Diari Més

Cultura

Aritzeta destaca la «resiliència» del sector literari durant l'any pandèmic

L'escriptora vallenca ha estat la convidada a la tradicional recepció al sector de les lletres a Casa Canals

Margarida Aritzeta, durant el discurs a Casa Canals.

Aritzeta destaca la «resiliència» del sector literari durant l'any pandèmicGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vallenca Margarida Aritzeta ha estat l'escriptora convidada a la tradicional recepció al sector de les lletres. L'acte s'ha dut a terme a la Casa Canals de Tarragona i s'ha fet a les portes de Sant Jordi i dins el marc de la programació del certamen Primavera Literària. Aritzeta ja havia de ser la convidada en l'edició de l'any passat, que es va haver de suspendre, ja que el clímax literari anual va coincidir amb l'estricte confinament domiciliari de la passada primavera. A banda del discurs de l'escriptora vallenca, s'han recitat diversos fragments d'obres d'autors locals que enguany són novetat a les llibreries.

En el seu discurs com a convidada a la recepció al sector de les lletres, Margarida Aritzeta ha destacat que «avui veiem la força de la literatura, el poder de la paraula i la puixança de la joventut». «Hauria sigut bonic portar el paperet del discurs de l'any passar i fer com si no passés res, però el text no seria vigent», ha explicat Aritzeta. L'escriptora de l'Alt Camp ha donat la benvinguda «als qui s'estrenen amb el primer premi o el primer llibre», reconeixia «les dificultats que hi ha hagut per treure un llibre nou i els que encara el tenen a mig fer», i hatingut un record per a Ferran Gerhard.

Margarida Aritzeta ha conreat àmpliament la novel·la, especialment el gènere de la novel·la negra, i ha estat reconeguda amb premis literaris destacats com el Víctor Català o el Sant Joan, a més de ser guardonada el 2018 amb la Creu de Sant Jordi i haver estat designada degana de la Institució de les Lletres Catalanes el 2019. El discurs d'Aritzeta ha recordat el refugi de la literatura durant el confinament d'ara fa un any i ha fet un repàs a la «resiliència» que ha tingut el sector literari els darrers mesos, ja que s'han «continuat convocant premis i atorgant-los sense saber si es podrien convertir en llibres».

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha presentat la figura de Margarida Aritzeta, de qui ha dit que havia tingut «paciència per esperar un any». Ricomà ha lamentat que «enguany Sant Jordi encara no serà com el del 2019», però ha celebrat la presència «de totes les llibreries i les floristeries». L'acte s'ha tancat amb una lectura de fragments de les novetats literàries d'Alfons Cama, Lluís Castellví, Teresa Duch, Núria Freixa, Gabriel Guasch, Jorge Muñoz Parral, Isabel Ortega, Emilia Privat, Joan Rioné, Josep Santesmases i Roser Vidal.

tracking