Diari Més

Exposicions

Dins de l'univers Palau Ferré

El Tinglado 1 del Moll de Costa de Tarragona acull una exposició retrospectiva de l'artista montblanquí

Francesc Marco-Palau, comissari de l'exposició, aquest dimecres al Tinglado 1 del Port.

Dins de l'univers Palau FerréGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat de Catalunya ha declarat oficialment el 2021 com Any Palau Ferré per commemorar el naixement del pintor, escultor i ceramista català. El Port de Tarragona s'ha volgut sumar a la celebració de l'efemèride amb l'exposició Palau Ferré. Retrospectiva biogràfica. Es tracta d'una mostra que permet recórrer la trajectòria artística i vital de Palau Ferré a través de les seves obres.

Francesc Marco-Palau, comissari de l'exposició, detalla de quina manera s'ha plantejat la distribució les obres que omplen el Tinglado 1: «Partint de l'etapa primerenca a Montblanc, avancem fins a la Barcelona dels anys 40 i 50, quan Palau Ferré es forma i comença a fer les primeres exposicions. El seguim fins a París, quan descobreix els corrents internacionals de l'art i el món escultòric, i de tornada a Catalunya als anys 60, en què comença a fer encàrrecs per tot el país. Arribats aquí, ens plantem al punt central de l'exposició, que és un gran paisatge primaveral que simbolitza la consolidació de l'artista. Seguint el recorregut, veiem que exposa a Madrid, de manera que ja és reconegut a la resta de l'Estat, i com la Universitat de Syracuse li encarrega que reinterpreti un quadre de Picasso per a l'homenatge que els nord-americans volen fer al pintor malagueny. Després de passar una etapa fosca que culmina amb la crema de quadres, passem de nou a la il·lusió, als anys 80 i 90. Veiem també tot el seu vessant cartellista, amb col·laboracions amb les ONG i entitats socials i culturals, i mostrem, a través d'un seguit de litografies, les temàtiques predilectes de l'artista, com les noies d'ulls ametllats, les composicions florals o els arlequins. El final del recorregut coincideix amb els seus darrers anys, i hi trobem fotos històriques que mostren la seva última exposició a Escornalbou».

Tot plegat es mostra a través de materials diversos, com ara fotografies, litografies i reproduccions de gran format d'algunes de les obres. «Hem plantejat un disseny expositiu impactant perquè el públic pugui entrar als quadres i fer-se fotografies com si fossin dins de la història de l'artista», explica Marco-Palau.

Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000) és un dels artistes més singulars de l'art català del segle XX. La seva obra va estar molt influenciada per la Barcelona de les exposicions dels Salons d'Octubre, el cubisme picassià i els anys que va viure a París. Les seves pintures tenen traços expressionistes de colors intensos. La seva trajectòria vital i artística va estar també fortament vinculada a la defensa dels valors de la pau, la solidaritat i la llibertat. En el marc de l'Any Palau Ferré, s'han programat fins a 20 exposicions temàtiques i territorials arreu de Catalunya. «Hem fet com una gran exposició a tot el país, de manera que cada sala és una població diferent, per tal que tothom pugui tenir a prop de casa seva un acte al voltant de l'artista en alguna les seves diferents temàtiques», detalla el comissari.

Visitants a l'exposició de Maties Palau Ferré.

Dins de l'univers Palau FerréGerard Martí

tracking