Diari Més

Política

En Comú Podem Tarragona amenaça de deixar el govern si ERC l'amplia amb Junts

El grup de Carla Aguilar i Hermán Pinedo va explicar en un comunicat que la formació només acceptarà més mans a l'executiu si són d'«esquerres»

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, dirigint-se als periodistes acompanyat per la primera tinent d'alcalde, Carla Aguilar-Cunill.

alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, tinent d'alcalde, Carla Aguilar-CunillACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En Comú Podem sortirà del govern de Tarragona en coalició amb ERC si els republicans acaben ampliant-lo amb el grup municipal de Junts per Tarragona. Així ho va assegurar dimartsen un comunicat la formació representada per Carla Aguilar i Hermán Pinedo que, alhora, defensen que només acceptaran la incorporació de més mans a l'executiu si aquestes són d'«esquerres». Això arriba després que dilluns al vespre la militància d'ERC avalés l'entrada dels de Dídac Nadal i de la CUP al govern de la plaça de la Font. Per altra banda, les anticapitalistes lamenten que encara no han rebut cap proposta del partit liderat per l'alcalde Pau Ricomà en aquest sentit. Així les coses, la posició actual dels comuns fa que un govern en majoria no sigui una possibilitat real ara mateix, ja que amb Junts i la CUP, ERC només sumaria 12 regidors. Paral·lelament, ahir al vespre també es van reunir les executives nacionals de Catalunya En Comú i de Podem per tractar la qüestió de l'ampliació de govern i van emetre un escrit en el qual manifestaven el seu rebuig a la incorporació de Junts al govern i recordaven que el fet que ERC anunciés una possible ampliació d'aquest amb els de Nadal és «una decisió unilateral i arbitrària que incompleix i trenca el pacte de govern».

En el comunicat, el grup municipal d'ECP recorda que va apostar per un govern d'esquerres amb els republicans a la ciutat de Tarragona «en el que ERC tenia un acord de governabilitat amb Junts que assegurava l'estabilitat del govern, juntament amb els acords que s'han anat renovant amb la CUP». A partir d'aquí, i quan es coneix que des de l'oposició s'està preparant una moció de censura, Pinedo i Aguilar decideixen «escoltar les propostes d'ERC d'explorar la possibilitat de consolidar més el govern amb Junts i la CUP».

Segons va defensar ERC després de l'assemblea de dilluns, els comuns havien de donar resposta a aquestes propostes d'ampliar el govern després de les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer, però van lamentar que, un cop celebrats els comicis, els òrgans nacionals d'ECP van decidir no acceptar l'acord entre ERC i Junts «per raons que no tenen res a veure amb la dinàmica política de la ciutat», fent referència als vetos creuats entre la formació de Jéssica Albiach i la de Carles Puigdemont per formar un govern a Catalunya.

No obstant això, En Comú Podem no diu que la qüestió nacional hagi afectat la decisió del grup municipal pel que fa a l'ampliació del govern, sinó que es tracta de la postura de la coordinadora després de valorar les propostes presentades per ERC. «La nostra coordinadora va debatre aquestes propostes, considerant que l'ampliació per la dreta no és una via a seguir. Es decideix llavors que l'ampliació només seria possible cap a l'esquerra –amb la CUP– i, en tot cas, enfortir els acords de governabilitat amb Junts». En aquest sentit, i amb relació a les notícies aparegudes sobre l'acord entre Ricomà i Nadal per augmentar el nombre de regidors, els comuns defensen que «aquesta via suposaria passar a un govern sense ECP, donat que l'acord entre ECP i ERC implica una ben entesa mútua per qualsevol alteració de la fórmula actual». Cal tenir en compte que el pacte entre els republicans i Junts contemplaria, entre altres, que Cristina Guzmán adquirís la regidoria de Serveis Socials i la presidència de l'Institut Municipal de Serveis Socials, càrrecs que actualment ocupa Aguilar. Un repartiment d'àrees que, ara per ara, des de Junts asseguren que no està tancat.

Amb tot, els comuns consideren que «el canvi que estem fent possible a Tarragona és necessàriament d'esquerres i volem que continuï sent així, donat que ECP es troba completament satisfet amb el soci de govern actual, amb el que juntament hem assegurat polítiques d'esquerra i progressistes pel bé comú de la ciutadania de Tarragona». Tot i que no relacionen la seva decisió de vetar a Nadal amb les qüestions nacionals, els comuns sí que fan referència a aquestes en el comunicat, lamentant que «les lògiques catalanes de buscar un pacte ERC-Junts a qualsevol preu està fent aturar el país, afectant la nostra ciutat i posant en perill el govern del canvi».

En la mateixa línia, les direccions dels comuns i de Podem a Catalunya van manifestar, després d'una reunió per abordar aquesta qüestió, «el rebuig més contundent a la incorporació de Junts per Tarragona a la ciutat», considerant que és possible acordar una nova governança amb la CUP per enfortir les polítiques d'esquerres. Ambdues executives també van recordar que segons l'acord de govern subscrit entre ERC i En Comú Podem Tarragona, no es podria aprovar un canvi en la composició del govern sense que les dues parts hi estiguessin a favor i, per tant, «l'actuació d'ERC anunciant una possible ampliació del govern amb Junts és una decisió unilateral i arbitrària que incompleix i trenca el pacte de govern». Finalment, les executives de les dues formacions van considerar que «l'acord a Tarragona entre Junts i ERC forma part dels pactes nacionals entre ERC i Junts per Catalunya per resoldre els seus conflictes i desencallar la investidura de Pere Aragonès», fet que van qualificar d'«intolerable».

Així les coses, a ERC se li complica l'objectiu d'ampliar el govern per aconseguir una majoria. El plenari està format per 27 regidors, dels quals set són d'ERC, dos d'ECP, tres de Junts, dos de la CUP, set del PSC, dos del PP, dos de Cs i dos no adscrits que van deixar la formació taronja. Amb el pacte entre ERC, ECP, Junts i la CUP, els republicans aconseguirien la desitjada majoria, ja que l'executiu comptaria amb 14 regidors. Una majoria que sembla cada cop més impossible. Amb la posició dels comuns, un pacte entre ERC, Junts i la CUP només sumaria 12 regidors, encara en minoria, i el govern estaria exposat a una moció de censura.

tracking