Diari Més

Societat

'Àvia, aquestes som nosaltres'

Les xarxes socials s'emocionen amb la idea de tres cosines perquè l'àvia malalta de demència les recordi

L'àvia amb la Leti, la Irene i la Lara, de petites.

'Àvia, aquestes som nosaltres'Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«La meva àvia té demència i les meves cosines i jo li hem fet unes targetes on s'hi veuen les nostres fotos i a què ens dediquem. Li ha encantat, perquè cada cop que les mira, es com si ho veiés per primera vegada, i li fa molta ilu! Ho comparteixo per si a algú li pot servir d'inspiració». Aquesta piulada a Twitter de la tarragonina Lara Amores va tenir, en només quatre dies, més de 89.000 M'agrada i 8.700 retuits. Les xarxes es van enamorar de la història que s'hi explicava, de la senzillesa de la idea i de l'amor de les cosines cap a l'àvia que, a causa de la demència, ha perdut els records.

Tot plegat, explica la Lara, va sorgir arran de la pandèmia: «Al desembre, quan van començar a vacunar, a l'àvia Irene li van posar la vacuna, però hi va haver un brot a la residència on s'està i vam estar dos mesos sense poder-la veure. Quan la trucávem, no es recordava de nosaltres, ens preguntava què fèiem, on estàvem… Així que vaig pensar a fer unes fitxes amb fotos, plastificades, perquè les pogués tenir a l'habitació de la residència». La idea va comptar amb la complicitat de les seves dues cosines, les germanes Leti i Irene, que viuen a Màlaga i encara tenen més dificultats per visitar l'àvia.

A les fitxes s'hi veuen les joves i el que estan fent: la Lara, de 23 anys, va estudiar Publicitat i ara està fent un màster de TV; la Leti, de 22 anys, també va estudiar Publicitat i ara fa un màster de Disseny gràfic, i la Irene, de 25 anys, va fer Dret i ara prepara oposicions. «Les treballadores de la residència ens expliquen que les consulta sovint i li agraden molt. Sobretot una on sortim les quatre generacions, on s'hi veu la seva mare i també s'hi veu a ella mateixa», detalla la Lara.

La repercussió que va tenir la seva piulada, explica la tarragonina, la va agafar per sorpresa: «Jo tenia molt poquets seguidors i vaig flipar molt, encara que el que em va semblar més important és que la gent ho compartís, perquè al final he vist que moltes persones tenen històries per explicar».

I és que, a més de comentaris lloant la iniciativa, van ser molts usuaris els que van recordar històries similars viscudes amb els seus avis i àvies. Fins i tot n'hi va haver que van manifestar la voluntat de fer el mateix amb els grans de casa, malalts de demència o Alzheimer.

Visibilitzar la malaltia

«Considero que d'aquestes malalties no se'n parla prou, i penso que està bé poder compartir eines perquè els avis i àvies ens puguin recordar», assegura la Lara.

Ara, la neta explica que l'àvia Irene ja ha pogut sortir de la residència i s'han pogut retrobar. «Ha sigut un any molt dur, perquè quan per fi la vam poder anar a veure, no la podíem ni tocar», recorda. I amb les seves estimades cosines Leti i Irene, confia poder-se trobar aquest mateix estiu a Tarragona: «Des del mes de desembre de 2019 que no han pogut veure l'àvia».

Una de les fitxes que la Lara, la Leti i la Irene han regalat a la seva àvia Irene.

'Àvia, aquestes som nosaltres'Cedida

Una de les fitxes que la Lara, la Leti i la Irene han regalat a la seva àvia Irene.

'Àvia, aquestes som nosaltres'Cedida

tracking