Diari Més

Inseguretat

Convivència insostenible entre veïns d'Apodaca i els ocupes d'un local

Es tracta d'una desena de joves conflictius que es barallen i fan fogueres al local, on hi tenen bombones de butà

Imatge del local ocupat, el propietari del qual sent «impotència» i no veu una solució a curt termini.

Convivència insostenible entre veïns d'Apodaca i els ocupes d'un localGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una desena d'ocupes es van instal·lar fa aproximadament vuit mesos al local del número 38 del carrer Apodaca, a la Part Baixa de Tarragona, on antigament hi havia les oficines d'una entitat bancària, i la situació s'ha convertit en insostenible per part dels veïns. Denuncien que la majoria són ex-MENA (menors estrangers no acompanyats), que són conflictius i constantment cometen robatoris, tant a veïns com a comerços del barri i es barallen entre ells. A més, asseguren que es tracta d'un local que és propietat d'un particular i que fa quatre mesos que va denunciar l'ocupació, que no té ventilació i sovint fan fogueres a l'interior, on acumulen diverses bombones de butà. De fet, a finals del mes de març, una d'aquestes fogueres amb la qual els ocupes pretenien fer una barbacoa va acabar en un petit incendi que va provocar l'alarma dels veïns al veure que sortia fum del local.

L'Associació de Veïns del Barri del Port explica que ha informat de la situació que es viu al carrer Apodaca a l'Ajuntament en diverses ocasions. En aquesta línia, l'entitat es va posar en contacte amb el grup municipal de Junts per Tarragona, des del qual van fer un escrit a l'alcalde Pau Ricomà, en el que recordava al consistori que el local ocupat «incompleix de manera flagrant nombrosos articles de l'Ordenança general de Convivència Ciutadana i Ús dels Espais Públics». Per tot això, Junts va sol·licitar al govern «que faci complir el reglament municipal requerint el desallotjament immediat del local ocupat al carrer Apodaca i garantir les condicions adequades de seguretat, de salubritat i de conservació de l'immoble, així com la integritat de les persones i els seus béns» i que «en cas que la propietat del local ocupat del carrer Apodaca no executi les actuacions requerides, l'Ajuntament acudeixi a l'execució subsidiària».

No obstant això, Diari Més ha pogut parlar amb el propietari, un veí de Tarragona, que assegura que els ocupes van entrar al local el dia de Santa Tecla de 2020. Explica que de seguida va denunciar-ho als Mossos, que li van dir que no podien fer-los fora perquè ja tenien els matalassos a l'interior. A més, els ocupes van llençar al carrer diversos mobles i elements que hi havia a l'interior del local, per la qual cosa l'Ajuntament va enviar una carta al propietari advertint-lo que seria multat amb entre 300 i 3.000 euros, però va presentar un recurs dient que hi havia uns ocupes i li van respondre que, quan aquests marxessin, el netegés. «A sobre de no ajudar, foten garrotada al propietari», lamenta l'home. Des d'un primer moment va contactar amb la seva advocada per iniciar el procediment judicial per desallotjar-los, qui el va avisar que seria un procés lent. «Sembla que no es van presentar al judici, de manera que el procediment segueix. Si ha durat set mesos fins ara, pot ser que ho solucionin aviat o que duri set mesos més», comenta el propietari, que assegura viure la situació amb molta «impotència». Recorda que abans que l'ocupessin, l'espai «estava en perfectes condicions», però ara «no sé com m'ho trobaré». «Ja he calculat que arreglar-lo per fora i posar un accés més segur em costarà vora els 3.000 euros, i a això s'hi ha de sumar els diners que ja m'he gastat amb l'advocada i el procurador i el que em costarà netejar i pintar l'interior», lamentava finalment el propietari.

La setmana passada es va produir un altre incident al local en qüestió on, segons explicaven els veïns i confirmava la presidenta de l'AVV Barri del Port, Carme Puig, un home va trencar el vidre de la porta d'entrada a l'espai després que les persones que hi havia a l'interior no el deixessin entrar. Ara hi han col·locat una cortina i un matalàs. Puig diferenciava entre les ocupacions que no creen problemes amb la resta de residents a la zona i les que són conflictives, i lamentava que la del local és del segon tipus. «Són gent molt problemàtica i algun dia tindrem un disgust perquè tenen bombones de butà i fan foc sovint», sostenia la presidenta.

«Això un dia petarà», afegia a les paraules de Puig una de les dues germanes que regenten un negoci pròxim al local ocupat, referint-se també al butà i a les condicions en què viuen. Precisament aquesta veïna i comerciant del barri es va veure obligada a traslladar el seu negoci, que fins fa un parell de mesos estava al davant del local. «M'entraven a robar pràcticament cada dia i jo estava sola», recorda la noia, que afegeix que «al final em vaig posar malalta, suposo que va ser de l'ansietat que em va agafar». Finalment va decidir que la millor opció era portar la seva tenda al local on la seva germana regenta un altre negoci, i es van ajuntar. Des de llavors asseguren que no les han tornat a molestar. Les dues germanes recorden també que sovint els ocupes d'aquest local «han robat a veïns del barri». «Durant una època es van dedicar a estirar mòbils i ronyoneres d'avis que anaven amb els seus néts pel carrer», explica una germana, mentre que l'altra afegeix que «un dia una noia va venir a comprar i va deixar el patinet elèctric a la porta, i encara no havia entrat que ja li havien pres».

Finalment, un altre comerciant que viu a sobre del local ocupat, assegura viure amb «molta por i preocupació». «Ens tenen amb tensió perquè passes a la nit i pel vidre veus que estan fent una foguera i tenen una bombona de butà, quan es tracta d'un local tancat, sense ventilació, i això és un perill pels veïns que vivim a l'edifici», lamenta l'home, que afegeix que «estem intranquils, de la mateixa manera que es va produir l'incendi, podria passar qualsevol cosa més greu».

tracking