Diari Més

Salut

Els internistes copen l'augment de places MIR als hospitals tarragonins

La convocatòria 2021 contempla un total de 53 llocs per a residents i la Facultat de Medicina considera que «en fan falta més»

El Sant Joan és el que més creix en places respecte a l'any passat.

Els internistes copen l'augment de places MIR als hospitals tarragoninsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La quantitat de places MIR que els hospitals de la demarcació de Tarragona ofereixen per a graduats en Medicina s'ha incrementat lleugerament en la convocatòria de 2021 respecte a l'anterior, tal com recullen les previsions fetes públiques pel Ministeri de Sanitat, amb mitja dotzena més de llocs que queden copats, principalment, per les especialitats de Medicina Interna i Pneumologia. Internistes i pneumòlegs han resultat ser, precisament, dos entre els perfils clau en l'abordatge de la covid-19. En total, enguany, els centres hospitalaris ofereixen 53 places, mentre que al 2020 havien estat unes 47.

El creixement ve donat per la incorporació d'una plaça afegida de Medicina Interna a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, una altra de nova creació de la mateixa especialitat a l'Hospital de Santa Tecla, i quatre més a l'Hospital Sant Joan de Reus que es concreten en un internista, un pneumòleg, un obstetre i ginecòleg, i un oncòleg mèdic. El centre hospitalari reusenc és, doncs, el que més places guanya. El quart hospital de la província que acollirà MIR és el Verge de la Cinta de Tortosa, que manté els mateixos llocs que ja oferia. Tarragona s'emmarca així en una tendència generalitzada a l'Estat, que ara ha obert més places. Els aspirants van fer l'examen el 27 de març i, properament, escolliran on fer la formació MIR.

Tot i que «n'hi ha unes quantes més», el nombre de places de MIR «és, a parer nostre, insuficient», tal com valora el degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV, Antoni Castro, que precisa que «encara hi ha més graduats cada any que places surten i, a més, tenim un pull de llicenciats d'anys enrere que no tenen especialitat perquè no hi han pogut accedir o bé gent que repeteix l'examen per aconseguir les millors places a la formació». Si volen exercir la professió a l'Estat, els graduats –que, com a tals, «ja estan capacitats»– han de fer el programa de formació especialitzada, que és el MIR i té una durada de quatre a cinc anys. Per participar al programa, però, cal superar l'examen MIR, que «el que fa és simplement ordenar els estudiants» perquè triïn plaça. Castro expressa que «els degans de Medicina som crítics amb l'examen en el sentit que té lloc temps després d'acabar la carrera» i que «els alumnes que el 27 de març el van fer havien sortit de la universitat al juny i porten nou mesos preparant-se per això, sense fer pràctiques, a l'atur, quan ja estan llicenciats per exercir». A més, «un examen per ordenar és un distractor i no avalua coses com l'empatia o l'altruisme que fan al bon professional».

La quantitat de places depèn del Ministeri i «a Tarragona tindríem la capacitat de formar-ne més». «Els últims anys, ha augmentat molt la xifra de metges que es graduen sense que creixin significativament les places MIR, i aquí es crea un tap», apunta el degà, que diu que «això provoca frustració als alumnes». Els llocs es reparteixen pels hospitals –i pels CAP i altres– atenent a diferents criteris. «Gràcies al programa MIR, la qualitat dels hospitals que tenen places és molt alta, perquè han de passar una validació per acollir residents», apunta Castro, que diu que «el programa millora l'atenció» i que «tothom vol tenir residents perquè són una garantia de qualitat: se'ls hi ha de donar bona formació i això acaba repercutint positivament en el malalt».

Especialitats clau pel virus

A nivell local, la URV produeix cada any un centenar de graduats. Aquest 2021, les places MIR de Medicina a hospitals de la demarcació són 53. Amb tot, Castro detalla que «els nostres alumnes venen de tota Espanya i un 70% són de fora de Tarragona» i que «les necessitats assistencials de la província potser no són com per donar sortida a 100 metges l'any». Igualment, «la pandèmia ha posat de manifest defectes del nostre sistema sanitari» i «els internistes, intensivistes, pneumòlegs o infectòlegs són especialitats on esperaries un augment de places» perquè «es pot fer gran una UCI però, sense personal, no serveix». «Els metges ja hi són, el que passa és que no els formem al MIR; cal ampliar les places, cal calcular els especialistes que faran falta i cobrir-los», conclou Castro.

tracking