Diari Més

Salut

Fan un rentat pulmonar total amb ECMO a un tarragoní que necessitava un trasplantament

L'Hospital de Bellvitge ha realitzat l'intervenció a una persona que patia una malaltia respiratòria greu i molt poc freqüent

Imatge de l'entrada principal de l'Hospital de Bellvitge.

Hospital de BellvitgeACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Hospital de Bellvitge ha realitzat un rentat pulmonar total amb suport d'ECMO per tractar una malaltia respiratòria greu i molt poc freqüent, la proteïnosi alveolar. Aquesta malaltia apareix en persones sanes d'entre 30 i 50 anys i el tractament més contrastat és el rentat pulmonar o broncoalveolar total amb sèrum fisiològic, que normalment es realitza a l'UCI. Aquest tractament, però, no va resultar viable en un pacient traslladat des de Tarragona amb insuficiència respiratòria severa, complicada amb una infecció. Els serveis de Medicina Intensiva i de Pneumologia van utilitzar per primera vegada a l'Hospital de Bellvitge l'ECMO (sistema d'oxigenació per membrana extracorpòria) com a solució per permetre el rentat pulmonar total.

La proteïnosi alveolar és una malaltia molt minoritària, amb una prevalença aproximada de 3,7 casos per milió d'habitants, provocada per l'acumulació d'un material lipoproteic a l'alvèol pulmonar que ocasiona dificultats respiratòries (dispnea), tos seca i baix nivell d'oxigen a la sang (hipoxèmia o fins i tot insuficiència respiratòria).

L'ECMO és una màquina que extreu la sang i l'oxigena abans de tornar-la a introduir i que supleix la funció dels òrgans mentre es recuperen. «L'ECMO venovenosa va fer possible oxigenar el pacient i aleshores vam poder realitzar el rentat, primer d'un pulmó i després de l'altre, en un procés que necessita de 30 litres de sèrum fisiològic i dos dies per completar-se», explica la doctora Mari Paz Fuset, del Servei de Medicina Intensiva de Bellvitge.

El pacient es trobava en una situació límit i necessitava millorar per poder rebre un trasplantament pulmonar. «Sense l'ECMO, no hauríem pogut fer el rentat i no hauria arribat al trasplantament», afirma la doctora Rosa López, del Servei de Pneumologia.

El procés de rentat dels pulmons del pacient amb el suport de l'ECMO es va dur a terme dues vegades entre octubre i gener i això va permetre que arribés en bones condicions al moment del trasplantament, a finals de febrer.

L'Hospital Universitari de Bellvitge és expert en la utilització d'ECMO com a suport del pulmó i del cor i es troba entre els centres sanitaris europeus que més dispositius d'aquest tipus ha implantat a pacients de covid-19 durant la pandèmia.

tracking