Diari Més

Universitat

La URV edita una guia per ensenyar a combatre l'antigitanisme en les xarxes socials

La investigadora del Departament d'Estudis de Comunicació, Cilia Willem, ha liderat aquesta iniciativa

El Campus Catalunya de la URV durant el primer dia del curs 2020-2021.

La URV estudia la violència que pateix el col·lectiu LGTBIQ+ als centres universitarisACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ensenyar a construir relats contra les narratives antigitanes que apareixen a les xarxes socials és l'objectiu de la Guia didàctica per combatre l'antigitanisme a les xarxes socials, que s'ha fet pública avui, Dia Internacional del Poble Gitano.

La Universitat Rovira i Virgili de Tarragona ha coordinat el projecte Narratives per combatre l'Antigitanisme: la veu de dones gitanes des d'una perspectiva interseccional, del si de la qual ha nascut la guia, ha informat la URV.

El text va sorgir d'un taller de 6 sessions virtuals que es va dur a terme el mes d'octubre passat i en el qual 15 joves dones gitanes espanyoles van intercanviar experiències i aprenentatges entre elles, orientades per diversos experts, segons la URV.

Durant el taller formatiu, es va ensenyar les participants a construir relats a partir d'imatges positives de les seves experiències per poder combatre els discursos d'odi que apareixien a les xarxes i desmuntar, així, els estereotips latents.

La guia ha comptat també amb la participació de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Càtedra de Cultura Gitana de la Universitat d'Alacant.

La investigadora del Departament d'Estudis de Comunicació de la URV Cilia Willem, que és la responsable del projecte, ha advertit que «encara existeixen molts discursos d'odi» cap al poble gitano, malgrat que els mitjans de comunicació «fa anys que parlen sobre ell i li donen visibilitat», i ha afirmat que la «mala imatge social i mediàtica del poble gitano s'ha fet més profunda».

En aquest sentit, Cilia Willem ha subratllat que la situació és «especialment greu en el cas de les dones gitanes», que són objecte d'un «major estereotipat» en els mitjans i a les xarxes socials, quan el feminisme gitano «és molt actiu i un motor de canvi per al moviment feminista a Espanya i és invisible».

De descàrrega gratuïta des d'avui, la guia pretén orientar les entitats que estiguin interessades en l'organització de tallers sobre la matèria, ha indicat la URV.

tracking