments i mobiliari urbà. A més, es planteja una ubicació per una possible escola bressol a prop del canal.

Aquestes no són les úniques actuacions plantejades a la vora del mar. L'estudi proposa l'ordenació i optimització l'espai reservat per a equipaments entre els carrers Conca de Barberà i Baix Empordà, on es reduirien les 183 places d'aparcament a 92. El treball de la UPC idea dos grans equipaments per aquest espai. Per una banda, una futura ubicació d'un centre educatiu per a La Móra-Tamarit, que comptaria amb unes pistes esportives que es podrien construir amb anterioritat i amb un ús públic mentre no existís el centre educatiu. D'altra banda, l'estudi urbanístic proposa en aquesta zona un nou centre social i esportiu que podria oferir serveis de restauració, piscina pública i també serveis esportius amb la millora de les pistes esportives actuals.

Més espais verds

L'estudi elaborat per la UPC planteja més espais verds per a La Móra-Tamarit. D'aquesta manera, proposa naturalitzar el tram final del canal i crear un passeig al seu voltant. El treball urbanístic també ha ideat l'obertura d'un camí de ronda amb diversos miradors que connecti la Torre de la Móra i el bosc de la Marquesa amb el passeig marítim. El canvi d'ordenació viària també és un aspecte detallat, ja que es vol guanyar fluïdesa en el trànsit i alhora incentivar que les persones es desplacin pel barri a peu amb més presència d'arbres.

tracking