Diari Més

Política

En Comú Podem hauria trencat l'acord d'ampliar el govern amb Junts a Tarragona

Segons fonts d'ERC, aquest pacte no va ser «unilateral», sinó que es va fer conjuntament amb els comuns, que haurien incomplert altres acords previs

Dídac Nadal i Carla Aguilar durant la presentació de l'aprovació del modificatiu de crèdit.

En Comú Podem hauria trencat l'acord d'ampliar el govern amb JuntsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup municipal d'En Comú Podem al govern en coalició amb ERC hauria trencat l'acord que permetia l'ampliació de l'executiu de la plaça de la Font amb Junts per Tarragona. Ho van assegurar ahir a Diari Més fonts republicanes, que desmenteixen així el que havia assegurat aquesta setmana la formació liderada per Carla Aguilar, que deia que el pacte per l'entrada dels de Dídac Nadal l'hauria pres ERC de manera unilateral. D'aquesta manera, la proposta a Junts amb la qual Nadal es quedaria amb la regidoria de Comerç, Cristina Guzmán amb Serveis Socials i Elvira Vidal amb Parcs i Jardins, Accessibilitat i Contractació, s'hauria fet conjuntament entre ERC i ECP.

Sobre això, les fonts consultades expliquen que un cop aquesta proposta per l'entrada de Junts a l'executiu s'havia presentat als postconvergents i aquests l'havien acceptat, En Comú Podem hauria pres el compromís de presentar-la i defensar-la davant la seva militància en una assemblea. «Es van comprometre a presentar-la a les bases com la millor opció possible», destaquen les fonts republicanes, que lamenten que llavors els comuns van voler esperar que aquesta consulta es fes després de les eleccions al Parlament del 14-F, «quan ja es van començar a veure moviments estranys i les executives nacionals, per dinàmiques de partit, van dir que, a Junts, ni aigua».

Fonts d'ERC, que defensen que seguiran treballant per l'ampliació del govern amb Junts i la CUP, però amb la voluntat que En Comú Podem es quedi i sumi, critiquen que els comuns trenquessin aquest acord amb Junts, al qual havien arribat conjuntament, i lamenten que no és el primer pacte que incompleixen, ja que, segons ha pogut saber aquesta redacció, també hauria passat durant les negociacions per aprovar els pressupostos municipals de 2020. L'equip de govern necessitava el suport de Junts i la CUP per tirar endavant uns comptes que contemplaven un important increment d'impostos. Els de Nadal no ho volien assumir, però es va acabar pactant entre les tres parts que l'executiu faria tot el possible perquè Cristina Guzmán i Elvira Vidal entressin al govern a canvi del «sí» de Junts. Els postconvergents van donar suport als pressupostos i, a partir d'aquí, només calia una assemblea d'En Comú Podem perquè la militància aprovés l'entrada de les dues regidores, una consulta que mai es va arribar a produir.

D'altra banda, els republicans segueixen defensant que falten mans al govern municipal que, a més de ser el més petit de la història, ha de fer front a una de les crisis més greus dels últims anys. Tot i que amb la posició presa pels comuns sembla impossible un govern amb ERC, ECP, Junts i la CUP, ja que van assegurar que marxarien si finalment hi entra Dídac Nadal, els de Pau Ricomà mantenen l'objectiu d'aconseguir el pacte a quatre bandes per governar a la plaça de la Font. «Seguirem treballant perquè les forces del canvi sumin esforços, dialogant i arribant a acords. Tenim tota l'estima cap al nostre soci de govern, però calen i es vinculen als acords als quals hem arribat conjuntament», asseguraven les fonts republicanes.

Precisament avui ERC presentarà la proposta política a la CUP, amb la qual també compten per aconseguir el govern en majoria. Les anticapitalistes es van mostrar ahir «tranquil·les» perquè defensen que el seu objectiu «no són les cadires», sinó que prendran els càrrecs segons les necessitats del govern. «Si és possible l'acord en base al programa, bé, si no, seguirem sent aliades des de fora», deien.

tracking